فیروز زنوزی جلالی، نویسنده و برنده جایزه ادبی جلال آلاحمد برای رمان «قاعده بازی» در گفتگو با خبرنگار مهر، داستانهایی که عنصر عاطفه در آن نیرومندتر از سایر عناصر است، سهلخوان هستند و از مسائل روزمره صحبت میکنند را داستانهای عامهپسند دانست و اظهار کرد: این داستانها بد نیستند و شروع خوبی برای مطالعه در افرادی است که تازه خواندن را شروع کردهاند.
برگزیده بخش داستان بیست و ششمین جایزه کتاب سال، سطح مطالعه را نیز مانند کسب دانش کلاسبندی کرد و گفت: معتقدم برای خوب خواندن باید سطوحی را گذراند. اگر به فردی که کتاب چندانی نخوانده و تازه ابتدای کار است، «حاکمه» کافکا یا «طاعون» کامو و آثاری از این دست را معرفی کنیم، برای همیشه کتاب را کنار میگذارد؛ چرا که هنوز نمیتواند ارتباطی با این گونه آثار برقرار کند. از همین رو باید مخاطب نیز کلاسبندی شود.
وی افزود: آثار عامهپسند در مرحله اول میتوانند شوق خواندن را برای مخاطب ایجاد و او را کتابخوان کنند.
برنده جایزه قلم زرین، ویژگی ماجرایی بودن کتابهای عامهپسند را برای جلب توجه مخاطبی که هنوز کتابخوان نشده است، موثر دانست و گفت: من به فردی که مطالعه چندانی نداشته «کنت مونت کریستو» الکساندر دوما را پیشنهاد میکنم تا به واسطه درگیری خواننده با ماجرا به کتاب علاقهمند شود و 5 جلد آن را با اشتیاق بخواند.
زنوزی جلالی درباره چگونگی گذر مخاطب از عامهپسندخوانی ابراز کرد: مخاطبی که پیوسته کتاب میخواند خود به خود به دوره و کلاس بالاتر پا میگذارد و دیگر طبع او با این ماجراهای عاشقانه و احساسی راضی نمیشود و به سمت آثار مطلوب گرایش پیدا میکند.
وی تاکید کرد: البته نکته قابل توجه این است که در طول سال، هزاران کتاب منتشر میشود و اگر افراد تازه کتابخوان، بدون راهنمایی بخواهند کتاب بخوانند، ممکن است راه درست را پیدا نکنند. یک راهنما میتواند به آنها بگوید چه کتابی را بخوانند و همچنین اگر به نقد اثر نیز دست داشته باشند با خواندن نکات منتقد و دریافت نقاط ضعف و قوت داستان، آگاهتر میشوند و به دنبال آثار بهتر میروند.
نظر شما