۱۰ آذر ۱۳۸۳، ۱۲:۳۹

دكتر رحمتي در گفت و گو با "مهر" : ترجمه تخيل خلاق ابن عربي را به پايان رسانده و تحويل ناشر دادم

دكتر انشاءالله رحمتي استاد و مترجم آثار فلسفي در گفت وگو با خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر" گفت : " تخيل خلاق در عرفان ابن عربي " اثر هانري كربن اثري است كه ترجمه آن را به پايان رسانده و به زودي منتشر مي كنم .

دكتر انشاء الله رحمتي، مترجم و استاد فلسفه، در گفت و گو با خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر" خبر از اتمام ترجمه كتاب " تخيل خلاق ابن عربي " اثر هانري كربن داد و اظهار داشت : اين كتاب از زبان انگليسي با ترجمه رالف منهاي است كه در 400 صفحه منتشر شده بود و با مقدمه اي كه به اين اثر نگاشتم در 600 صفحه منتشر مي شود.

وي درباره موضوع كتاب گفت : هانري كربن در اين كتاب  از مباحث ابن عربي موضوع خيال را مورد بررسي قرار داده و كتاب شامل دو قسمت و يك مقدمه طولاني است. كربن در مقدمه "تخيل خلاق ابن عربي"  مفاد رمزي زندگي ابن عربي را مورد بررسي قرار داده است. به عنوان مثال مفهوم ظاهري شرق يعني حركت ابن عربي از اندلس به شرق جهان اسلام را هانري كربن مفاد رمزي براي آن قائل مي شود. در واقع زندگي نامه رمزي نگاشته شده كه البته هانري كربن حوادث زميني زندگي ابن عربي را حوادث عادي نمي داند و به بهره برداري از رمزهاي باطني مي پردازد.

استاد فلسفه دانشگاه در ادامه درباره بخش اول كتاب  كه به مسائل عرفان عاشقانه در مقابل عرفان زاهدانه مي پردازد گفت : كربن عرفان ابن عربي را تحت عنوان عرفان عاشقانه بررسي مي كند و آن نقشي را كه عشق زميني در رسيدن به خداوند ايفا مي كند  در مكتب ابن عربي مورد بحث قرار مي دهد و به خصوص شخصيت هايي زنانه اي را كه در عرفان ابن عربي چهره بارزي هستند مانند نظام اصفهاني و دختر رومي كه ابن عربي شهود مي كند با همان ديدي كه تجلي سوفياي جاويدان است تفسير مي كند. همچنين در اين بخش به عرفاي ديگر نيز مي پردازد و آنها را با ابن عربي مقايسه مي كند.

مترجم "تخيل خلاق ابن عربي" افزود: بخش دوم كتاب عمداتا در اين بخش مطرح مي شود. كربن در اين بخش به نقش خيال در جهان بيني ابن عربي مي پردازد كه چگونه عالم ما ساحات مختلفي دارد و اين ساحات در ساحت عالم خيال به هم مي رسند. ساحت خيال ساحتي است كه اجسام در آن تجلي پيدا مي كنند و از طرف ديگر ارواح در عالم خيال تجسم پيدا مي كنند و نقشي كه خيال در حكمت اسلامي داشته و اين كه حكمت اسلامي به بسياري از مشكلاتي كه تفكر غربي داشته دچار نشده و بسياري از مسايل را فيلسوفان مسلمان توانستند براي خودشان حل كنند در حالي كه براي غربيها به عنوان معما باقي مانده است. كربن در اينجا بحث معروفش را كه در جاهاي ديگر هم مطرح كرده كه حكمت اسلامي حلقه واسطي است كه ما غربي ها آن را گم كرده ايم ولي در جهان اسلام حلقه واسط وجود داشته و توانسته بسياري از گره ها و معماها را باز كند. كربن در اين قسمت اين موضوع را در پرتو ديدگاه ابن عربي مورد بحث قرار مي دهد. در اين بخش بحث هايي مانند مسيح شناسي و مقايسه آن با امام شناسي و ديدگاه هايي  كه در مسيحيت به عنوان ديدگاه بدعت گذار محسوب مي شود يعني كساني كه تجلي را در مقابل تجسم قرار مي دهند نيز مورد بحث قرار گرفته كه البته كربن بر اين موضوع تاكيد دارد كه در جهان اسلام تاكيد بر تجلي است نه تجسم.

کد خبر 135134

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha