به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه کهگیلویه و بویراحمد با یک درصد جمعیت کشور 10درصد آب کشور را داراست اما این باعث نمی شود که نگرانیها ازمصرف بی رویه آب در مرکز آب وجود نداشته باشد.
وجود دو اقلیم متفاوت سردسیر و گرمسیر باعث شده بخش سردسیری این استان از آب آشامیدنی و کشاورزی برخوردار باشد و برعکس برخی مناطق بخش گرمسیری به خصوص در فصل تابستان با بحران آب مواجه شوند.
خشکسالیهای گذشته و به تبع آن کاهش منابع زیرزمینی آب در استان این بحران را شدت بخشیده و برنگرانی ها افزوده به طوریکه هم اکنون 18 حلقه چاه تامین آب شهری در این استان خشک شده است.
همچنین به گفته مسئولان آب و فاضلاب روستایی از یک هزار و 400 روستای این استان، 394روستا فاقد آب آشامیدنی سالم هستند که از این تعداد 32 روستا بالای 20خانوار جمعیت دارند.
البته باید به این آمار برخی مناطق و شهرها و بخش های کم آب همچون لیکک بهمئی، بخش گرمسیری لوداب و دهدشت غربی را نیز اضافه کرد و این در حالیست که از 42 میلیون متر مکعب آب استحصال شده در استان تنها 28 میلیون متر مکعب آن مصرف می شود و بقیه به هدر می رود.
میزان هدرروی آب در برخی روستاها بالای80 درصد است
به نظر می رسد مسئله هدرروی آب در روستاها جدی تر باشد و به گفته مسئولان در حالیکه بخشی از روستاهای این استان فاقد آب آشامیدنی سالم هستند، برخی دیگر از روستاها از آب شرب در مصارف دیگری از جمله کشاورزی استفاده می کنند.
مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان میزان هدرروی آب در این استان را نگران کننده عنوان کرد و گفت: میزان هدرروی آب در این استان رقمی بالا و باورنکردنی است.
سجاد رستگار افزود: هم اکنون میزان هدرروی آب در برخی روستاهای استان بالای 80 درصد است و این در حالیست که این میزان در کشورهای توسعه یافته چهار تا پنج درصد است.
به گفته کارشناسان یکی از علل مصرف بی رویه آب در روستاها این است که آنها طی سالیان گذشته آب بها پرداخت نمی کردند و بر این اساس نگرانی بابت هزینه آب مصرفی ندارند.
اما اگرچه طی چند سال گذشته روستاییان نیز صاحب کنتور شده اند و کم کم آب بها می پردازند اما هنوز فرهنگ پرداخت هزینه برای آب نهادینه نشده و شاید همین باعث افزایش شبکه غیر مجاز آب در روستاها شده است.
پنج هزار انشعاب غیر مجاز در روستاهای استان
مدیرعامل آبفار روستایی استان بیان داشت: پنج هزار انشعاب غیر مجاز آب در سال گذشته در روستاهای استان شناسایی شد.
با این حال رستگار از روند برخورد با متخلفین گلایه کرد واظهار داشت: گاهی پروسه محکوم کردن متخلف تا شش سال هم به طول می انجامد.
اما سال گذشته بخش زیادی از روستاهای بخش لوداب، بهمئی،کهگیلویه و گچساران با مشکل کمبود آب مواجه بودند که به نظر می رسد اگر 47 هزار و354 مشترک روستایی این شرکت که جمعیتی بالای 230 هزار نفر دارند در مصرف آب صرفه جویی کنند، دیگر لازم نیست به 98 روستای استان با تانکر آبرسانی شود.
اگرچه هدرروی آب در این استان به اسراف برخی از شهرنشینان و یا روستانشینان خلاصه نمی شود و بر اثر فرسودگی شبکه انتقال آب40 درصد از آب شرب در استان به هدر می رود.
همچنین به گفته کارشناسان از هشت میلیارد و 500 میلون مترمکعب آب های شیرین سطحی در استان سالانه شش میلیارد متر مکعب بدون استفاده از استان خارج می شود تا یا مورد استفاده دیگر استانها قرار گیرد و یا به خلیج فارس بریزد.
حال آنکه کی قدر این نعمت خدادادی دانسته و از این مایه حیات برای حیات مردمان این دیار استفاده ای بهینه می شود، باید منتظر تکلیف 22سد کوچک و بزرگی باشیم که به گفته مسئولان هم اکنون در دست مطالعه است.
نظر شما