۱۰ مرداد ۱۳۹۰، ۱۳:۰۶

سازمان ملل متحد:

مواد افیونی افغانستان تهدیدی جهانی است

مواد افیونی افغانستان تهدیدی جهانی است

بر اساس پژوهش جدید دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) افغانستان بزرگترین منبع تجارت غیر قانونی تریاک و هروئین است که در آمد آن در سال 2009 به حدود 68 میلیارد دلار رسید.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد، رقم از تولید ناخالص داخلی بسیاری از کشورها بیشتر است. این  پژوهش که به بررسی جریان بین المللی مواد افیونی افغانستان درسال 2009 می پردازد نخستین مطالعه جامع از قاچاق استیک انیدرید(acetic anhydride)  از مواد شیمیایی پیش ساز مورد نیاز برای تبدیل به هروئین به افغانستان را نیز در بر می گیرد.

طبق این گزارش که وضعیت یک دهه را بررسی می کند، حدود 16 میلیون و500 هزار نفر در جهان از مواد افیونی استفاده می کنند. بخش اعظم این بازار متعلق به هروئین است و حدود 12 تا 13  میلیون نفر سالانه حدود 375 تن هروئین مصرف می کنند. بخش بزرگی از این مقدار یعنی در حدود 150 تن در اروپا مصرف می شود.
 
مصرف مواد افیونی در افغانستان و کشورهای همسایه طی دهه گذشته افزایش چشمگیری داشته است. از 123 هزار هکتار زمین تحت کشت تریاک حدود 35 هزار هکتار تنها برای مصرف این منطقه به زیر کشت تریاک رفته است. اما مشکل فراتر از این منطقه است. تریاک افغانستان اکنون به بازار های مصرف در آسیای شرقی رسیده است. این منطقه به شکل سنتی مصرف کننده تریاک میانمار بود.
 
گرایش مهم دیگر افزایش جریان هروئین به آفریقا است که به مسیر قاچاق به اروپا  تبدیل شده و خود نیز به افزایش مصرف در آن قاره منجر شده است.
 
استیک انیدرید یک ماده شیمیایی قانونی است که عموما در محصولات صنعتی و خانگی مصرف  می شود. اما از آنجا که این ماده در افغانستان مصرفی ندارد از بازارهای قانونی اروپا و آسیا منحرف شده و به آن کشور قاچاق می شود. در سال 2009 حدود 38 تن استیک انیدرید در محل های تولید هروئین که عمدتا در جنوب افغانستان بود کشف شد.
 
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد تخمین می زند در سال 2009 حدود 150 تن از هروئین افغانستان به اروپا 120 تن به آسیا و 45 تن به آفریقا رسیده باشد. در آن سال 76 تن هروئین در سطح جهان کشف شد که 16درصد افزایش نشان میدهد.
 
گروه های جنایت سازمان یافته بین المللی اکثر درآمد 68 میلیارد دلاری این تجارت را از آن خود کردند و سهم کشاورزان افغانستان بخش اندکی از این مقدار یعنی 440 میلیون دلاربود. گروه های جنایتکار و شورشی که از این تجارت منتفع می شوند تهدیدی جدی برای حاکمیت، امنیت، ثبات و توسعه در افغانستان، کشورهای همسایه و ورای آن محسوب می شوند. قاچاقچیان مواد مخدر از وضعیت نا امن استان های هلمند، قندهار و نیمروز در جنوب افغانستان سوء استفاده می کنند و فساد در سطح جهان باعث تسهیل این تجارت می گردد.
کد خبر 1372512

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha