دکتر حسن قنبری در مورد ادای دین به فیلسوفان ایرانی به خبرنگار مهر گفت: اگر نگاه به ادای دین، برگزاری همایشها و برگزاری نشستها و میزگردها درباره متفکران ایرانی باشد باید بگویم که ادای دین به فیلسوفان ایرانی نسبت به فیلسوفان غربی خیلی کمتر صورت گرفته است.
وی افزود: غربیها سالهای سال روی نظریات مختلف معاصر و گذشتگان خود کار و از متفکرانشان تجلیل و تکریم کردند آنها بر روی نظریان و جریانات مختلف کارکردند . ولی ما همایشها و میزگردهای کمی را آنهم به تازگی سعی شده که برگزار شود و آنها هم معمولاعلمی نیست. ولی در کل ادای دین به متفکران ایرانی را به آن معنای که غرب از متفکرانش به عمل میآورد انجام ندادهایم.
استاد گروه فلسفه دانشگاه ادیان و مذاهب قم تصریح کرد: باید بیشتر به افکار و آثار و اندیشههای متفکرانمان بپردازیم تا نکات فنی و تخصصی افکار آنها روشن شود.
وی یادآورشد: بخاطر اینکه جریان فکری ما پویایی ندارد با تعصب و پیشداوری به افکار گذشتگانمان نگاه میکنیم. اگر این تعصبها و پیشداوریها را کنار بزنیم و با یک دید باز به فکر و نظریات آنها نگاه کنیم در اینصورت میتوانیم در خصوص ادای دین به متفکران داخلی قدمهای مؤثری برداریم.
قنبری در مورد اینکه چرا بیش از پرداختن به داشتههای خودی به دیگران بها میدهیم برای مثال در برگزاری نشستها و بررسی نظریات، متفکران و اندیشمندان ایرانی جایگاه بسیار کمرنگی دارند گفت: این مسئله به ضعف فکری ما برمیگردد . ضعف جامعه فکری ما که در تاریخ هم ریشه طولانی دارد، بیشتر فکر میکنند که هرچیزی که از آنطرف بیاید جدید و عمیق است و گذشته خودمان خیلی ضعیف است و هیچی ندارد.
وی یادآور شد: علاوه بر ضعف فکری یک مقداری هم تأثراتی که از غرب داشتیم به این پندار دامن زده، یعنی میپنداریم هرچیزی که از غرب بیاید عمیق و دقیق است و به مفاخر گذشته خودمان حداقل در یکصد سال اخیر بها نمیدهیم و باید گشت و ریشه این قضیه را پیدا کرد و آن را خشکاند.
نظر شما