۳۱ تیر ۱۳۹۰، ۹:۳۳

صدور جواز چاپخانه‌ها متوقف می‌شود

صدور جواز چاپخانه‌ها متوقف می‌شود

رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران از ارائه پیشنهادی از جانب این اتحادیه به شورای سیاستگذاری صنعت چاپ برای توقف صدور مجوز فعالیت به واحدهای چاپی تا بررسی نهایی و محرز شدن نیاز به وجود آنها خبر داد.

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب: شورای سیاستگذاری صنعت چاپ چندی پیش با موافقت بهمن دری (معاون فرهنگی وزیر ارشاد) تشکیل و در واقع پس از سال‌ها احیا شد. ریاست این شورا را دُری عهده‌دار است و اعضای آن را نمایندگانی از این وزارتخانه و نیز وزراتخانه‌های صنایع و بازرگانی و تعاون و صاحب نظران و فعالان چاپ در بخش غیردولتی تشکیل می‌دهند. با علی نیکوسخن رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران و یکی از اعضای این شورا در این باره به گفتگو نشسته‌ایم که در پی می‌آید.

*چند سال پیش هم تشکیلاتی مانند شورای سیاستگذاری صنعت چاپ وجود داشت و در واقع یک مجمع کار سیاستگذاری را در این حوزه انجام می‌داد. این ورا دوباره با چه هدفی تشکیل شده و قرار است دقیقاً چه کار کند؟
 
- همانطور که گفتید شورای سیاستگذاری صنعت چاپ چند سال پیش هم در وزارت ارشاد بود ولی در حد یک مدیرکل. با توجه به مشکلاتی که صنعت چاپ دچار آن است، مسئولان این حوزه و دست‌اندرکاران این صنعت به این نتیجه رسیدند که یک مدیرکل پاسخگوی همه این مسائل نیست و ترجیح داده شد مسائل مرتبط با این صنعت در سطح معاونت فرهنگی وزارتخانه پیگیری شود تا تصمیم‌گیری‌ها بهتر صورت بگیرد. در حال حاضر آقای دُری (معاون فرهنگی وزیر ارشاد) رئیس شورا، آقای افراش (سرپرست دفتر امور چاپ وزارت ارشاد) دبیر آن، سه نفر از فعالان تشکل‌های صنفی و دو نفر از کارشناسان صنعت چاپ که از طرف دبیر برای تائید به رئیس شورا پیشنهاد می‌شوند، دو نفر به نمایندگی از معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری و وزارت صنایع و بازرگانی و دو کارشناس از وزارت ارشاد عضور شورا هستند. در مجموع شورا 11 عضو دارد و در آن درباره همه مسائل مربوط به چاپ تصمیم‌گیری می‌شود، از صدور مجوز چاپخانه گرفته تا نیازهای این صنعت و هر موردی که برای پیشرفت آن موثر باشد.
 
* از زمان تشکیل این شورا وضعیت اخذ مجوز برای واحدهای چاپی تغییر کرده است؟
 
- این شورا برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و درازمدت دارد؛ یکی از پیشنهادهای ما به عنوان اتحادیه چاپخانه‌داران به شورا، توقف صدور مجوز فعالیت واحدهای چاپی تا بررسی و محرز شدن این نیاز است. این جزو برنامه‌های کوتاه مدت ماست. هدف ما هم از این پیشنهاد، ابتدائاً تهیه بانک اطلاعات مربوط به صنعت چاپ است. از سوی دیگر ما معتقدیم الان چاپ در سطح اُفست اشباع شده است و به زودی پیشنهادمان را برای توقف صدور مجوز فعالیت در این حوزه ارائه می‌کنیم. فعالیت در این حوزه برای افراد، نیازمند طرح توجیهی است و باید یک شورای بررسی صدور مجوزها وجود داشته باشد.
 
* دقیقاً منظورتان از اینکه چاپ در سطح اُفست اشباع شده است، چیست؟
 
- خیلی مشخص است. چاپخانه‌هایی که کار اُفست می‌کنند، خیلی زیادند و فعالیت در این حوزه بیش از نیاز است. الان باید به فعالیت چاپ در سطح رُول یا فعالیت در حوزه بسته‌بندی و جعبه‌سازی مجوز داد. ضمن اینکه کار چاپ ما نباید به داخل کشور محدود شود.
 
* به نظر شما صنعت چاپ ما توان فعالیت در خارج از کشور را دارد؟
 
- بله. خیلی بیشتر از اینها را هم دارد. مشکل اصلی ما نبود نقدینگی و تسهیلات کم‌بهره است. باید این امکانات از طریق دولت در اختیار چاپخانه‌ها گذاشته شود تا بتوانیم حرفمان را در منطقه بزنیم. باید ماشین‌آلات روز را وارد کشور کنیم آن وقت متوجه می‌شوید چه کارهایی می‌توانیم بکنیم.
 
* از برنامه‌های در دست اقدام شورای سیاستگذاری صنعت چاپ بگوئید.
 
- ما تا به حال یک جلسه برگزار کرده‌ایم و باید کمی فرصت داده شود. با این حال برنامه‌های ما شامل راه‌اندازی بانک اطلاعات صنعت چاپ، توقف مجوزها، بررسی نیازها و اخذ تسهیلات بانکی برای واحدهای چاپی است.
 
* بحث شهرک چاپ که چند سال است متوقف مانده، به کجا رسید؟
 
- شهرک چاپی که در سال 86 در جاده قم با حضور وزیر وقت ارشاد (صفارهرندی) کلنگ‌زنی شد، به دلایلی به نتیجه نرسید. ما چند سالی است در اتحادیه پیگیر این موضوع بوده‌ایم و اخیراً مجوزهای لازم را از استانداری تهران، شهرداری اسلامشهر و مسئولان محلی گرفته‌ایم و امیدواریم در آینده نه چندان دور ثبت نام را برای واگذاری زمین شروع کنیم. همچنین ما در اتحادیه چاپخانه‌داران به همراهی اتحادیه ناشران، اتحادیه لیتوگرافان، اتحادیه صحافان و اتحادیه صباغ و گلزن و همچنین 4 اتحادیه دیگر از جمله درودگران و آهنگران و صنایع مشابه در حال تشکیل یک شهرک صنفی - خدماتی در شهرک مستوفی احمدآباد هستیم.
 
* شما می‌دانید که در سال‌ها و به خصوص ماه‌های اخیر بسیاری از چاپخانه‌ها دچار مشکلات مالی و بعضی از آنها حتی ورشکست شده‌اند...
 
- من به هیچ وجه لفظ ورشکسته را قبول ندارم. من از شما سئوال می‌کنم که الان چه صنفی در جامعه ما هست که مشکل مالی نداشته باشد؟ نبود نقدینگی در سطح جامعه امری کلی است و نمی‌توان چاپ را از این وضعیت مستثنی کرد. من چیزی به اسم ورشکستگی را در حوزه چاپ قبول ندارم، ولی می‌پذیرم که سفارش‌ها کم است، نقدینگی کم است، تسهیلات کم است. در طرح هدفمندی یارانه‌ها، دولت قول داده بود بسته‌های حمایتی صنعت چاپ را ارائه کند که تاکنون این وعده عملی نشده است. دولت موظف است از صنعت چاپ حمایت کند؛ صنعت چاپ، صنعت مادر است و انسان از بدو تولد تا مرگ و حتی بعد از مرگ هم به چاپ نیاز دارد.
 
* بعد از مرگ، چاپ چه کاربردی برای انسان دارد؟!
 
- باید برای او اعلامیه ترحیم و اعلامیه شب سال چاپ کنند! منظورم این است که همه با چاپ کار دارند.
 
* در مورد بسته‌های حمایتی دولت در صنعت چاپ بیشتر توضیح می‌دهید؟ به کجا رسیده است؟
 
- دولت اواخر سال 89 اعلام کرد وام‌های از 30 تا 50 میلیون تومان به واحدهای چاپی می‌دهد، بعد این شُد از 3 تا 10 میلیون تومان ولی تا الان هم هیچ خبری از این وعده‌ها نیست.
 
* مسئله دیگر به کاغذ و مقوا به عنوان مواد اولیه مورد نیاز چاپخانه‌ها مربوط می‌شود. فکر نمی‌کنید الان کاغذ و مقوا بیش از حد نیاز چاپخانه‌ها در بازار وجود دارد و روی دست فروشنده‌ها مانده است؟
 
- نه. همیشه باید جنس در بازار باشد و من معتقدم هر چقدر هم کاغذ و مقوا در بازار باشد، کم است. البته این مسئله به کمبود سفارش هم برمی‌گردد که الان چاپخانه‌ها با آن رو به رو هستند.
 
* به فصل بازگشایی مدارس و سال تحصیلی جدید نزدیک می‌شویم. آیا این احتمال وجود دارد که چاپ کتاب‌های درسی پس از سال‌ها به بخش خصوصی واگذار شود؟
 
- چاپ کتاب‌های درسی را دو موسسه بزرگ انجام می‌دهند یکی شرکت چاپ و نشر کتاب‌های درسی ایران و دیگری چاپخانه اُفست. یکی از ایراداتی که ما در اتحادیه چاپخانه‌داران همیشه وارد کرده‌ایم، این است که ماشین آلات این دو شرکت بیش از حد گسترش یافته و امکان ورود دیگر چاپخانه‌ها به این عرصه و رقابت یا آنها وجود ندارد. خوشبختانه یکی از کارهایی که آقای دُری (معاون فرهنگی وزیر ارشاد) انجام داده، متوقف کردن روند رو به رشد ایجاد چاپخانه‌های دولتی است. با مصوبه اخیر کمیسیون فرهنگی دولت، دیگر چاپخانه‌های دولتی حق ندارند، کارها و سفارش‌های بخش خصوصی را انجام دهند و کار آنها منحصر شده است به چاپ نشریات و مجلاتی که چاپیشان ضروری تشخیص داده می‌شود.
 
* آقای دری اخیراً هم اعلام کرده بود که ورود اقلام چاپی به کشور که امکان چاپ آنها در داخل وجود دارد، ممنوع است. این اقلام شامل چه چیزهایی می‌شود؟
 
- این از پارسال جزو اعتراضات ما بوده است و مواردی مثل تقویم، سررسید و کارت پستال را دربرمی‌گیرد. از سوی دیگر ما یک درخواست دیگر هم داشته‌ایم و آن توقف چاپ سفارش‌های داخلی در خارج از کشور است که امکان چاپ آنها در داخل وجود دارد؛ الان یک سری از همکاران ما کارهایشان را به چاپخانه‌های خارجی سفارش می‌دهند و این در حالی است که در حال حاضر ما بهترین ماشین‌آلات را در داخل کشور داریم.
کد خبر 1363984

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha