۱۰ مرداد ۱۳۹۰، ۱۰:۰۷

با تولید داخل ؛

4 کاتالیست پتروشیمی از لیست تحریم خارج شد

معاون وزیر نفت از دستیابی ایران به دانش فنی تولید چهار کاتالیست تحریم شده صنایع پتروشیمی در داخل کشور خبر داد و گفت: با بومی سازی این کاتالیستها واردات آنها از خارج کشور ممنوع شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا مقدم با اشاره به دستیابی به دانش فنی کاتالیست‌های  هیدروژن‌زدایی، تولید اسید استیک، PE و پلی اتیلن سنگین، گفت: نتایج آزمون‌های این کاتالیست‌ها نمایانگر موفقیت‌آمیز بودن آنها بوده به‌طوری که در برخی موارد نتایج بهتر از مشابه خارجی حاصل شده است.

معاون پژوهش و فن آوری وزارت نفت با اعلام اینکه با توجه به تقاضای کاتالیست و شرایط تحریم، تولید کاتالیست نه تنها برای بازارهای مصرف داخل امری لازم به نظر می‌رسد، تصریح کرد: باتوجه به نیاز منطقه می‌توان نسبت به بازاریابی و صادرات آن نیز اقدام کرد.
 
وی با تاکید بر اینکه شرکت صنایع پتروشیمی کاتالیست‌هایی را براساس پلاتین برای هیدروژن‌زدایی پارافین‌ها توسعه داده است، بیان کرد: مزیت پلاتین به عنوان جز فعال کاتالیست هیدروژن‌زدایی این است که امکان هیدروژن‌زدایی از پارافین‌های سبک و سنگین را دارد.
 
این مقام مسئول، ادامه داد: طرح تولید نیمه صنعتی کاتالیست دهیدروژناسیون پارافین‌های سبک و سنگین در مقیاس آزمایشگاهی در سال 87 آغاز و در سال 89 با طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی پایلوت به اتمام رسید؛ همچنین 15 کیلوگرم کاتالیست در مقیاس پایلوت تولید شد که از آن در راکتور دهیدروژناسیون واحد MTBE بندر امام استفاده شد.
 
وی میزان تقاضای مشتریان آتی کشور را  120 تن کاتالیست در سال اعلام کرد و یادآور شد: بهای این کاتالیست به ارزش لحظه‌ای پلاتین بستگی دارد و در سال‌های گذشته در گستره 300  الی 350 دلار در هر کیلوگرم توسط مجتمع‌های داخل کشور خریداری شده و این کاتالیست توسط گروه پژوهش‌های کاتالیستی این شرکت طراحی و ساخته شد.
 
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه این کاتالیست در واحد اسید استیک پتروشیمی فن آوران و در آینده در پتروشیمی بوشهر مصرف دارد، تاکید کرد: دانش فنی و تولید کنندگان آن شرکت‌های Daicel، Celanese، BP، Monsanto، Johnson Matthey  و Engelhard هستند که در شرایط فعلی کاتالیست‌های فوق در لیست مواد تحریمی است.
 
مقدم با بیان اینکه کاتالیست تولیدی این شرکت کاملا مطابق با نمونه خارجی آن است،  مبلغ خرید مصرف فعلی و مصرف آینده این کاتالیست را چهار تا 14 میلیون دلار دانست و اظهار داشت: در صورت تامین کل مقدار مصرف یک الی سه میلیون دلار در سال صرفه‌جویی خواهد شد؛ این کاتالیست توسط گروه پژوهش‌های غیر پلیمری این شرکت طراحی و ساخته شده است.
 
این مقام مسئول با بیان این که پروژه جایگزین کاتالیست مورد نیاز واحد اسفریلین پتروشیمی جم، به جای کاتالیست‌های تحریم شده در بازه زمانی 45 روزه در واحد صنعتی 300 هزار تنی پلی‌اتیلن با موفقیت اجرا شد، عنوان کرد: تاکنون بیش از 600 تن محصول با مشخصات استاندارد گرید تزریق تولید شده است.
  
وی در ادامه با بیان اینکه برای اولین بار در کشور یکی از مهمترین کاتالیست‌های پلی اتیلن سنگین در مقیاس صنعتی ساخته شد، تصریح کرد: در حال حاضر سالانه حدود 450 تا500 تن انواع مختلف کاتالیزورهای پلی‌الفینی وارداتی نیاز واحدهای مختلف پلی‌الفینی را تامین می‌کند که از ارزشی بیش‌از 120 میلیون دلار برخوردار است.
 
مقدم با بیان اینکه این کاتالیست با شرایط خاصی که دارد امکان افزایش تولید بیش از 10 درصد ظرفیت واحدهای پلی الفین را فراهم می‌سازد، یاد آورشد : کاتالیست وارداتی در گذشته با قیمتی حدود 300  دلار به ازای هر کیلو در اختیار مجتمع‌های داخلی قرار می‌گرفت و در واحدهای خط اتیلن غرب، مرکز و شرق کاربرد دارد.
 
معاون وزیر نفت در امور پژوهش و فناوی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی قیمت تمام شده تولید هر کیلو کاتالیست به حدود 45 تا 50 دلار کاهش پیدا کرده است، خاطر نشان کرد: با تولید این کاتالیست علاوه بر قطع وابستگی به شرکت‌های خارجی در حدود 35 میلیون دلار در سال صرفه جویی ارزی خواهد شد.
کد خبر 1372449

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha