همین چند ماه پیش بود که "سعد حریری" نخست وزیر وقت لبنان سرمست از قدرت و حاکمیت بر لبنان دست به اتهام زنی علیه حزب الله زد و تحت القای قدرتهای منطقه ای و بین المللی مرتکب اشتباهاتی متوالی در صحنه سیاسی این کشور شد.
حریری جوان که از تجربه سیاسی و دیپلماتیک بی بهره است در نهایت پا را از گلیم خود فراتر نهاد و در کنفرانسی که با حضور طرفداران جریان 14 مارس برگزار شد به ایران نیز اتهام زد.
آغاز سریال شکستهای سیاسی
فرزند نخست وزیر فقید لبنان (رفیق حریری) که بر خلاف پدرش زیر و روی بازی سیاسی را بلد نیست نمی دانست که در پارلمان لبنان با ائتلافی شکننده قدرت را به دست گرفته و اگر به این اشتباهات ادامه دهد شاید از صحنه سیاسی حذف شود.
در نهایت با تداوم این اقدامات در زمانی که حریری در کاخ سفید حضور داشت، ورق برگشت و جریان وی از اکثریت به اقلیت در پارلمان تبدیل شد. البته جغرافیای سیاسی در لبنان نیز مختصات ویژه خود را داراست. نحوه چینش احزاب لبنانی در پارلمان به گونه ای است که سوق پیدا کردن یک فراکسیون کوچک شاید 7 نفره هم بتواند معادلات سیاسی را وارونه کند.
این اتفاقی بود که 6 ماه پیش برای کابینه حریری رخ داد و در حین حضور وی در کاخ سفید فراکسیون وابسته به "ولید جنبلاط" دست از حمایت وی کشید و یک شبه دولت حریری سقوط کرد. جریان 14 مارس از آن زمان در شوکی بزرگ قرار گرفت.
سقوط کابینه و شکست در تحریک مردم
سریال شکستهای سیاسی جریان 14 مارس در ادامه با عدم موفقیت در برانگیختن افکار عمومی نسبت به مسئله سقوط دولت ادامه پیدا کرد. جریان وابسته به حریری و فراکسیون المستقبل در صدد بود سقوط کابینه را یک توطئه سیاسی از سوی حزب الله معرفی کند که نقش عوامل خارجی در آن بی تاثیر نبوده است.
این در حالی بود که اکثر جریانهای لبنانی و مردم بیدار این کشور که سالها خود از حامیان اصلی مقاومت بودند زیر بار این القائات نرفته و بر اشتباهات متوالی این جریان در عرصه سیاسی صحه گذاشتند.
عرصه دیگر شکست جریان سعد حریری در زمان انتخاب نخست وزیر لبنان انتخاب افتاد. این جریان که بسیار امیدوار بود با توجه به جوسازیهای صورت گرفته در پارلمان بار دیگر "سعد حریری" را به کرسی ریاست بنشاند شکستی سخت تر را تجربه کرد.
انتخاب میقاتی و تشکیل دولت
نمایندگان پارلمان در رقابتی نفس گیر با بررسی کارنامه گذشته حریری مجددا به وی اعتماد نکرده و "نجیب میقاتی" که به داشتن روحیه ملی و مستقل شهره است را مکلف به تشکیل دولت جدید کردند. در اینجا جریان 14 مارس شکستی دیگر را البته با اختلافی نزدیک تجریه کرد آنان در برابر 68 رای موافق میقاتی توانستند 63 رای برای حریری کسب کنند و در تحولی مهم این بار به جریان اقلیت تبدیل شوند.
در اینجا برخی تحلیلگران معتقد بودند جریان اکثریت جدید لبنان متشکل از جریان 8 مارس (حامیان مقاومت)، جریان "میشل عون" و فراکسیون "ولید جنبلاط" با ائتلافی نه چندان محکم گرد هم آمده اند که هر لحظه امکان شکسته شدن آن وجود دارد. اما تحولات آتی عکس این مسئله را به اثبات رساند.
بر این اساس، در زمانی که لشکرکشی خیابانی جریان 14 مارس در نقاط مختلف لبنان در اعتراض به از دست دادن موقعیت سیاسی خودشان ادامه داشت، جریان اکثریت در پی تشکیل دولتی توانمند متشکل از نیروهای مستقل و کارآمد بود. با کارشکنیهای صورت گرفته از سوی جریان حریری و فشار بازیگران خارجی این روند قریب به 4 ماه به درازا کشید و در نهایت با ابتکار انجام شده از سوی "نبیه بری" رئیس کارکشته پارلمان لبنان دولت جدید به ریاست میقاتی در روزهایی که سعد حریری به علت مسائل امنیتی به پاریس گریخته است، تشکیل شد.
جریان ضعیف شده 14 مارس که بار دیگر شکستی سهمگین را تجربه کرده بود تصمیم به انتقامجویی گرفت و این بار طرابلس (شمال لبنان) را به عنوان محل انجام سناریوی ناآرامی انتخاب کرد. اجرای این سناریو که دهها کشته و زخمی بر جای گذاشت در نهایت با ورود قدرتمند ارتش و دولت لبنان کنترل شد.
آخرین تیر ترکش
اما جریان غربگرای حریری به این مسئله بسنده نکرد و چند هفته پیش آخرین تیر ترکش خود را روکرد. مسئله جالب این بود که دادگاه بین المللی در مسئله ترور "رفیق حریری" زمانی را برای صدور کیفرخواست ادعایی انتخاب کرد که حساسترین برهه سیاسی در لبنان دانسته می شود یعنی زمانی که وزرای کابینه معرفی شده و باید رای اعتماد بگیرند.
در این مهلت چند روزه تلاشهای گسترده در سطح داخلی و بین المللی برای انحراف افکار عمومی و محکوم کردن مقاومت لبنان ادامه داشت اما با موضع گیریهای صریح "سید حسن نصرالله" دبیرکل حزب الله لبنان، جریان 14 مارس به هدف خود نرسید و نمود این مسئله به خوبی در رای اعتماد ارائه شده به دولت میقاتی طی هفته گذشته دیده شد.
به واقع بررسی وقایع ماههای اخیر در لبنان از افول شدید قدرت این جریان وابسته به غرب خبر می دهد که در پی شکستهای متعدد سیاسی در آستانه انحلال قرار گرفته است. منابع آگاه این روزها اخبار متعددی در زمینه جدایی یاران نزدیک حریری از جریان 14 مارس که موید این مطلب است. بر این اساس، برخی منابع اخیرا از کناره گیری احتمالی "عقاب صقر" از اعضای برجسته جریان 14 مارس و عضو فراکسیون المستقبل خبر می دهند که اگر تایید شود ضربه ای سهمگین دیگری بر پیکر این جریان خواهد بود.
-------------------------------
محمدعلی تخت رونده
نظر شما