۱۶ آذر ۱۳۸۳، ۹:۱۵

امروز در تاريخ

خبرگزاري مهر : امروز دوشنبه شانزدهم آذر سال1383 هجري شمسي ، مصادف است با بيست و سوم شوال المكرم سال 1425هجري قمري و برابراست با ششم سال2004 ميلادي .

 تظاهرات گسترده دانشجويان ايراني : 

پس ازكودتاي 28 مرداد 1332 آمريكا توانسته بود پايه هاي استعمارنوين خويش را بيش ازپيش درايران بگسترد وهمين امر خشمي گسترده را درميان مردم زجر كشيده ايران رقم مي زد . نيكسون معاون رييس جمهورآمريكا درسال 1332راهي ايران شد تا نتيجه سرمايه گذاري بيست و يك ميليون دلاري  سيا را ( هزينه اي كه صرف كودتا در ايران شد ) درايران ببيند . 
اما دانشجويان آگاه ايران با دريافت  اين خبر  تظاهرات خود را ابتدا  با عنوان اعتراض  به ورود دنيس رايت ، كاردار جديد سفارت انگلستان در ايران  از روز چهاردهم آذر آغازكردند  . در روز پانزدهم آذر تظاهرات به خارج دانشگاه كشيده شد و طي آن شماري از دانشجويان در درگيري با ماموران انتظامي دچار آسيب ديدگي جسمي شدند . در صبح روز شانزدهم آذر ماه 1332 ه ش گارد شاهنشاهي وارد دانشگاه تهران شد تا  تظاهرات دانشجويان  را سركوب نمايد . در اين ميان ماموران گارد شاهنشاهي با وورد به دانشكده فني دانشگاه تهران و به منظور زهر چشم گرفتن از ساير دانشجويان سه تن از دانشجويان به نامهاي  مصطفي بزرگ نيا ، مهدي شريعت رضوي و احمد قندچي  را به شهادت رساند . فرداي آن روز البته در جو خفقان و وحشتي كه رژيم ساخته بود ، نيكسون وارد دانشگاه تهران شد و رژيم  پهلوي در دهن كجي به خواسته هاي دانشجويان به وي دكتري افتخاري حقوق اهدا كرد .
شانزدهم آذر، ريشه در مبارزه ديرپاي دانشجويان مسلمان و متعهد عليه سلطه استكباري آمريكا داشته و اين نشانگر آنست كه دانشجويان فهيم  در دوران ستم شاهي از هيچ تلاش و مجاهدتي فروگذار نكرده اند.
همه ساله چنين روزي به ياد شهيدان استكبار ستيز آن روزگار به عنوان روز دانشجو در ايران گرامي داشته مي شود .

تولد  ابوسعيد ابوالخير : 

درچنين روزي درسال 346 خورشيدي شيخ ابوسعيد ابوالخيرصوفي وشاعر ايراني درمهنه (ناحيه اي ازخاوران خراسان) به دنيا آمد. او را ازمبتكران رباعي كه زاييده طبع ايراني است دانسته اند . رباعي هاي اوسرشارازروح فلسفي وعرفاني است . اسرار التوحيد تاليف محمد منور ، اسرار روح بلند شيخ را ،آشكار مي كند.

درگذشت استاد جواد معروفي :
استاد جواد معرفي را شايد بتوان از جمله كساني دانست كه درطول عمرهنري خويش سعي وافري را درآشتي موسيقي سنتي و غربي مبذول داشت . استاد جواد معروفي ، تكنواز ، آهنگساز و رهبر اركستر و بي ترديد تواناترين نوازنده پيانو در ايران  در شانزدهم آذر سال 1372 ه ش دار فاني را وداع گفت .


آن هنرمند وارسته درسال 1294 ه ش درخانه موسي معروفي پدرهنرمند و بزرگوارش- درتهران ، چشم به جهان گشود.وي پس ازفراگيري مقامات موسيقي نزد پدرخويش وهمچنين طي تحصيلات ابتدايي، وارد مدرسه موسيقي شد . جواد توانست دراين مدرسه با حضوردرمحضر درس استاد  كلنل عليقلي وزيري شيوه هاي نواختن تار را بياموزد .
وي از 14 سالگي تاررا كنار گذاشت و به  نواختن پيانو مشغول شد و درسال 1312  به دليل استعداد بسيارش   در موسيقي به استخدام وزارت فرهنگ وقت درآ مد ومعلم موسيقي مدارس تهران شد.او  در همان زمان  به تدريس سلفژو ديكته موسيقي در هنرستان  موسيقي تهران پرداخت. استاد معروفي  در همين زمان  به عضويت اركستر انجمن موسيقي ملي درآمد و تكنواز پيانو شد.
استاد از آغاز تاسيس انجمن موسيقي سوليست اركستر آن انجمن بود و از آغاز تاسيس راديو ايران نيز به عنوان تكنواز پيانو همكاري خود را با راديو آغاز كرد و همزمان با بزرگاني چون ابوالحسن صبا،  حبيب سماعي ،  حسين تهراني ،  احمد عبادي ، علي  اصغر بهاري ،  روح ا... خالقي و ديگر بزرگان موسيقي به خلق آثار گرانبها و ماندني پرداخت . وي  مدتها در راديو تكنواز پيانو بود و پس از آن رهبري اركسترهاي مختلف راديو را بعهده داشت .وي  رهبر اركستر شماره 1 و رهبر اركستر بزرگ گلها بود و در تنظيم آهنگ هاي شيدا ، عارف ، ركن الدين خان و درويش خان و بسياري ديگر از آهنگسازان معروف ايراني شركت جست . او از سال 1332 به سرپرستي موسيقي راديو منصوب شد و همزمان و پس از آن به عضويت شوراي عالي موسيقي در آمد.


آن استاد فرزانه در طول عمر خويش توانست  در دانشگاه تهران دانشجويان بسياري را تربيت كرده  و به جامعه موسيقي ايران هديه سازد كه  از ميان آنها مي توان به اردشير روحاني ، افيليا پرتو ، انوشيروان روحاني ، پرويز اتابيگي ،  مهين زرين پنجه و ساسان محبي  اشاره كرد .  او در دانشگاه تهران درسهاي روش ساخت آهنگ و فرم هاي اصيل موسيقي را تدريس مي كرد.
از استاد آثار موسيقايي بسياري به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به  فانتزي ژيلا ، خوابهاي طلايي ، عاشورا ، فراق  راز خلقت ، رومينا و طبيعت ، خزان ، روزگارمن ،راپسودي( در مايه اصفهان ) ،  چه شورها ، خوابهاي خوش ، برباد رفته و   هفت دستگاه موسيقي ايراني ( براي پيانو) اشاره كرد .
استاد جواد معروفي با بيش از چهل سابقه در زمينه آهنگسازي نخستين كسي است كه قطعاتي در دامنه موسيقي ايراني براي پيانو ساخته و تنظيم كرده است . 
 
آغاز به كار شبكه جام جم سيماي جمهوري اسلامي ايران :
در چنين روزي در سال 1376 ه ش پخش آزمايشي برنامه از  شبكه جام جم  سيماي جمهوري اسلامي ايران آغاز شد . 

تغيير قانون اساسي :   


در چنين روزي در سال    1304 ه ش    مجلس موسسان ايران كار تغيير قانون اساسي  را در تهران  آغاز كرد .
هدف از اين تغيير در قانون اساسي  بركناري قاجاريه و برقراري رژيم پهلوي بود . با اين تغييرات رضا خان رسما به عنوان شاه ايران شروع به كار كرد .

حمله به كي اف :
  در چنين روزي در سال 1240 ميلادي ،  پس از مرگ چنگيز خان ، باتو خان مغول، شهر كي اف  را در اوكراين  تصرف كرد و پس از تصرف آن را با خاك يكسان نمود  .

دستور اعدام از سوي لينكلن :
در چنين روزي در سال 1862 ميلادي   به دستور آبراهام لينكلن رئيس جمهور وقت آمريكا ،  39 سرخپوست از قبيله سو  به دار آويخته شدند.

روز استقلال فنلاند :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي   فنلاند از روسيه مستقل شد . فنلاند كشوري است در شمال اروپا بين روسيه و سوئد و نروژ . نژاد مردم اين كشور زرد و سفيد است وغالب آنان  به زبان فنلاندي صحبت مي كنند . اكثر مردم اين كشور پيرو مذهب پروتستان اند . فنلاند در چهاردهم دسامبر سال 1955 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .  اين روز همه ساله به عنوان  روزملي دراين كشور گرامي داشته مي شود .

عقب نشيني از اسكاتلند :
در چنين روزي در سال 1745 ميلادي ارتش بوني ، پادشاه انگلستان ، از اسكاتلند عقب نشيني كرد .

اشغال بخشي از هندوستان :
در چنين روزي در سال 1756 ميلادي نيروهاي نظامي انگلستان تحت امر رابرت كلايو  ، منطقه فولتاي هند را به اشغال خود در آوردند .

انتشار نخستين جلد از بريتانيكا :
در چنين روزي در سال 1756 ميلادي نخستين جلد از فرهنگ بزرگ بريتانيكا در اسكاتلند چاپ و منتشر شد .

انتشار نخستين شماره واشنگتن پست : 
 در چنين روزي در سال  1877  نخستين شماره روزنامه واشنگتن پست  منتشر شد .   

اشغال بخارست :
در چنين روزي در سال 1916 ميلادي ارتش آلمان تحت فرماندهي ژنرال مكنسن بخارست را به اشغال خود در آورد .

انفجار مهيب در فرانسه :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي كشتي تسليحاتي فرانسه با نام مون بلان در هاليفاكس منفجر شد . بر اثراين انفجار 1639 نفر كشته و بيش از نه هزار نفر مجروح شدند .

قرار داد آنگلو آيريش :
در چنين روزي در سال 1921 ميلادي قرار داد انگليس ايرلند با نام آنگلو آيريش به امضاي طرفين رسيد . بر اساس  اين قرار داد ايرلند حاكميت خود را بر سرزمين اش اعلام داشت . همچنين بر اساس  اين قرار داد قسمت تجزيه شده به نام ايرلند شمالي شكل گرفت .

پيمان ريبن تروپ بونت :
در چنين روزي در سال 1938 ميلادي پيمان عدم تجاوز ميان دو كشور فرانسه و آلمان امضا شد . اين پيمان ريبن تروپ بونت نام داشت .

سيمون دو بووار گنكور  گرفت :
در چنين روزي در سال 1954 ميلادي سيمون دو بووار نويسنده بر جسته فرانسوي جايزه گنكور را در يافت داشت . سيمون دو بوار داستان پرداز و مقاله نويس اگزيستانسياليست فرانسوي در پاريس چشم به جهان گشود . ماندارن ها مهم ترين اثر اوست كه كه به چند ين زبان از جمله فارسي ترجمه شده است . 

نلسون ماندلا و زندان :


در چنين روزي در سال 1956 نلسون ماندلا و 156 تن ديگر از فعالان سياسي آفريقاي جنوبي  به خاطر  فعاليت هاي سياسي بر ضد نظام آپارتايد و نژاد پرستانه اقليت سفيد پوست حاكم در آفريقاي جنوبي دستگير شدند . وي در همين روز در در سال 1988 ميلادي  به زندان ويكتور وستر در كيپ تاون منتقل شد . رهبر آفريقاي جنوبي كه از سال 1999 از سياست كناره گرفته است، نماد جهاني صلح و دوستي است . وي در تمام طول عمر خويش در راستاي مبارزه با استعمار و استثمار حركت نموده است .او در حال حاضر قصد دارد  كه باقيمانده عمر خود را به مبارزه بااستعمار آمريكا و بيماري ايدز صرف كند .

اعلام آزادي تمامي گروگان هاي خارجي : 
صدام در چنين روزي در سال 1990 ميلادي اعلام كرد تمامي گروگان هاي خارجي موجود در اين كشور را   آزاد خواهد كرد .

ويراني مسجد بابري : 
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي سيصد هزار هندو مسجد بابري را در هندوستان ويران كردند . دراين حمله 4 نفر جان باختند . منازعه بر سر بناي اين مسجد همچنان ميان مسلمانان و هندوها ادامه دارد و هنوز به نتيجه اي نرسيده است . تخريب كنندگان مسجد بابري مدعي اند كه مسجد در محل معبد رام ساخته شده بوده است.

كشف ونزوئلا :
درچنين روزي در سال1499ميلادي  آلفونسو دوحدا دريانورد و مكتشف اسپانيايي ونزوئلا را كشف كرد . او  نام اين منطقه را ونزوئلا يعني ونيز كوچك نهاد زيرا مردم برخي دهكده هاي آن همچون ونيزيها خانه هاي خود را روي آب ساخته بودند.

تولد يوهان ام دوتزنبرگ :
 در چنين روزي در سال 1808 ميلادي دوتزنبرگ نويسنده فلاندري  ديده به جهان گشود . "آينده" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد جويس كيلمر :
 در چنين روزي در سال 1886 ميلادي كيلمر شاعر آمريكايي ديده به جهان  گشود . درختان مهمترين اثر ادبي اوست .

تولد گانر ميردال :
 ميردال جامعه شناس و اقتصاد دان معروف سوئدي در چنين روزي در سال 1898 ميلادي به دنيا آمد . او در سال 1974 جايزه نوبل را از آن خود كرد .
 
تولد ايو د نيس كوري :

 در چنين روزي  در سال 1904 ميلادي دنيس كوري نويسنده فرانسوي متولد شد . وي دختر دانشمند مشهور مادام كوري بود .

در گذشت ژان باپتيست سيموئون شاردن :
 در چنين روزي شاردن نقاش مشهور فرانسوي در سن 80 سالگي در گذشت .

در گذشت كلود مونه :


 در چنين روزي در سال 1926 ميلادي كلود مونه نقاش امپرسيونيست فرانسوي در سن 86 سالگي در گذشت . كلود مونه معجزه‌گري‌ است كه زندگي را از محيط پيرامون خود استخراج نموده و به بوم خود منتقل مي‌كند. شدت زندگي در آثار او براي همتايانش رشك برانگيز است. سزان در توصيف او چنين مي‌گويد: « تنها يك چشم دارد؛ ولي خدايا چه چشمي!» .امپرسيونيست ها در آثار خود با استفاده از رنگ هاي در خشان و خالص سعي مي كردند احساس خود وهمچنين  تاثيرات شخصي خود ، برگرفته از محيط اطراف را بر روي بوم منتقل سازند . 

کد خبر 136734

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha