۹ مرداد ۱۳۹۰، ۱۱:۴۲

گزارش خبری/

"بازار 72 ملت" در رکود اقتصادی/ مردم هرمز چشم انتظار شکوفایی منطقه

"بازار 72 ملت" در رکود اقتصادی/ مردم هرمز چشم انتظار شکوفایی منطقه

هرمز - خبرگزاری مهر: جزیره هرمز که روزگاری به عنوان قلب تپنده اقتصادی خلیج فارس معرفی می شد و مارکوپولو در سفرنامه خود این جزیره را بازار 72 ملت خوانده، امروز مردم آن با بیکاری و رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، جزیره هرمز قلب خلیج فارس، جزیره ای بسیار تاثیر گذار در طول تاریخ، در روزگار قدیم این جزیره محل ارتباط تجار شرقی و اروپایی و آفریقایی بوده است، سال 1272 میلادی مارکوپولو در راه سفر به چین از هرمز دیدن کرد، او هرمز را در نزدیکی شهر آباد میناب توصیف می کند و می نویسد: بازرگانان هندی با کشتیهای پر از ادویه، سنگهای قیمتی، مروارید، لباسهای ابریشمی، طلا و عاج فیل و دیگر کالاها به هرمز می آیند و کالاهای خود را به بازرگانان در هرمز می فروشند.

تجار آفریقایی بیشتر چوبهایی معروف به چوب چندل را به این منطقه می آوردند که دریانوردان جنوبی از این چوبها برای ساخت لنج استفاده می کردند، تجار چینی بیشتر پارچه های ابریشمی می آوردند و تجار هندی انواع ادویه های مختلف را به این منطقه می آوردند.

مردم این جزیره اکثرا ثروتمند و صاحب خانه های زیاد در هندوستان و چین و آفریقا بوده اند و اوقات استراحت خود را در این کشورها می گذرانیده اند، با ورود پرتغالیها به این جزیره زیبا و پرطرفدار و حمله آنها به بازار بزرگ این جزیره مشکلاتی در این جزیره برای ساکنان ایجاد شد.

پرتغالی ها برای فراری دادن مردم از این جزیره شبانه خانه های آنها را آتش می زدند، این افراد چندین بار سعی کردند که با استفاده از غلامان و نوکران خود با پرتغالی ها بجنگند اما موفق نشدند و به تدریج برخی از ساکنان اصلی این جزیره با لنجهای خود به هند و آفریقا و چین رفتند. 

جزیره هرمز، نگین خلیج فارس و کلید طلایی تجارت منطقه جزیره ای که رونق اقتصادی، اشتغالزایی معادن خاک سرخ و نمک، رفت و آمد لنجهای تجاری و باربری برای بارگیری خاک سرخ و نمک این جزیره به کشورهای حوزه خلیج فارس و سایر کشورهای اروپایی، آفریقایی و آسیایی زبان زده خاص و عام بود امروزه سایه شوم بیکاری و رکود اقتصادی آن مردم این جزیره را از پا درآورده است.

با روی کار آمدن دولت عدالت محور به واسطه شتاب کار عمرانی در این جزیره در دولت نهم و دهم بارقه امیدی در دل مردم این منطقه  ایجاد شد اما عدم رونق اقتصادی و معضل بیکاری بر این جزیره سایه افکنده و آنچه که بر کیفیت این طرحهای عمرانی شهری و پتانسیل گردشگری این جزیره بیفزاید و پرده افکنی کند و شاید مردم را از فقر و تنگدستی مالی رهای دهد رونق اقتصادی و بر طرف کردن معضل بیکاری است.

عملکرد دولت بسیار خوب و ارزنده بود اما آنچه که کمتر به آن توجه شده ایجاد ظرفیتهای اشتغال برای جوانان هرمز است که باعث شده اکثر آنان که تعداد زیادی هم تحصیلکرده هستند دربدر بدنبال شغل بگردند و همین تعداد هم که هستند حاضرند با کمترین در آمد جایی مشغول بکار شوند و روزانه تعداد زیادی از همین جوانان به شورای شهر و شهرداری هرمز مراجعه و برای انجام کارهای خدماتی از جمله رفتگری تقاضای خود را ارائه می کنند. بازارچه مرزی هرمز که قریب به سه سال تعطیل شده باعث تشدید بیکاری جوانان شده و همچنین گران شدن بنزین، کم شدن صید، قشر صیادان را هم در معرض بیکاری کامل قرار داده است.

یکی از مورادی که همیشه مورد توجه بود و در سفر اول هیئت دولت به استان هم به آن توجه شد بحث الحاق هرمز به منطقه آزاد قشم بود که الحاق بخش هرمز به منطقه آزاد و منطقه ویژه اقتصادی و استفاده و بهرمندی از مزایای آن خواسته مردم هرمز است.

همچنین رونق بخشیدن به بازارچه مرزی و افزایش بخشیدن تعرفه گمرکی از 15 درصد به 25 درصد و تقویت گمرک هرمز می تواند برای اقتصاد این منطقه مثمرثمر باشد و مردم هرمز را از این وضعیت خارج کند و نزدیک سازی هرمز به بندرعباس می تواند مشکل گشای خیلی از مسائل و مشکلات جزیره هرمز از جمله تردد دریایی آسان، حضور گردشگران و دانشجویان و رفع بیکاری و ایجاد اشتغال باشد.

جمعیت شش هزار نفری جزیره هرمز از معضل بیکاری، نبود پزشک، مشکل حمل و نقل دریایی و عدم استفاده از معدن خاک سرخ و تعطیلی چندین ساله بازارچه مرزی رنج می برند. یکی از پروژه های مهم و اساسی هرمز در جهت رونق گردشگری رینگ دور جزیره هرمز بود که در سال 88 با پنج کیلومتر آسفالت افتتاح شد ولی اکنون مردم هرمز مانده اند و پروژه نیمه تمام جاده رینگ دور هرمز.

مردم هرمز در سفرهایی که گه گاه مسئولان به این جزیره دارند تقاضای افتتاح پروژه هایی را دارند که قابل بهره برداری است نه پروژه هایی که نیمه تمام است زیرا افتتاح زودهنگام آن موجب می شود تا مدیران دیگر زحمت پایان آن پروژه ها را به خود ندهند.

مجموعه گردشگری هرمز ازجمله این پروژه هاست که با صرف هزینه ای بالغ بر یک میلیارد و 200 میلیون تومان در حال تبدیل شدن به ویرانه است و همچنین بحث الحاق هرمز به منطقه آزاد قشم که باعث رونق اقتصادی هرمز می شود محقق نشده و اکنون آمار بیکاری اعتیاد و مشکلات اجتماعی در این جزیره رو به افزایش است مردم هرمز همچنان منتظر وعده وعیدهای رفع مشکلات اقتصادی خود هستند.

جزیره هرمز از نظر تقسیمات کشوری زیر مجموعه شهرستان قشم است ولی متاسفانه از امتیازات منطقه آزاد بر خوردار نیست.

اکثر جزایر حوزه خلیج فارس از نعمات اقتصادی برخوردار هستند ولی اهالی جزیره هرمز با فقر و تنگدستی دست به گریبانند که بیش از 50 درصد جمعیت این جزیره تحت پوشش نهادها و سازمانهای امدادی مانند کمیته امداد امام (ره)و بهزیستی هستند، در صورتیکه در سفراول هئیت دولت به استان هرمزگان موضوع الحاق هرمز به منطقه آزاد قشم یکی از مصوبات این سفر بوده ولی تاکنون اجرایی نشده است.

یکی از مهمترین مسائل عدم زیبایی شهری است که در ابتدای ورود چشم هر گردشگری به آن نمایان می شود.

..........................

احمد رنجبری

کد خبر 1369452

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha