۲۱ تیر ۱۳۹۰، ۱۹:۱۱

یک کارشناس مصری تحلیل کرد:

نقش پررنگ اسلام در ساختار حکومتی جهان عرب/ به غرب امیدی نیست

نقش پررنگ اسلام در ساختار حکومتی جهان عرب/ به غرب امیدی نیست

یک کارشناس مصری با تاکید بر اینکه در آینده اسلام نقش پررنگ تری را در ساختارهای حکومتهای عربی خواهد داشت رژیمهای دیکتاتوری را در سایه بهار عربی متزلزل دانست و اعلام کرد خاورمیانه دیگر امیدهای واهی به غرب ندارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، "عبدالجواد سلطان" رئیس موسسه بررسی های راهبردی و سیاسی الاهرام در قاهره در گفتگو با روزنامه "فرانکفورتر آلگماینه" درباره آینده دنیای عرب با توجه به تحولات اخیر اظهار داشت : رژیمهای دیکتاتوری و مستبد عربی در منطقه متزلزل شده اند. در سالهای آینده ما سه گروه از دولتها را در جهان عرب خواهیم داشت.

وی افزود: کشورهای تونس و مصر البته بدون چون و چرا به یک دموکراسی کامل وارد نخواهند شد، اما شانس خوبی برای تبدیل شدن به کشوری با رهبری خوب و سیاستهای شفاف و مشروع خواهند داشت.

 این کارشناس مصری همچنین تصریح کرد: گروه دوم، دولتهایی هستند که سران آنها سعی خواهند کرد که اصلاحاتی را از بالا در پیش گیرند تا حمایت عموم و درجه متوسط را به دست آورند. یک نمونه از این کشورها می تواند مغرب، اردن و برخی دیگر از کشورهای حاشیه خلیج فارس باشند.  گروه سوم به کشورهایی تعلق دارند که بخش عظیمی از مردم آنها، حاکم مستبد را نامشروع می دانند، در این کشورها اختلافات مدتهای طولانی به طول می انجامد و به جنگهای شهروندی منتهی می شود مانند لیبی و یمن.

وی در ادامه تحولات امروز جهان عرب را مشابه دگرگونیهای اواسط قرن نوزدهم اروپا دانسته و خاطر نشان کرد: البته با وجود تکنولوژیهای مدرن امروزی امکان تحول و دگرگونی بهتر و سریعتر از قرن نوزدهم وجود خواهد داشت.

عبدالجواد سلطان  درباره تغییراتی که در جهان عرب پس از وقوع انقلابها ایجاد خواهد شد، گفت : در گذشته  امور کشورهای عربی بر اساس خواست و آرزوهای نخبگان حاکم پیش می رفت، اما امروز ملتها هستند که رویاها و آرزوها را خلق می کنند. دیگر نمی شود بیش از این تقاضاهای مردم و خواست آنها را در جامعه ای که در آن زندگی می کنند نادیده گرفت.

این کارشناس مصری در ادامه این گفتگو تصریح کرد: این نادرست است که نظم یک جامعه تنها در چارچوب مدلهای لیبرال ویژه غربی بنیان نهاده شود. ملتها هویت خود را وارد سیاست می کنند. درخواستهای آنها نیز بر اساس هویت آنها شکل می گیرد.

وی افزود : فاکتورهای زیادی در آینده حقایق سیاسی جدید در جهان عرب را شکل خواهند داد. اسلام به عنوان بخشی از هویت ملتها در آینده بیشتر در آرایش و ساختارهای حکومتی وارد خواهد شد و این هم نتیجه مهمتر شدن نقش ملتهاست که با تکیه بر ارزشها و فرهنگ اسلامی راه خود را باز کرده اند. حتی در کشورهایی که راه مدرنیته را در پیش گرفته اند این روزها به مبارزه طلبیدن ارزشهای اسلامی بسیار دشوار شده است.

این کارشناس مصری در بخش دیگری از این گفتگو اظهار داشت : من اعتقاد دارم که مصر در آینده بیشتر نقش سازنده و متعادل را در پیش خواهد گرفت. امروز مصر به عنوان یک بازیگر مهم منطقه ای در بلوک کشورهای میانه رو منطقه یک تعریف اخلاقی از اعتدال و میانه روی را طراحی می کند. بنابراین مصر به کشورهای متعادل و میانه رو کمک خواهد کرد.

وی در بخش دیگری از این گفتگو  گفت : مصر از امروز روند سختگیرانه تری را در برابر اسرائیل در پیش خواهد گرفت.

سلطان گفت : اکنون دیگر در جهان عرب همه درک کرده اند که غرب دیگر یک بیمه و تضمین خوبی برای رژیمهای منطقه ای نیست. حکومتها فهمیده اند که آنها بیشتر از اینکه به غرب تکیه کنند باید روی پای خودشان بایستند. غرب در لیبی دخالت کرده است. غرب در حالی از نقض حقوق بشر در یمن از طرف حکومت این کشور انتقاد می کند که به حکومت بحرین چنین انتقادی را وارد نمی کند. خاورمیانه دیگر امیدهای واهی به غرب ندارد و به این بلوک دل نبسته است.
 

کد خبر 1358102

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha