۱۲ تیر ۱۳۹۰، ۱۵:۰۴

گزارش خبری/

"باگاس" سرمایه ای که طعمه آتش می شود/لزوم ایجاد صنایع تبدیلی

"باگاس" سرمایه ای که طعمه آتش می شود/لزوم ایجاد صنایع تبدیلی

اهواز - خبرگزاری مهر: باگاس یا همان تفاله نیشکر محصولی با ارزش است که در جاده بین آبادان و اهواز روزانه به آتش کشیده می شود در حالیکه با ایجاد صنایع تبدیلی، از این سرمایه های بالقوه می توان استفاده های متعددی کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، به سبب نیاز روز افزون کشور به شکر و جلوگیرى از واردات بی رویه این محصولات پر مصرف در سال 1362 شوراى شکر تشکیل شد و به دنبال مطالعاتى که از سال 1363 تا 1365 توسط صندوق مطالعات نیشکر صورت گرفت، ضرورت تاسیس شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبى در استان خوزستان به تصویب دولت رسید.

در نهایت این شرکت در سال 1369 تاسیس شد و اجراى طرح مطالعاتى مذکور را بر عهده گرفت که در آن ساخت هفت کارخانه شکر با تولید سالانه 700 هزار تن شکر، هفت کارخانه خوراک دام با تولید سالانه 700 هزار تن خوراک دام، چهار کارخانه کاغذ با تولید سالانه 350 هزار تن کاغذ چاپ و تحریر، یک کارخانه تخته صنعتى با تولید سالانه 100 هزار تن تخته نیمه سنگین(صنعتی)، یک کارخانه خمیرمایه با تولید سالانه 10 هزارتن خمیرمایه و یک کارخانه الکل با تولید سالانه 33 میلیون لیتر الکل پیش بینی شده بود.

تمامی صنایع جانبی تولیدی نیشکر از تفاله نیشکر که به آن باگاس می گویند به دست می آید. تفاله نیشکر یا باگاس 34 درصد وزن ساقه نیشکر را تشکیل می دهد و در صنایع مختلفی همچون کاغذ سازی کاربرد دارد. در مجتمع های تولید نیشکر سالانه یک میلیون و 200 هزار تن باگاس مازاد تولید می کنند که به علت نبود صنایع تبدیلی سوزانده می شوند.  
 

متاسفانه باگاس به دست آمده ارزش بالایی دارد و با پرداخت مبالغی هنگفت برای انتقال، به بیابان های اطراف مزارع نیشکر منتقل و آتش زده می شود که این موضوع علاوه بر اتلاف این سرمایه، باعث ناراحتی و آزار و اذیت روستاهای اطراف نیز شده به گونه ای که در برخی موارد حتی زندگی عادی در روستاهای اطراف را نیز فلج می کند.

با وجود اینکه در اهداف اولیه ساخت شرکت ها=ی بزرگ نیشکر در خوزستان، تولید صنایع جانبی پیش بینی شده بود ولی هم اکنون هیچکدام از صنایع جانبی تولید نمی شود و به گونه ای که هم اینک شرکت نیشکر و صنایع جانبی خوزستان دارای چهار شرکت تولید کاغذ است که هیچیک از آنها راه اندازی نشده تا کشور از دستیابی به کاغذ ارزان محروم شود.

در شرایط فعلی سالانه یک میلیون و 200 هزار تن باگاس در صنایع نیشکر خوزستان تولید می شود که این رقم تا چند سال آینده و به دلیل توسعه فعالیتهای پیش بینی شده قرار است به دو میلیون تن برسد که حداقل دو تا سه سال آینده نیز باید سوزانده شود. این در حالیست که هم اکنون حدود 900 هزار متر مکعب چوب مورد نیاز برای تولید کاغذ کشور با قلع و قمع کردن درختان جنگلهای شمال کشور به دست می آید.

نماینده اهواز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه باید برای کاهش بهای تمام شده تولید شکر در سریع ترین وقت ممکن صنایع جانبی شرکت توسعه نیشکر خوزستان راه اندازی شود، گفت: هدف از راه انداری شرکت توسعه در کنار تولید شکر، تولید محصولات جانبی همانند خوراک دام، کاغذ، تخته صنعتى، خمیرمایه و الکل از ضایعات نیشکر بود در حالیکه اکنون صنایع جانبی خاصی در این شرکت تولید نمی شود و راه اندازی آنها بدون حمایت و سرمایه گذاری آنها میسر نخواهد شد.
 
سید شریف حسینی با یادآوری اینکه سالانه 30 میلیارد ریال در خوزستان برای سوزاندن باگاس، این ماده اولیه پر مصرف، هزینه می شود، افزود: از مازاد صنعت نیشکر یعنی باگاس در جهان به عنوان مواد اولیه تولید محصولات دیگر و یا به عنوان تامین کننده انرژی کارخانه های شکر و خوراک نیروگاه برق استفاده می شود.
 

این در شرایطی است که دولت حمایت چندانی از خرید شکر صنایع نیشکر خوزستان نمی کند به گونه ای که سال قبل شرکتها مجبور شدند در زمینهای کشت نیشکر اقدام به کشت محصول گندم کنند تا اینگونه بخشی از هزینه های هنگفت خود به خصوص برای پرداخت حقوق به کارکنان را تامین کنند.

حسینی با اشاره به اینکه باید برای کاهش بهای تمام شده تولید شکر در سریع ترین وقت ممکن صنایع جانبی شرکت توسعه نیشکر خوزستان راه اندازی شود، گفت: هدف از راه انداری شرکت توسعه در کنار تولید شکر، تولید محصولات جانبی همانند خوراک دام، کاغذ، تخته صنعتى، خمیرمایه و الکل از ضایعات نیشکر بود در حالیکه اکنون صنایع جانبی خاصی در این شرکت تولید نمی شود و راه اندازی آنها بدون حمایت و سرمایه گذاری آنها میسر نخواهد شد.
 
وی عنوان کرد: محصولات پیش گفته که از ضایعات نیشکر تولید می شود بسیار مهم و حیاتی هستند و کاربردهای فراوانی برای کشور دارند که علاوه بر تولید اشتغال، بسیاری از نیازهای کشور که اغلب آنها از خارج از کشور وارد می شود را تامین می کنند و می توانند در حد قابل ملاحظه ای هزینه تولید شکر در این شرکتها را به علت احیای ضایعات تولید شده آن کاهش داد.

نماینده مردم اهواز اضافه کرد: واقعیت این است که خود دولت باید برای راه اندازی این صنایع جانبی بیش از هر کس دیگری پیشقدم باشد نه اینگونه درخواستهای ملتمسانه مدیران شرکت توسعه نیشکر برای خرید شکر را با واردات آن جواب دهد.
کد خبر 1350017

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha