نشست توافق آشتی ملی فلسطین با حضور شماری از کارشناسان داخلی و خارجی در خبرگزاری مهر برگزار شد. "ناصر ابو شریف" نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران، "حسین شیخ الاسلام" کارشناس مسائل خاورمیانه و "هادی آجیلی" عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی از جمله این کارشناسان بودند.
نباید فراموش کنیم که مسئله حق بازگشت آوارگان فلسطینی مهمترین خواسته ملت فلسطین و به منزله حقی مقدس به شمار می رود. |
ناصر ابوشریف |
ناصر ابوشریف در ادامه این نشست درباره تاثیرات قیامهای اخیر جهان عرب بر مسئله فلسطین اظهار داشت : موکدا وضعیت گذشته جهان عرب سبب تضعیف مسئله فلسطین شده بود. متاسفانه در این سالها اعراب علاوه بر اینکه بی طرف نبوده اند جهتگیری اقداماتشان به سوی رژیم صهیونیستی سوق داشت تا بتوانند در نهایت رضایت آمریکا و اسرائیل را به دست آورند.
وی افزود: بیداری و خیزش ملتهای عربی عامل بسیار مهمی در برابر طرح آمریکایی صهیونیستی در منطقه خواهد بود. اگر این قیامها به روی کارآمدن دولتهای مردمی منجر شود در نهایت به نفع فلسطین خواهد بود. اسرائیل زمانی از یک حصار بزرگ امنیتی و دژی مستحکم برخوردار بود که از اتیوپی به مصر، ایران و ترکیه امتداد پیدا می کرد، اما هم اکنون اکثر این کشورها از دایره نفوذ رژیم صهیونیستی خارج شده اند. آنها ابتدا ایران و سپس در پی تیرگی روابط ترکیه را از دست دادند. اخیرا نیز با پیروزی انقلاب ملت مصر، این کشور هم از دایره نفوذشان خارج شد. آنان به شدت از وضعیت اردن نگران هستند و با لبنان و سوریه نیز تنشهای همیشگی را دارند، به طور کلی اسرائیلیها در این روزها وضعیت خوبی در منطقه ندارند.
نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین افزود: البته نباید درباره نتیجه قیامهای اخیر جهان عرب عجولانه عمل کنیم. باید صبر کنیم که دولتها شکل بگیرند و ائتلافها ایجاد شود تا در پایان ببینیم وضعیت چگونه می شود. بر این اساس، اگر کشورهای عربی با ایران و ترکیه محور اتحاد تشکیل دهند، اسرائیل در وضیت بسیار سختی قرار می گیرد.
وی درباره مسئله اعزام کاروانهای آزادی به نوار غزه تاکید کرد: در این مسئله با وجود مانع تراشی یونان در برابر حرکت کشتیها، اما حرکت فعالان صلح کار خودش را کرد و اسرائیل بار دیگر تحت فشار افکار عمومی قرار گرفت.
ابوشریف درباره وضعیت محاصره غزه پس از تحولات مصر اظهار داشت : پس از بازگشایی گذرگاه رفح وضعیت کمی بهتر شده است، اما همچنان ورود کالاهای اساسی مورد نیاز برای بازسازی غزه از جمله سیمان و مصالح ساختمانی ممنوع است که این معضل بزرگی است. بازسازی غزه در این روزها همچنان از طریق انتقال مصالح ساختمانی از تونلهای زیرزمینی انجام می شود.
آجیلی درباره تاثیر انقلابهای اسلامی در تحولات فلسطین گفت : آنچه در کمپ دیوید روی داد حس حقارت را میان مردم مصر و به تبع آن دیگر ملتهای عرب منطقه ایجاد کرد.
وی افزود: در شرایط کنونی چندین بار خط لوله گاز صادراتی مصر به رژیم صهیونیستی که با یک سوم قیمت صادر می شد، منفجر شد. ماجرای انقلاب مصر، تونس و دیگر کشورها اجازه بروز این احساس حقارت را داد و افکار عمومی بر فشارهای خود علیه رژیم صهیونیستی و آمریکا افزودند و این رویداد ناگهانی نیست.
آجیلی گفت : سخنرانی اخیر اوباما در وزارت امور خارجه در این باره که سیاستهای آمریکا در خاورمیانه شکم هیچ گرسنه ای را سیر نکرده است و سبب ایجاد احساس آزادی در منطقه نشده در حقیقت اعتراف به شکست است، زیرا ایالات متحده می داند که افکار عمومی جهان از چند دهه اخیر تا کنون حرف اول را می زند و تحولات اخیر خاورمیانه فشار شدیدی را علیه رژیم صیونیستی به لحاظ روانی و امنیتی ایجاد کرده که این رژیم اصل بقای خود را همچنان خدشه دار می بیند.
وی در تشریح تلاشهای رژیم صهیونیستی برای توقف کمکهای اعزامی بشردوستانه به غزه گفت : انتظار نمی رود که با اعزام این کشتی، نیازهای مردم غزه تامین شود و در حقیقت اعزام کاروان آزادی حرکتی نمادین برای شکستن محاصره دریایی غزه و در راستای بیداری افکارعمومی سایر کشورها است.
آجیلی تاکید کرد: هرگونه رویارویی رژیم صهیونیستی با کاروان آزادی به ضرر این رژیم است. روزنامه یدیعوت آحارونوت نیز در پی اولین حمله به کاروان آزادی به دولت اعتراض کرد که چرا در آبهای بین المللی به کشتی کمکهای بشردوستانه به غزه حمله کرده است.
رژیم صهیونیستی بر اساس حمایتهای بیرونی به حیات خود ادامه می دهد اگر این حمایتها کم یا هزینه دار شود، قطعا این رژیم متزلزل می شود. |
هادی آجیلی |
ناصر ابوشریف در ادامه این نشست تاکید کرد: نباید فراموش کنیم که مسئله حق بازگشت آوارگان فلسطینی مهمترین خواسته ملت فلسطین و به منزله حقی مقدس به شمار می رود که متاسفانه برخی رهبران فلسطینی با امضای توافقنامه هایی همچون ژنو آن را بازیچه قرار دادند. در اینجا آنان درصدد ارائه غرامت به آوارگان و تلاش برای اسکان دائمی آنها در خارج از این کشور بوده اند، اما حرکت و تظاهرات اخیر جوانان فلسطینی در لبنان و سوریه نشان داد که آنان حق بازگشت را به عنوان اصلی ترین خواسته شان فراموش نکرده اند.
ابوشریف افزود: برای اسرائیل، حق بازگشت خطرناک ترین مسئله است، آنان حاضرند با کشور فلسطین، عقب نشینی از مرزهای 1967، پایتختی قدس و حتی ساخت شهرکها موافقت کنند، اما به حق بازگشت آوارگان فلسطینی هرگز چراغ سبز نشان نمی دهند. نگرانی آنها از این است که با بازگشت آوارگان فلسطینی به وطن خود ترکیب جمعیتی به نفع فلسطینیان که هم اکنون تقریبا مساوی است تغییر کند. در واقع آنان حق بازگشت آوارگان فلسطینی را به منزله از بین رفتن و فنای خود می دانند بر این اساس، آنان تمام تلاش خود را به کار می گیرند که این حق را از فلسطینیان بگیرند. البته آنها نمی دانند که ملت فلسطین هرگز از این حق فراموش نشدنی چشم پوشی نمی کنند.
آجیلی در ادامه به مسئله حرکت اخیر جوانان آواره فلسطینی در لبنان و سوریه که به سوی مرزهای فلسطین اشغالی حرکت کرده بودند اشاره کرد و این مسئله را ناشی از تحولات اخیر منطقه دانست که سبب شده فلسطینیان بر پیگیری مسئله سرنوشت ساز حق بازگشت تاکید کنند.
وی درباره آینده فلسطین گفت: قرار است که آشتی ملی فلسطین یک سال دیگر انتخابات در این کشور برگزار شود و اگر بپذیریرم اسرائیل در موضع ضعف تحت فشار قرار دارد تا شهریور ماه اتفاق خاصی نمی افتد.
آجیلی افزود: از طرفی حساسیت افکار عمومی جهان به موضوع فلسطین و جنایات رژیم صهیونیستی بیشتر شده است و مردم فلسطین در آینده وحدت بیشتری با یکدیگر خواهند داشت و رژیم صهیونیستی هر روز ضعیف تر می شود. همچنین در صورتی که جریان فتح اعلام کند مذاکره و تبانی با اسرائیل به نتیجه نرسیده است، گروههای سیاسی در آینده به یکدیگر نزدیکتر می شوند.
آجیلی تاکید کرد: فشار افکار عمومی جهان باید ادامه پیدا کند تا ماهیت رژیم صهیونیستی بیشتر نشان داده شود و کمک اقتصادی به این رژیم قطع شود. اگر شرایطی به وجود آید که افرادی همچون حسنی مبارک، علی عبدالله صالح و بن علی ها کنار بروند، اسرائیل حامی اصلی خود را در منطقه از دست می دهد. رژیم صهیونیستی بر اساس حمایتهای بیرونی به حیات خود ادامه می دهد اگر این حمایتها کم یا هزینه دار شود، قطعا این رژیم متزلزل می شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در تشریح روابط ایران و فلسطین پس از تشکیل کشور مستقل فلسطینی گفت: این انگاره دینی، هویتی و ایدئولوژیکی جمهوری اسلامی ایران درباره موضوع فلسطین و رژیم صهیونیستی ارتباطی به گروههای فلسطینی ندارد. موضعگیری امام خمینی (ره) در سال 42 در قبال رژیم پهلوی موضعگیری انقلابی نبود که درصدد تشکیل یک حکومت اسلامی است، بلکه موضع تجدید نظر طلبانه و تا حدودی اصلاح طلبانه بود.
وی افزود: امام خمینی در قبال رژیم صهیونیستی انقلابی صحبت می کرد و مبارزه علیه اشغالگری این رژیم در سرزمین فلسطین ربطی به پیروزی یا شکست انقلاب ندارد.
آجیلی تاکید کرد: ایران و اسرائیل دو قدرت منطقه ای هستند که موجودیت همدیگر را هدف قرار داده اند. با پیروزی انقلاب رویارویی بسیاری میان جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی اتفاق افتاد.
وی افزود: ایران به دلیل عقیدتی و انسانی و رویارویی رژیم صهیونیستی و فلسطین، از فلسطینی ها حمایت می کند و نمی توان شعار "نه غزه نه لبنان" را ملی گرایانه توصیف کرد.
حسین شیخ الاسلام کارشناس مسائل خاورمیانه نیز در این باره گفت : اساس جمهوری اسلامی ایران در قبال قضیه قدس و فلسطین عقیدتی و قرآنی بوده و مرتبط با شرایط ملی و منطقه نیست.
وی با اشاره به آیات قرآنی در مسئله مقدس بودن مسجد الاقصی و جریان معراج رسول گرامی اسلام (ص) اظهار داشت : مسلمانان عقاید ریشه ای درباره فلسطین دارند، البته برخی دشمنان درصدد خدشه دار کردن این عقاید هستند. از طرفی صهیونیستها آمده اند و ملتی را از سرزمین خود آواره کرده اند که این مسئله کوچکی نیست و با ساده ترین مبانی حقوق بشری در تعارض است.
شیخ الاسلام تاکید کرد: زمانی که صهیونیستها می گویند خواستار کشور یهودی هستیم، اصل را بر نژادپرستی قرار داده اند. اینها مسائلی نیست که ایران در قبال آن بی تفاوت باشد.
--------------------------------------------------------
تهیه وتنظیم: محمدعلی تخت رونده و معصومه زارع
نظر شما