به گزارش خبرنگار مهر، محسن سلیمانی روزبهانی معاون طرح حفاظت از تالاب های ایران در کارگاه رویکرد زیست بومی و مدیریت پایدار تالاب ها که پیش ازظهر امروز در سازمان محیط زیست برگزار شد گفت: حدود یک سال و دو، سه ماه از پروژه حفاظت از تالاب های ایران باقی مانده که دست اندرکاران این پروژه تمام تلاش خود را برای درگیر کردن هر چه بیشتر ذی نفعان تالاب ها از جمله وزارت وزارت نیرو ، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان محیط زیست و جوامع محلی و غیر محلی و اصحاب رسانه ها در این طرح می کنند.
وی با بیان اینکه تالاب ها اکوسیستم هایی هستند که در مناطق پایین دست قرار می گیرند افزود: چنانچه برنامه ریزان توجهی به حقابه تالاب ها نداشته باشند و برنامه ریزی های بلند مدت انجام ندهند تالاب ها نابود می شود.
وی با اشاره به طرح های توسعه ای وزارت نیرو و دیگر صنایع در اطراف تالاب شادگان تصریح کرد: معیشت 5 هزار به طور مستقیم از تالاب شادگان تامین می شود که وزارت نیرو و دیگر صنایع با احداث چندین کارخانه می توانند معیشت این تعداد خانوار را تامین کنند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین مسائل در تخریب تالاب ها عدم همکاری بین بخشی در سازمان های مرتبط با این اکوسیستم هاست افزود:در برنامه چهارم و پنجم توسعه نیز تاکید زیادی بر مدیریت زیست بومی و در نظر گرفتن همه دستگاههای مرتبط با تالاب ها در کنار یکدیگر شده است.
به گفته وی طرح حفاظت از تالاب های ایران به صورت موردی برای تالاب های ارومیه، شادگان و پریشان برنامه ریزی بلند مدت و طرح های مدیریت زیست بومی تهیه کرده در نظر دارد تجربیات بدست آمده در مدیریت این سه اکوسیستم را به سایر زیستگاهها بسط داده و در مورد دیگر تالاب های ایران اجرا کنند.
وی با اشاره به اینکه این طرح از سال 1384 آغاز شده افزود: طرح حفاظت از تالاب های ایران با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و صندوق تسهیلات محیط زیست جهانی و undp در سال 1391 به کار خود پایان می دهد.
به گفته وی وظیفه این طرح انتقال نگاه سیستمی و برنامه ریزانه به مسائل تالاب ها و معرفی یک الگو مدیریتی برای هر یک از تالاب های کشور با درگیر کردن همه ذینفعان است.
سلیمانی اظهار داشت: برنامه مدیریت دریاچه ارومیه برای اولین بار در کشور به امضای سه وزیر و سه استاندار رسید و بایستی از این الگو برای احیا و حفاظت دیگر تالاب ها استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه درگیر کردن مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی در تدوین و برنامه ریزی طرح های مدیریتی با رویکرد زیست بومی اهمیت بسیاری دارد یادآور شد: رسانه ها نیز با اطلاع رسانی و حمایت همه جانبه از طرح های حفاظتی محیط زیست می توانند نقش بسزایی در حمایت و افزایش چنین طرح هایی داشته باشد.
به گفته وی، مهمترین وظیفه محیط زیست در حفاظت از زیستگاهها شناخت ساختارهای اقتصادی و اجتماعی، شناخت مشکلات و دغدغه های مردم منطقه، شناخت قابلیت های منطقه تحت مدیریت، بررسی نحوه ارتباط منافع مردم با حفاظت منطقه ، شناخت توانایی مردم منطقه برای کمک به حفاظت ، شناخت دانش بومی و نیازهای جوامع محلی است.
وی گفت: این طرح همزمان با اقدامات بین المللی در سطح ملی در حال آماده کردن سند استراتژی و برنامه اقدام برای حفاظت از تالاب ها برای تصویب در هیئت دولت است. همچنین تهیه بانک اطلاعات تالاب های کشور و مکتوب کردن تجارب طرح حفاظت از تالاب های ایران از دیگر اقداماتی است که این طرح در سطح ملی انجام داده است.
نظر شما