به گزارش گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر" به نقل از پايگاه اطلاع رساني رسا، حجت الاسلام خسروپناه افزود: از خصوصيات شهيد مطهري اين بود كه وي با ميراث گذشته پيوند داشت، با پرسشهاي معاصر درگير بود و تا مسئلهاي براي او حل نميشد، درباره آن سخن نميگفت؛ به طور مثال به نسبت نظريه داروين با آيات خلقت در آثار وي اشاره نشده است، در حالي كه اين از مباحث داغ آن زمان بوده است. از دست نوشتههاي شهيد مطهري برميآيد كه اين مسئله برايش به صورت سؤال مطرح بوده است، ولي چون به جواب قانعكنندهاي نرسيده بود، از نظر دادن در مورد آن خودداري كرد. البته مسايلي همچون « تعارض نظريه داروين با توحيد» و « تعارض آن با اخلاق» در آثار استاد مطرح شده است.
وي در ادامه افزود: يكي ديگر از مختصات ويژه استاد مطهري، دغدغههايي است كه در وي وجود داشت. تمام نگاشتهها و سخنرانيهاي شهيد مطهري نيز از اين دغدغهها حكايت ميكند. دغدغه پيشرفت و پيشروي از مهمترين آنها است. به خاطر همين از جمله بحثهايي كه مطرح كرد، بحث انحطاط بود. شهيد مطهري ميپرسد چرا ما مسلمين گرفتار انحطاط شديم؟ و يا اين كه پيشرفتهاي علمي گذشته ما كجاست؟
حجت الاسلام والمسلمين خسروپناه ويژگي ديگر استاد مطهري را « مسئلهسازي» برشمرد و گفت : بعضي از فيلسوف ها شارح كلام ديگرانند. اما عدهاي از آنها براي فلسفه مسئله ميسازند. شهيد مطهري از اين دسته بود. بطور مثال وي زماني به مسئله پلوراليزم ديني پرداخته كه به تازگي در جوامع غربي مطرح شده بود و به شكل امروزي آن در جوامع اسلامي وارد نشده بود. جوابي كه استاد به اين نظريه ميدهد، پاسخي است كه امروزه به آن تمسك ميجوييم. به همين دليل آثار استاد هنوز هم آثار زندهاي است.
وي ويژگي ديگر شهيد مطهري را «آسيب شناسي» دانست و گفت : در كتاب « مسئله شناخت» وقتي به مسئله معرفت شناسي ميپردازد، آسيبهاي آن را نيز ذكر ميكند. در تبيين آسيبهاي معرفت ديني هم يكي از مهمترين علل انحطاط مسلمين را فهمهاي غلط از دين دانسته و آسيبهاي رفتار ديني را برميشمارد و بدانها پاسخ ميدهد.
حجت الاسلام خسروپناه امتياز ديگر شهيد مطهري را بيان كاركردهاي دين در آثار استاد شهيد دانست.
وي افزود: زماني از شما سؤال ميشود، به چه دليل خدا وجود دارد؟ شما با دلايل مختلف اثبات ميكنيد كه خدا هست. اما گاهي ميپرسند، وجود خدا چه نقشي در زندگي دارد؟ شهيد مطهري در آثار خود علاوه بر اثبات وجود خدا، نقش دين در زندگي را نيز عنوان ميكند. شهيد مطهري تأكيد ميكرد كه « بياييد اسلام را يك مكتب جامع نگر ببينيد نه يك آئين گزينشگر» .
حجت الاسلام خسروپناه امتياز برجسته شهيد مطهري را وارستگي او ذكر كرد و با اشاره به جملهاي از حضرت امام خميني ـ ره ـ درباره شهيد مطهري گفت : امام فرمودند : «مطهري عين عرفان بود»؛ نگفتند عارف بود؛ بلكه گفتند عين عرفان بود.
نظر شما