با انتخاب "دیوید پتریوس" فرمانده نیروهای ائتلاف در افغانستان به عنوان رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، "لئون پانتا" روز گذشته جایگزین "رابرت گیتس" وزیر دفاع جدید این کشور شد و سوگند یاد کرد.
پانتا سابقه ای در وزارت دفاع آمریکا به جز در زمان فعالیت خود در ارتش ندارد اما کشته شدن "اسامه بن لادن" رهبر القاعده در زمان ریاست وی بر سیا امتیازی است که هیچ فرد دیگری در پرونده خود ندارد اما این امتیاز نمی تواند ماموریت دشوار پانتا را آسانتر کند.
گیتس که خود نیز از راه سیا وارد پنتاگون شده بود و جای "دونالد رامسفلد" را گرفت، پس از چهار سال و نیم فرماندهی دو جنگ تحت لوای دو رئیس جمهوری با دریافت مدال آزادی از سوی "باراک اوباما" با وزارت دفاع آمریکا خداحافظی کرد.
این سوال مطرح است که دلیل خداحافظی گیتس از پنتاگون چیست؟ پاسخ این پرسش را می توان در دو جنگ افغانستان و عراق، موضوع لیبی و مشکلات داخلی در آمریکا و هزینه های جنگ طلبی ها همزمان با افزایش کسری بودجه و نرخ بالای بیکاری در ایالات متحده یافت.
پانتا زمانی به عنوان وزیر دفاع آمریکا انتخاب شد که اختلافات بسیاری میان نمایندگان مجلس درباره اقدامات نظامی در لیبی و اینکه آیا مشارکت ایالات متحده ناقض قانون 60 روزه "اختیار جنگ" است یا خیر، وجود دارد و سرنوشت این جنگ همچنان نامعلوم است. |
چالش های پانتا در افغانستان
از سوی دیگر پانتا در حالی به عنوان وزیر دفاع آمریکا انتخاب شده که انتقادهای بسیاری درباره جنگ افغانستان وجود دارد و بسیاری از مقامات و مردم با اشاره به گذشت 10 سال از آغاز این جنگ و بدون هیچ پیشرفتی ادامه جنگ افغانستان را اشتباه می دانند.
منتقدین جنگ افغانستان با تاکید بر عقب نشینی کامل نظامیان آمریکایی از این جنگ بر این باورند که هم اکنون زمان مذاکرات مستقیم ایالات متحده با طالبان فرا رسیده و باید با انجام مذاکرات آشتی به جنگ پایان داد.
این انتقادها درحالیست که هر روز شاهد قدرت گرفتن بیشتر طالبان و افزایش حملات اعضای این گروه و صرف هزینه های گزاف به بهانه مبارزه با تروریسم در افغانستان هستیم اما با توجه به مالیات 1.26 تریلیون دلاری مالیات دهندگان آمریکایی در دو جنگ افغانستان و عراق و افزایش انتقادها در رابطه با هزینه های پنتاگون، پانتا باید تلاش خود را برای جلب توجه مردم و بازگشت نظامیان به آمریکا معطوف کند.
کنگره آمریکا 386 میلیارد دلار را تاکنون برای جنگ افغانستان اختصاص داده که از این میزان در کل 38 میلیارد دلار برای آموزش و تجهیز ارتش و واحدهای پلیس افغانستان در نظر گرفته شده است.
به گفته مسئولان دفتر بودجه کنگره آمریکا، در سال مالی 2011 حدود 110 میلیارد دلار در جنگ افغانستان هزینه شد که این رقم دو برابر بیش از 44 میلیارد دلاری است که در سال مشابه در عراق خرج شد. این در حالی است که هزینه های بیشتری در دو سال گذشته در عراق پرداخت شد.
به گفته منتقدین، تصمیم اوباما برای بازگشت 33 هزار نیرو از افغانستان ابزار تبلیغاتی رئیس جمهوری کنونی آمریکا برای پیروزی در انتخابات آتی در سال 2012 است و به خاطر کشته شدن غیرنظامیان و هزینه های جنگ نیست.
البته گذشته از جنگ افغانستان با وجود پایان عملیات نیروهای جنگی آمریکا در 9 شهریور (31 آگوست) در عراق، زمزمه هایی مبنی بر تمایل ایالات متحده برای ادامه اشغالگری در این کشور شنیده می شود که در اینجا بهتر است به اظهارات اخیر پانتا اشاره کرد.
اظهارات پانتا و تمایل واشنگتن برای ادامه اشغالگری در عراق
لئون پانتا پیش از انتصاب به عنوان وزیر دفاع آمریکا در اظهاراتی که نشان از تمایل واشنگتن برای ادامه اشغالگری در عراق بود، مقابل کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای ایالات متحده گفت: مقامات عراقی از آمریکا خواهند خواست تا شماری از نیروهای کشورمان پس از پایان سال جاری در عراق باقی بمانند و در این صورت پاسخ آمریکا مثبت است.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که در پی کشته شدن 14 نظامی آمریکایی در ماه گذشته، ژوئن به یکی از مرگبارترین ماهها برای سربازان این کشور در عراق در سه سال گذشته تبدیل شد و آمار کلی تلفات نظامیان آمریکایی از ابتدای مارس 2003 تاکنون به 4 هزار و 469 نفر رسید.
بالاگرفتن اختلافات درباره جنگ لیبی
همچنین پس از تصویب مجوز دخالت آمریکا در لیبی اختلافات میان نمایندگان مجلس درباره اقدامات نظامی در این کشور و اینکه آیا مشارکت ایالات متحده ناقض قانون 60 روزه "اختیار جنگ" است یا خیر، بالا گرفت.
برخی از نمایندگان در توجیه اقدامات نظامی آمریکا در لیبی اوضاع لیبی را متفاوت با شرایط مذکور در قانون اختیار جنگ می دانند اما برخی دیگر دولت اوباما را متهم می کنند که به نظر نمایندگان توجهی نمی کند.
همچنین برخی از نمایندگان آمریکایی بر این باورند که احتمال گسترش عملیات ایالات متحده در لیبی و اعزام نظامیان به این کشور وجود دارد و دولت آمریکا ادعاهایی را در خصوص حمایت لجستیکی از عملیات سازمان پیمان آتلانتیک شمالی مطرح می کند اما در حقیقت در پی اشغال کامل لیبی است.
این درحالیست که برخی دیگر از نمایندگان عملیات لیبی را با برای حفاظت از غیرنظامیان در برابر تهدیدهای قریب الوقوع به منظور نابودی زرادخانه تسلیحات و زیرساخت های رژیم قذافی می دانند.
.........................
معصومه زارع
نظر شما