به گزارش خبرنگار مهر، پرویز بیگی حبیبآبادی از داوران این جشنواره در این مراسم گفت: من در جلسه داوری به داوران دیگر و مسئولان جشنواره گفتم که برخی از شعرهای شرکتکرده در جشنواره واقعا شگفتانگیز هستند. این که در شعر دانشآموزان ما چنین غزلهایی با چنین استعاراتی دیده میشود که از استحکام بالایی برخوردارند، حقیقتا باعث خوشنودی است.
وی افزود: روزی که زمین را میان زمینیان تقسیم کردند، سهمی برای شاعران نماند. بنابراین قسمتی از آسمان را به شاعران بخشیدند که این شعرها قطعاتی از آسمان است که به شاعران داده شده است. به جرات میتوانم بگویم آنچه امروزه در شعر دانشآموزیمان شاهدش هستیم، به بسیاری از آثار بزرگان شعر پهلو میزند.
بیگی حبیبآبادی ادامه داد: وقتی دانشآموزان به خوبی وزن شعر را میشناسند و به نیمههای پنهان و آشکار شعر احاطه دارند، باید به آنها تبریک گفت.
فاضل نظری هم در این مراسم گفت: من داور این جشنواره نبودم ولی شعرهای ارسالشده را بررسی کردم و با شعرهای بسیار خوبی مواجه شدم. اهمیت این جشنواره امروز بیشتر است چون آموزش و پرورش دیگر جشنواره شعر دانشآموزیاش را برگزار نمیکند.
وی افزود: من به آقای مومنی شریف گفتم با وجود این شاعران دانشآموز، آینده روشنی را میتوان برای شعر فارسی مجسم کرد. ما که در دریای شیرین زبان فارسی غوطهور هستیم، شاید قدرش را ندانیم. باید به ما تذکر داده شود که شعر فارسی سرمایه فرهنگی ماست.
نظری در ادامه به خوانش تعدادی از غزلیاتش پرداخت.
ناصر فیض در این مراسم گفت: من 8 سال دبیر دبیرستانهای تهران بودهام و با داوری اشعار دانشآموزی آشنایی دارم. داوری این دوره، داوری آثار منحصر به فرد بود. یکی از ویژگیهای آثار این دوره جشنواره موسم گل این بود که آثار بازیهایی که شعر را به بیراهه میبرند، نداشتند. در دورههای اول جشنوارههای شعر دانشآموزی، بیشتر با اشعار معناگرا و آثاری که توجه ویژهای به مضمون داشتند، روبرو بودیم.
وی افزود: مشخص است که شاعران دانشآموزمان به اشعار کهن و قدیمی سر زده و فقط برای دلشان شعر نمیگویند. ظرافت قلم را شناخته و ارتباط واژهها را میدانند. به همین دلیل مضمون هم برایشان مهم است. در حال حاضر شعر فارسی دوباره به سمتی بازمیگردد که معنا محور آن باشد.
ادبیات فارسی زمینه مناسبی برای شیوههای وارداتی نیست
این شاعر ادامه داد: به نظرم زبان و ادبیات فارسی اصلا زمینه مناسبی برای شیوههای وارداتی ادبیات نیست. شعر فارسی با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما پیوند دارد که با حرکتهای ناهماهنگی که در ادبیات جهان روی میدهد، قرابت ندارد. همانطور که در دهه 40 بسیاری از شاعرانمان تحت تاثیر ترجمهها، راه به جایی نبردند.
محسن مومنی شریف در ادامه این برنامه گفت: همیشه توجه ما به شاعران مقطع سنی دانشجو به بالا بوده و از دانشآموزان غفلت کردهایم. ولی رشد و بالندگی در میان شاعران دانشآموزمان مشهود است. سال گذشته یکی از برگزیدگان موسم گل در محفل شاعرانی که به حضور رهبر انقلاب رسیده بودند، به شعرخوانی پرداخت و شعر در خور توجهی را ارائه کرد.
رئیس حوزه هنری گفت: از آقای حداد عادل هم تشکر میکنم که همیشه هوای زبان و ادبیات فارسی را داشته اند. آن هم در روزهایی که سیاست باعث میشود، فرهنگ فراموش شود.
مومنی شریف در بخش دیگری از سخنانش گفت: من در تمام عمرم فقط یک بار در درس انشا نمره 20 گرفتم و آن زمانی بود که معلم انشا به کلاس نیامد و به جایش معلم ریاضی در کلاسمان حضور یافت. اما بعدها فهمیدم معلم ریاضیمان اهل ذوق بوده و نمایشنامه مینوشته است. زمان دانشآموزی ما به انشا و ادبیات، توجه چندانی نمیشد. امیدوارم بتوانیم برنامههایی هم برای دبیران انشا برگزار کنیم تا حرفهایشان را بشنویم و به این ترتیب شاهد ارتقای این بخش باشیم.
حداد عادل هم در این برنامه گفت: مجتمع علوم انسانی فرهنگ، «گل» داده و در این مراسم شاهد شکوفایی این گلها هستیم. با خود فکر میکردم که موسم گل به چه معنایی است که به این نتیجه رسیدم گل این موسم، همین شاعران جوانی هستند که در بهار جمهوری اسلامی شکفته شدهاند.
اگر میخواهید نویسنده خوبی باشید، تا میتوانید شعر بخوانید و شعر حفظ کنید
وی افزود: یکی از مسائل مهمی که در محافل ادبی مطرح است، تاثیر شعر در نثر فارسی است.غالبا تصور میشود بین نظم و نثر رابطهای وجود ندارد. اگر میخواهید نویسنده خوبی باشید، تا میتوانید شعر بخوانید و شعر حفظ کنید. وجود شعر در حافظه شما، نثر فارسی شما را آگاهانه و ناآگاهانه، زیبا میکند. طی 1200 سالی که شاعران ما به فارسی دری شعر میسرودند، به تعریفات، تمثیلات و ترکیباتی در شعر، دست یافتند که به دل و گوش فارسیزبانان، خوشآهنگ است. طی این سالها اشعاری ماندگار شدند که از این تمثیلات و ترکیبات بیشتر داشتند. علاقه ایرانیها به شعر به دلیل زیباییهایی است که از آن کشف میکنند.
در ادامه این برنامه برگزیدگان ششمین دوره جشنواره موسم گل، توسط حداد عادل، مومنی شریف، فیض و نظری مورد تقدیر قرار گرفتند.
نظر شما