به گزارش خبرنگار مهر، محمود بهمنی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه نام پیشنهادی شما برای اصلاح نظام پولی کشور در سایت مربوطه در بانک مرکزی چیست؟ گفت: متاسفانه تا کنون در سایت اصلاح پول ملی ثبت نام نکردهام.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه پیشنهاد خاصی در این خصوص ندارم، زیرا پیشنهاد نام جدید پول ملی توسط من به منزله تحمیل نظرم خواهد بود، افزود: نظر من و بانک مرکزی نظر اکثریت قاطع مردم است.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص سیاست این بانک برای حذف 4 صفر از نظام پولی کشور گفت: پیشبینیها برای اصلاح پول ملی از گذشته نیز حذف 4 صفر بوده است، زیرا اگر می خواستیم 3 صفر را از پول ملی حذف کنیم مجبور بودیم که 8 یا 9 سال دیگر مجدداً اقدام به حذف صفرها کنیم؛ بنابراین حذف 4 صفر به صورت یکباره در دستور کار قرار گرفت.
مشاغل خانگی
وی در خصوص میزان تسهیلات نظام بانکی به بخش مشاغل خانگی گفت: براساس برنامه ریزیهای صورت گرفته قرار است که 450 هزار میلیارد ریال تسهیلات برای کل مشاغل ساماندهی شود.
بهمنی با اشاره به اینکه در آخرین جلسه شورای اشتغال اختصاص این مبلغ نتیجه گیری شود، افزود: البته این رقم به کل مشاغل و بخشهای مربوط به اشتغالزایی اختصاص خواهد یافت.
وی با بیان اینکه تسهیلات دهی در بخش مشاغل خانگی به سمت قرض الحسنهها سوق یافته است، تصریح کرد: این در حالی است که منابع قرض الحسنه نسبت به مصارف بسیار بالاتر است بنابراین میتوانیم تسهیلات در این بخش را به سمت مشاغل خانگی و صنایع دستی هدایت کنیم.
سهم بخشهای مختلف از تسهیلات بانکی
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص تسهیلات پرداخت شده به صادرکنندگان براساس بسته سیاست نظارتی بانک مرکزی، گفت: براساس بسته سیاست نظارتی بانک مرکزی در سال 90 حدود 37 درصد از منابع نظام بانکی بخش صنعت و معدن، 20 درصد به بخش کشاورزی، 25 درصد به بخش مسکن، 8 درصد به صادرات و 10 درصد به بخش خدمات اختصاص مییابد.
احمدی با بیان اینکه برخی از بخشها مانند کشاورزی تسهیلات در نظر گرفته شده توسط بانکها را جذب نکردهاند، تصریح کرد: اما بخشهایی مانند مسکن امسال بیشترین رقم را به خود جذب کردند.
وی ادامه داد: بانک مرکزی 8 درصد از منابع نظام بانکی را برای اختصاص به بخش صادرات در نظر گرفت؛ بنابراین حدود 33 هزار میلیارد ریال از منابع نظام بانکی به بخش صادرات تعلق میگرفت، این در حالی است که صادرات پارسال کمتر از این رقم بوده است. یعنی کل صادرات سال گذشته کمتر از منابع تخصیص یافته به بخش صادرات بود.
به دنبال تک نرخی کردن ارز هستیم
بهمنی در ادامه در خصوص سیاستهای ارزی بانک مرکزی در جهت حمایت از صادرکنندگان گفت: بانک مرکزی به دنبال تک نرخی کردن نرخ ارز و افزایش ثابت در سرمایه گذاریها است.
وی با بیان اینکه با این امر کشورهای خارجی اطمینان خاطر بیشتری برای سرمایه گذاری در داخل ایران پیدا میکنند، گفت: علاوه بر آن مشوقهای صادرات نیز برای صادرکنندگان در نظر گرفتهایم اما صادرکنندگانی که کالاهای صادراتی خود را به فروش میرسانند ارز خود را وارد بازار میکنند.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: به عبارت دیگر، صادرکنندگان ارز خود را به جای اینکه به بانک مرکزی بفروشند در بازار میفروشند، با توجه به این که نرخ ارز هم اکنون دو نرخی است بانک مرکزی نمیتواند آنها را مجبور به فروش ارز به این بانک کند، زیرا آنها دچار ضرر میشوند.
وی با تاکید بر اینکه صادرکنندگان با افزایش مشوقها مشکلاتشان حل میشود، گفت: بانک مرکزی به دنبال کاهش نرخ ارز نیست بلکه به دنبال تعادل بخشی به نرخ ارز است.
نرخ ارز را واقعی میکنیم
به گفته بهمنی، واقعی شدن نرخ ارز و ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا مد نظر بانک مرکزی است؛ با این حال برای کاهش تقاضا در بخش ارزی باید واردات را مدیریت، نظام تعرفهها را اصلاح و تقاضای کاذب را کاهش دهیم تا مطابق نیازهای ارزی ارز در اختیار صادرکنندگان قرار گیرد.
وی با انتقاد از اینکه سرانه اسکناس در کشور بالاست، گفت: سرانه اسکناس در کشور هم اکنون 118 برگ است این در حالی است که به طور متوسط در دنیا سرانه اسکناسها 14 برگ است بنابراین این روند باید در کشورمان تغییر کند.
بهمنی با اشاره به هزینه چاپ و امحاء در کشور گفت: سالانه چند ده میلیارد هزینه امحاء و چاپ اسکناس است این در حالی است که اسکناسهای مورد استفاده در کشور نیز بسیار ریز است.
وی تسهیل حمل و نقل اسکناس، کاهش سرانه اسکناس و گسترش بانکداری الکترونیکی را از مزایای اصلاح نظام پولی در کشور برشمرد و تصریح کرد: اصلاح پولی ملی در مجموع هیچ تاثیری بر ارزش پول ملی نمیگذارد مضاعف بر اینکه واحد پولمان را شناسایی میکنیم.
تقسیم بندی چکها و صدور چکهای رنگی
رئیس کل بانک مرکزی در مورد اصلاح نظام چک در کشور گفت: تقسیم بندی چکها در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد که براساس آن قرار است چکها طبقه بندی و رنگی شوند.
وی با بیان اینکه به زودی اخبار خوشی در خصوص اصلاح نظام چک در کشور اعلام خواهد شد، گفت: براساس اصلاحات نظام چک افراد میتوانند با مشاهده رنگ چکها نسبت به قبول یا عدم قبول آن از سوی فرد صادرکننده چک تصمیم گیری نمایند.
بهمنی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه نمایندگان مجلس نسبت به چاپ زیاد اسکناس توسط بانک مرکزی انتقاد میکنند، اظهار داشت: بانک مرکزی دارای استقلال عمل است و هیچگاه براساس گفته هیچکسی استناد کسب نمیکند.
وی ادامه داد: چاپ اسکناس دارای هیئت نظار و دادستان است به طوری که دارای حدود 12 نفر هیئت نظار است بنابراین یک شبه تصمیم به انتشار اسکناس نمیگیرد.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: این در حالی است که بانک مرکزی با چاپ اسکناسهای جدید اسکناسهای کهنه را امحاء میکند همچنین با افزایش حجم مبادلات اسکناس بیشتری براساس مجوزهایی که از پیش دریافت شده است اسکناس چاپ می کنیم.
نظر شما