به گزارش خبرنگار مهر، "بود و نمود" به قلم محمود شهابی خراسانی، مشتمل بر چند مبحث از مباحث وجود و ماهیت است. این رساله که ترجمه فارسی "الظل الممدود فی امهات مباحث الوجود"، رساله استادی شهابی است، به مسائلی مانند مفهوم وجود، اصالت وجود، مغایرت مفهوم وجود و ماهیت و اشتراک وجود پرداخته و استدلالها و براهین موافقان و مخالفان را با دقت و عمق بسیار بررسی کرده است.
وی خود در دیباچه تأکید میکند که به چهار مسئله در این رساله توجه داشته است که از این قرارند: چگونگی مفهوم وجود از حیث تصور، تغایر مفهوم ماهیت و وجود و چگونگی اشتراک وجود که مسئله چهارم مشتمل بر سه بحث نفی اشتراک لفظی وجود، اثبات اشتراک معنوی وجود و کیفیت وقوع تشکیک در وجود است.
پیش از این ویراست نخست "رساله بود و نُمود" در سال 1332 توسط انتشارات دانشگاه تهران به چاپ رسید و ویراست دوم آن نیز هماکنون پس از 58 سال با تحقیق و ویرایش محمد امین شاهجویی توسط مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در 1000 نسخه منتشر شده است.
محمود شهابی از جمله عالمانی بود که در فضای خاص فرهنگ و سنت ایران میزیست و از بیشتر دانشها و معارف متداول در حوزههای درسی زمانها مانند منطق، اصول و فقه، و نیز فلسفه، شعر، ادبیات و عرفان بهرهمند بود. وی در سال 1282 شمسی در تربتحیدریه چشم به جهان گشود و در حدود بیست و چهار سالگی به درجه اجتهاد و دریافت اجازه از مراجع تقلید مشهد نائل گشت.
شهابی در اغلب علوم اسلامی تخصص داشت و کتابهایی را به رشته تحریر درآورد که دارای نثری بسیار محکم و متقن و گاه ثقیل و پیچیده است و مبتدیان و همگان را با سختیها مواجه میکند. برخی از این آثار عبارتند از رهبر خرد، عظمت محمد (ص)، تقریرات اصول، قواعد فقه، رساله بیم و امید، مقدمه بر روانشناسی ابنسینا، منطق، ترجمه مبدأ و معاد ابنسینا، فروغ ایمان، ادوار فقه و سیر تحول اصول فقه.
نظر شما