به گزارش خبرنگار مهر، مراسم اهدای هشتمین جایزه قلم زرین عصر روز سهشنبه 14 تیرماه و همزمان با روز قلم در محل انجمن قلم ایران برگزار شد.
در این مراسم احمد شاکری دبیر هشتمین جایزه قلم زرین با اشاره به اینکه روشهای مختلفی در جوایز ادبی برای احصاء نفر برگزیده وجود دارد، اظهار داشت: روش ما دقیقترین شیوه اتخاب اثر برگزیده در جوایز ادبی است؛ هرچند که برای همه روشها درصدی از خطا را میتوان متصور بود.
وی ادامه داد: جایزه قلم زرین از شش ماه قبل کار داوری را با دریافت رسمیترین فهرست آثار منتشر شده در سال گذشته از سوی خانه کتاب شامل 840 اثر داستانی، 1610 اثر در حوزه شعر و 510 اثر در حوزه پژوهش مورد بررسی قرار داد. در مرحله دوم نیز با توجه به تجربه خوبی که داوران ما داشتند و نیز خوانشهای ابتدایی که از لیست اولیه انجام شده بود در نهایت 241 اثر در حوزه شعر، 52 اثر در حوزه داستان و 30 اثر در حوزه پِژوهش و نقد ادبی انتخاب شدند.
شاکری ادامه داد: از تعداد آثار انتخاب شده در این دوره از جایزه قلم زرین می توان به خوبی نیازمندی و فقر در حوزه پژوهش و نقد را مشاهده کرد؛ لذا به عقیده من اگر ادبیات و شعر انقلاب میخواهد بار انقلاب اسلامی را به دوش بکشد و مکتب انقلاب را در ادبیات آن جا بیندازد به شدت در این حوزه احساس فقر میکنیم.
شاکری با اشاره به حضور 16 اثر در حوزه شعر، 3 اثر در حوزه داستان و نیز 3 اثر در حوزه پِژوهش در بخش نهایی داوری این دوره از جشنواره قلم زرین اظهار اشت: کیفیت آثار در این مرحله بسیار بالا بود. با این حال در تمام بخشها داوران ما توانستند با اطمینان خاطر و نیز با اکثریت آرا به اثر برگزیده دست یابند.
دبیر هشتمین جایزه قلم زرین در ادامه با اشاره به ویژگیهای این دوره از این جایزه گفت: یکی از ویژگیهای جایزه قلم زرین، معرفی برگزیده قطعی در هر بخش است که این موضوع به ویژه در بخش داستان که نبض جشنوارههای ادبی ما به شمار میرود، بسیار اهمیت دارد. باید اذعان داشت به دلیل سابقه کم داستان و رمان نویسی در ایران، انتخاب داستانی که با آرمان انقلاب اسلامی و حضرت امام (ره) همخوانی داشته باشد، بسیار سخت است، اما امسال جشنواره با طیب خاطر به اثر برگزیده رسید. بر خلاف برخی جوایز که به خیرالموجودین بسنده میکنند، داوران هشتمین دوره اهدای جایزه قلم زرین با اطمینان خاطر به انتخاب دست زدند.
شاکری با اشاره به نزدیکی آراء داوران در این دوره از این جشنواره اظهار داشت: این نزدیکی آرا به این معنی بود که آثار حاضر در جایزه توانسته بودند، سلائق مختلف را احصاء کنند. از سوی دیگر داوران این دوره از این جایزه در انتخاب خود دست روی افرادی گذاشتند که شناخته نیستند، هرچند که ملاک جایزه قلم نیز فردمحور نیست و به چهرهها وابستگی ندارد.
وی همچنین با اشاره به رشد 200 درصدی مبلغ جایزه قلم زرین در سال جاری گفت: ما نه داعیه رقابت با دیگر جوائز به دلیل میزان جایزه را داریم و نه توان آن را؛ رقابت ما یک رقابت معنوی است.
شاکری ادامه داد: در طول دهههای اخیر، رقابت میان جشنوارهها سالم نبوده است و چون زمینه رقابت میان جشنوارهها نیز فراهم نبوده است، حتی گاهی اسم داوران هم یک جشنوراه را تحتشعاع قرار میداده است. به نظر میرسد وقت آن رسیده شرایطی فراهم کنیم تا زمینه رقابت سالم میان جشنوارهها پدید بیاید و جشنوارهها ملاکها و روشهای انتخاب خودر ا اعلام کنند. این یعنی باید مشخص کنیم که چه ملاکهایی و چه قدرت کارشناسی برای انتخاب آثار وجود دارد و نظرات محفلی تا چه اندازه در انتخابها دخیل است.
دبیر هشتمین جایزه قلم زرین همچنین با ارائه این پیشنهاد که باید شرایطی فراهم کرد تا آثار برتر حوزه پژوهش و نقد ادبی امکان انتشار بیابند، گفت: جشنواره قلم زرین جشنواره تخصصی ما در حوزه ادبیات است و لذا در این جشنواره نمیتوانیم داستان کوتاه را در کنار داستان بلند قرار دهیم. بنابراین حرکت به سمت تخصصی شدن و ایجاد یک جایزه مستقل برای داستان کوتاه میتواند در این حوزه مناسب باشد.
وی همچنین خواستار تشکیل بخش ویژهای به منظور تجلیل از بهترین فیلمنامه اقتباسی در جشنواره قلم زرین شد.
نظر شما