۳ مرداد ۱۳۹۰، ۱۰:۴۵

ما و فلسفه غرب/

مواجهه با فلسفه غرب باید عقلانی و مستدل باشد

مواجهه با فلسفه غرب باید عقلانی و مستدل باشد

استاد فلسفه و حکمت اسلامی با تأکید بر ضرورت مواجهه عقلانی و مستدل با فلسفه غرب، گفت: با این رویکرد در نهایت آنچه با ذهن و مبانی اعتقادی ما سازگار نیست، به طور طبیعی حذف می‌شود.

دکتر نجفقلی حبیبی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه مبنای فلسفه عقل است و بنابراین فلسفه مبتنی بر استدلال است، گفت: ممکن است مبناها در فلسفه‌های گوناگون متفاوت باشد اما چون با استدلال و عقل مواجهیم بنابراین در عین حال که ممکن است مبانی متفاوتی وجود داشته و شرایط بر نحوه تفکر تأثیر گذاشته باشند، باز می‌توان بر همین اساس به تأیید و تکذیب امور پرداخت.

وی افزود: اندیشه مدام در حال تحول است و توقف نمی‌کند و می‌بینیم که فلسفه از یونان به جهان اسلام آمد و دوباره به غرب رفت. در این میان اگرچه فلسفه غرب به مسائل بسیای پرداخته است اما به نظر می‌رسد دوران اسکولاستیک و تفتیش عقاید تأثیر بسیاری بر موضع‌گیری‌های فلسفه غرب گذاشته است، تأثیری که فلسفه غرب امروزه می‌کوشد تا حدی آن را تغییر دهد.

این پژوهشکر فلسفه اسلامی با تأکید بر اینکه مسلمانان باید با فلسفه غرب مواجه شوند و با استدلال و عقل با آن برخورد کنند، تصریح کرد: کنار کشیدن از فکر و استدلال راه به جایی نمی‌برد به ویژه که امروزه ارتباطات سبب شده‌اند دسترسی به این افکار وجود داشته باشد. در نتیجه چاره این است که بنیان‌ها و مبانی فکری در جامعه قوی باشند تا پس از بررسی و تحلیل مسائل، آنچه با این مبانی سازگار است توسعه یابد و آن چیزهایی هم که با این بنیان‌ها سازگار نیستند، خود به خود فراموش می‌شوند، همان طور که در اولین برخورد جهان اسلام با فلسفه یونان می‌بینیم که بسیاری از چیزها که با اندیشه اسلامی سازگاری نداشتند باقی نماندند.

حبیبی یادآور شد: با تحکیم مبانی اعتقادی این امکان فراهم می‌شود که آنچه همخوان با این مبانی است باقی بمانند و آنچه همخوان نیست خودش کنار برود. آن‌چه اهمیت دارد وجود روح خدایی در ما است که سبب می‌شود افراد بی‌دین نشوند .

کد خبر 1350496

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha