۲۲ تیر ۱۳۹۰، ۱۸:۱۸

رضا مهدوی:

شرایط تولید آثار پژوهشی موسیقی نامطلوب است

شرایط تولید آثار پژوهشی موسیقی نامطلوب است

مدیرکل مرکز موسیقی حوزه هنری درمراسم رونمایی کتاب حبیب سماعی گفت : وضعیت موسیقی در کشور،از لحاظ تولیدآثار شنیداری، پژوهش و اجرای آن نامطلوب ‌است اما این ضعف در پخش و تولیدآثار پژوهشی موسیقی بیشتر نمایان است .

به گزارش خبرنگار مهر، مهدوی با بیان این مطلب در مراسم رونمایی کتاب حبیب سماعی نوشته شهاب منا که با حضور موسیقیدانان و پژوهشگران عصر دیروزدر سالن کنفرانس انتشارات سوره مهر برگزار شد گفت : انتشاراتی‌های دولتی رغبتی برای چاپ و توزیع کتاب‌های موسیقی از خود نشان نمی‌دهند و بخش خصوصی هم دستش برای چاپ و توزیع کتاب‌ آنچنان باز نیست ، اما سوره مهر ایثار گرایانه همت می گمارد وحامی مرکز موسیقی است .

مدیرکل مرکز موسیقی حوزه هنری، برگزاری این مراسم رونمایی را در 10سال تصدی خود بر این مرکز به همراه چاپ50 جلد اثر موسیقی، نقطه‌ عطفی در فعالیت مرکزیادشده عنوان کرد و گفت : حبیب سماعی نوازنده ای چیره دست و پدر سنتور ایران شناخته می‌شود اما دراین کتاب وی را به عنوان یک الگوی مناسب متفکر موسیقایی تاثیرگذار دریکصد سال اخیرمطرح کرده ایم زیرا فعالیت هایش نه فقط درزمینه سنتوربلکه درکلیت نظام موسیقایی جامع است و می‌تواند تاریخ موسیقی ما را به نسل های جدید به درستی بیان کند. حبیب فرزند سماع حضور است که روح الله خالقی درکتاب سرگذشت موسیقی ایران آورده است که خود متدین ومعتقد بوده تا جایی که بدون وضو دست به ساز نمی برده است .

 عضو کانون مدرسان خانه موسیقی ضمن ابراز تأسف از روی آوردن بیشتر جوانان به موسیقی و موسیقیدانان پاپ، راک و هوی متال و آنچه که مربوط به فرهنگ غرب است ، معرفی هنرمندانی چون "حبیب سماعی"و"روح‌الله خالقی"و امثالهم را بسیارلازم و ضروری دانست چرا که وظیفه ذاتی مرکز موسیقی حوزه هنری پرداختن به الگو سازی نمونه آفرینی برای حرکت های رو به جلو و آینده ساز است .

 مهدوی با تاکید بر حمایت از مفاخر و پژوهشگران موسیقی، رسالت مجموعه خود را حمایت و انتشار آثاری که به شناسایی و شناخت هر چه بیشتر مفاخر موسیقی ما کمک می‌کنند عنوان کرد وگفت : در کنار چاپ این آثار، نقد اصحاب رسانه در تولید هر چه بهتر آثار پژوهشی مفید است چراکه چاپ کتاب‌های موسیقی به زحمت به دو هزار تیراژ می‌رسد. وی ادامه دا د: حفظ و ترویج هنر هفت هزار ساله موسیقی نیازمند حمایت همه‌ دلسوزان ،کارشناسان، متخصصان و تمام علاقه‌مندان به موسیقی است . تا زمانی که به بزرگان به درستی می پردازیم ؛ می توانیم آینده ای درخشان ازنسل نو وتازه داشته باشیم که سعی مان براین است که بیشتر بکوشیم .

 این مدرس و نوازنده سنتور در پایان گفت : شاید انتشار چنین کتاب هایی درمجموعه ما کمی عجیب جلوه کند .اینکه چرا ما باید این کار را انجام بدهیم ؟ پس بخش خصوصی چرا این کار را انجام نمی دهد؟ و جالب است که بخش خصوصی هم می گوید که ما با باید این فعالیت ها را انجام دهیم چرا که از بودجه دولتی بهره مند هستیم و دائما درمصاحبه های شان می گویند پس چرا دولت حمایت نمی کند؟

علیرضا میرعلینقی ،کارشناس و مؤلف کتاب‌های موسیقی، در ادامه این برنامه ، چاپ شدن این کتاب درحوزه هنری و انتشارات سوره مهر را تبریک گفت و با تشکر از مدیران حوزه هنری خاطر نشان کرد : تحقیق درباره شخصیت‌هایی چون "حبیب سماعی" که درباره آن‌ها اسناد و شاهدان کمی وجود دارد سخت و دشوار است چراکه کمبود مستندات امکان دارد محقق را به تحلیل‌ها و تفسیرهای شخصی وادارد که این امر کار هر کسی در موسیقی نمی تواند باشد.

 محمد رضا فیاض ، پژوهشگرموسیقی ونوازنده سنتور، هم درادامه خواندن این کتاب را بسیار لذت بخش توصیف کرد وگفت : دریک روز این کتاب را یک بار ونیم خواندم . این نشانه جذابیت آن است که 400صفحه را در یک روز بخوانی.مانده بودم که دارم چه متنی می خوانم ؟ درواقع کتاب بین رمان ، تاریخ و هنر سیال است  ودیگراینکه چه طور این اتفاقات افتاده است .

فیاض خطاب به نویسنده کتاب گفت : آنچه شما جمع آوری کرده اید ؛ ارزش بارها خواندن را دارد وجمع آوری چنین اسنادی کارسخت و سنگینی بوده است که جای تبریک به شما وناشراین کتاب وزین دارد .

 درادامه این نشست ، ارفع اطرایی ، موسیقیدان و نوازنده سنتور ، ضمن تقدیراز زحمات نویسنده درجمع آوری و تدوین کتاب "حبیب سماعی و را ویان آثاراو" و تقدیراز مرکز موسیقی حوزه هنری به خاطر همت درپرداخت به چنین کتاب های نفیسی وهمچنین تقدیر از انتشارات سوره مهربه خاطر چاپ زیبای آن با جلدکالینگور ، به سخنرانی پیرامون این کتاب پرداخت وگفت : این کتاب از نظرتدوین و طبقه بندی موضوعی خیلی جالب بود وبه آقای "شهاب منا "، که با چنین دقت وپشتکاری مطالب را پیدا وگردآوری کرده اند ، تبریک می گویم . وی درادامه خاطر نشان کرد : درست است که در موسیقی احتیاج به الگو سازی ومدل داشتن داریم اما نباید اغراق کردن مسائل را بپوشاند . من شاگرد غیر مستقیم "حبیب سماعی" هستم اما استاد "ابوالحسن صبا" همیشه ازروش تدریس سماعی گله داشتند . به گمان من این راویان دوستان حبیب بوده اند و نوازندگان مطرحی نبوده اند . درواقع  مساله حبیب به این آسانی نیست بلکه باید به زمان وموقعیت ها هم نگاه کنیم وبگوییم که حبیب چرا با وجود کسانی مثل علینقی وزیری درکنارش چنین گرایشاتی پیدا کرد ؟

 درادامه این نشست میلاد کیایی ، استاد سنتور و آهنگساز، هم از تلاش های رضا مهدوی ، درپرداخت به چنین کتاب ها یی قدردانی کرد و گفت : آقای مهدوی به عنوان هنرمندی خوش فکر وپرکارنزد همه اهل فن زبانزد است چرا که ایشان احترام زیادی برای هنر وهنرمند قائل است وکارهای بزرگی انجام داده است .

 شهاب منا ، نویسنده کتاب ، به عنوان سخنران پایانی به جمع بندی مطالب طرح شده و بیان سخنان خود درخصوص کتاب اش پرداخت و در پاسخ به سخنان ارفع اطرایی تصریح کرد : هیچ کدام از شاگردان حبیب سماعی نوازنده سنتور نشدند اما بعضی از نواخته های آنان از بهترین نمونه های موسیقی معاصر ایران هستند . این نویسنده دراین باره ادامه داد: حرفه ای نبودن الزاما به معنی ناتوان بودن در نواختن نیست وطلیعه کامران ،مرتضی عبدالرسولی وقباد ظفررا به لحاظ نوشتار وتکنیک از شاگردان حبیب می دانم .البته آنان فقط شاگرد سماعی نبوده اند بلکه معاشر وحامی مادی ومعنوی او هم بوده اند.مراسم رونمایی از کتاب موسیقایی "حبیب سماعی و راویان آثار او" با حضور موسیقیدانان و پژوهشگران در سالن کنفرانس انتشارات سوره مهر برگزارشد.

کد خبر 1359058

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha