به گزارش خبرگزاری مهر، پانزدهمین جشنواره بین المللی نمایشهای آیینی و سنتی با حضور هنرمندان، پژوهشگران و کارشناسانی از کشورهای ژاپن، ایتالیا، کره جنوبی، ترکیه، ازبکستان، هند، هلند، کانادا، انگلستان، آلمان و ... و با حضور بیش از 100 گروه نمایشی ازایران درقالب نمایشهای صحنه ای، نمایشهای میدانی، بازیهای نمایشی، بخش قهوه خانه، تعزیه و شبیه خوانی، سمینارعلمی و نمایشگاه، پیمایش در تئاتر تهران و ... از 23 تیر تا اول مرداد در سالن های نمایشی شهر تهران برگزار شد.
- سید رمضان شجاعی کیاسری، نماینده مجلس شورای اسلامی در این رابطه با بیان اینکه هویت یک ملت در تاریخ، تمدن و فرهنگ آن تعریف می شود تاکید کرد: پاسداشت آیینها و نمایشهای سنتی می تواند نشانه اثرگذاری فرهنگ بومی و محلی ما باشد و به نظر من هرچه بیشتر جشنواره های آیینی و سنتی را ترویج و تبلیغ کنیم، ماندگاری هویت، فرهنگ و تمدن خود را بیشتر خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه نباید زمان را از دست داد، خواستار اعتباردهی مشخص و معینی به این امر شد که بتوان با برنامه ریزیهای مکمل و اثر گذار موجب زنده نگه داشتن نمایشهای آیینی و سنتی شد و اضافه کرد: این امر نیاز به توجه جدی دارد تا ما بتوانیم تاریخ و هویت گذشتگان خود را به خوبی به نسل های آینده منتقل کرده و بشناسانیم؛ زیرا ما گذشته پرافتخاری داریم که باید از این طریق آن را به آیندگان منتقل شود.
نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس از دستگاه های فرهنگی به خصوص وزارت فرهنگ و ارشاد خواست این امور را در دستور کار خود قرار دهند و اظهار کرد: اصلا اولویت کار وزارت فرهنگ و ارشاد پاسداری از هویت و فرهنگ ماست و اگر این میراث با سهل انگاری و مسامحه مورد برخورد قرار گیرد، چیزی از آن باقی نمی ماند؛ لذا وزارت ارشاد باید به عنوان متولی این کار اهتمام کند تا این قبیل امور را در زمان خود احیا و به نسلهای آینده منتقل کند.
شجاعی کیاسری با بیان اینکه احداث پژوهشگاه برای نگهداری از میراث نمایشی ایرانی ضروری است، تصریح کرد: داشتن پژوهشگاه، سالن اختصاصی و داشتن محققین و پژوهشگران در این امر ضروری است و این کار باید در دستور جدی وزارت ارشاد قرار بگیرد؛ زیرا ما نمی توانیم با دوست داشتن و نداشتن، فرهنگ، تمدن، آینده و تاریخ مردم را به بازی بگیریم و من اعتقاد دارم باید مسوولین مربوطه برای این امور در شانی که شایسته آن است، برنامه ریزی کنند.
نماینده مجلس شورای اسلامی درباره بخش بین المللی جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی گفت: ما نباید همیشه دیپلماسی را سیاسی تلقی کنیم؛ بلکه میشود از ابزار فرهنگی نیز در دیپلماسی استفاده کرد و عظمت و شکوه یک ملت را با این روش ها نشان داد و بنابراین یکی از راههای دیپلماسی فرهنگی که می تواند اثرگذار باشد، برگزاری چنین جشنواره هایی است.
جواد آرین منش حرکتهایی چون نمایشهای سنتی و آیینی را گام مهمی در جهت مقابله با تهاجم فرهنگی و بازگشت به هویت فرهنگی و هنری کشور خواند و گفت: فرهنگ هر قوم و ملتی مجموعهای از آداب، رسوم، سنتها، اعتقادات مذهبی، فولکلور، زبان و ادبیات عامیانه، نمایشهای آیینی و سنتی، سرودها، ترانه ها و لالایی ها است که جمع آوری و تلاش در جهت حفظ و پاسداشت آنها به مثابه حفظ فرهنگ بومی و مقابله با تهاجم فرهنگی است.
وی افزود: در شرایطی که استکبار جهانی به دنبال یکپارچه کردن فرهنگ ها و از میان برداشتن فرهنگ های بومی، قومی، محلی و منطقه ای، به منظور ورود فرهنگی و زمینه سازی برای حضور افتصادی و سیاسی خود است، پاسداشت ارزش ها و حفظ آداب و رسوم و سنت هایی همچون نمایشهای سنتی و آیینی ، گام مهمی در جهت مقابله با تهاجم فرهنگی و بازگشت به هویت فرهنگی و هنری کشور تلقی می شود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره تاثیر برگزاری جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی در معرفی فرهنگی ایران به جوامع بین المللی توضیح داد: کشورهایی که فاقد هویت فرهنگی و ریشه های تاریخی هستند ، سعی دارند به انواع روشها برای خود شناسنامه فرهنگی و تاریخی ایجاد کنند؛ در حالی که ما از یک تمدن چند هزار ساله و فرهنگی غنی و ریشه دار بهره مندیم؛ اما تاکنون آنگونه که باید و شاید اقدام اساسی در جهت جمع آوری آثار فرهنگی و تمدنی خود انجام ندادهایم.
وی با اشاره به ضرورت جمع آوری نمایشنامههایی که حاوی موضوعات سنتی آیینی است، اظهار کرد: برای حفظ و پاسداشت این سرمایه کهن باید متون نمایشی و نمایشنامه هایی که حاوی موضوعات سنتی آیینی هستند، تدوین و گردآوری شوند که این امرنیازمند پشتوانه های تحقیقاتی است.
آرین منش تاکید کرد: استخراج متون از میان ادبیات کهن ایران زمین و تبدیل آن به نمایشنامه می تواند موجب حفظ، حراست، نگهداری و ترویج سنن فاخر و ارزشمند ایرانی- اسلامی ما باشد.
نصرالله ترابی قهفرخی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نمایشهای آیینی را برترین راه ارائه و بیان ارزشهای غنی اسلامی و ایرانی به طبقات مختلف جامعه، نسل جوان و مردم دنیا دانست.
وی با اشاره به ریشههای تاریخی هنر نمایش در فرهنگ ایرانی گفت: نمایشهای آیینی از قبیل تعزیه، روحوضی و نقاله خوانی دارای قدمت زیادی در تاریخ کشور ما است و مخاطبان گستردهای در بین ایرانیان دارد و به دلیل همین استقبال عمومی میتواند در تعمیق ارزشها و اعتقادات موثر باشد.
نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از دستگاههای فرهنگی به دلیل حمایت کم رنگ از نمایشهای آیینی تاکید کرد: توجه به برنامهها و نمایشهایی که ارزشهای بومی و ملی و مذهبی ما را ترویج میکنند برای مقابله با تهاجم فرهنگی که از ابتدای انقلاب شروع شده است و امروز به اوج خود رسیده، ضروری است.
- بخش قهوهخانه جشنواره بین المللی نمایش های آیینی و سنتی از 26 تیر هر شب از ساعت 21 تا 23 در طبقه همکف تالار وحدت برقرار بود و هنرمندان و اهل فرهنگ هر شب برنامههای خود را در این محل ارائه میکردند. ده ها برنامه با حضور هنرمندان صاحب نام و پیشکسوت در عرصه های مختلف نقالی، لالایی خوانی ، بحر طویل خوانی، خیمه شببازی، شاهنامهخوانی، پیشپردهخوانی، تخت حوضی و خاطرهگویی، سخنوری و ترنا بازی و ... به اجرا درآمد.
- بخش قهوهخانه جشنواره بین المللی نمایش های آیینی و سنتی از 26 تیر هر شب از ساعت 21 تا 23 در طبقه همکف تالار وحدت برقرار بود و هنرمندان و اهل فرهنگ هر شب برنامههای خود را در این محل ارائه میکردند. ده ها برنامه با حضور هنرمندان صاحب نام و پیشکسوت در عرصه های مختلف نقالی، لالایی خوانی ، بحر طویل خوانی، خیمه شببازی، شاهنامهخوانی، پیشپردهخوانی، تخت حوضی و خاطرهگویی، سخنوری و ترنا بازی و ... به اجرا درآمد.
نظر شما