زمان درگذشت ابن سینا دوم یا اول رمضان ذکر شده است .
شرفالملک حجتالحق شیخ ابوعلی، حسین عبدالله بن حسن بن علی بن سینا معروف به ابن سینا یا بوعلی سینا، بزرگترین دانشمند ایران و سرآمد حکما و اطبا در ادوار اسلامی و مشهور در سراسر دنیاست که سهمی عظیم در ترقی و تکامل علم در جهان داشته است.
پدرش از مردم بلخ و اسماعیلی بود. وی در عهد سلطنت نوح بن منصور به بخارا منتقل شد و امور مالی قریه خرمیثن را بر عهده گرفت. در نزدیکی قریه خرمیثن، دهی بود بهنام "افشنه" که عبدالله در آن زنی گرفت بهنام "ستاره" که از وی حسین در اول شهریور 359 هجری شمسی برابر با سوم صفر سال 370 هجری قمری و فرزند دیگری بهنام محمود متولد شدند.
آغاز فراگیری علم
پس از ولادت محمود، هنگامی که حسین 5 ساله بود عبدالله دوباره به بخارا برگشت و پسرانش در آنجا پرورش یافتند و از آنجا که پدرش عبدالله سخت در تعلیم و تربیت او می کوشید و خانه او محل ملاقات دانشمندان دور و نزدیک بود، ابن سینا تا ده سالگی تمام قرآن و صرف و نحو را آموخت و آنگاه به فرا گرفتن منطق و ریاضیات پرداخت.
هنگامی که " ابوعبدالله ناتلی" حکیم و فیلسوف و شاگرد "ابوالفرج بن الطیب" به بخارا آمد با اصرار پدر، حسین را برای آموزش علم ریاضیات پذیرفت.
حسین فلسفه را نزد او شروع کرد . حسین پس از آنکه در علم منطق مطالبی از استاد آموخت شخصاً به تحقیق و تشریح آن پرداخت تا در آن علم سرآمد شد. در همین حال به تحصیل و تجربه علم طب و درمان بیماران و کشف درمانهای جدید مشغول بود و در عین حال از آموختن فقه و مناظره در آن کوتاهی نمیکرد.
ابن سینا دانشمندی که در 17 سالگی استاد تمام علوم زمان خویش شد
بدینترتیب در سن هفده سالگی در تمام علوم زمان خود استاد شد و شهرت او در بخارا فراگیر گردید بهویژه در علم طب که اطبای بزرگ بخارا از درمانهای قاطع این پزشک جوان شگفتزده بودند و در محضر او برای تلمذ حاضر میشدند. در اواخر عمر خود یکبار به شاگرد مورد توجه خویش، جوزانی گفت که در تمام مدت عمر، چیزی بیش از آنچه که در هجده سالگی می دانسته، نیاموخته است.
در این زمان، نوح بن منصور سامانی بیمار شد و پزشکان درباری از درمان او عاجز گشتند. به سراغ ابن سینا فرستادند و او با معالجه مالیخولیای امیر به روشی شایسته، نزد وی مقام و منزلتی ارجمند یافت و ابن سینا در ازای این خدمت اجازه استفاده از کتابخانه دربار سامانیان را خواست که امیر آن را پذیرفت. بوعلی درباره عظمت این کتابخانه شرحی نگاشته است.
بوعلی در سن 22 سالگی پدر را از دست داد و چون کار سامانیان با حمله محمود غزنوی رو به افول گذاشت آنجا را ترک کرد و به "گرگانج" نزد خوارزمشاه رفت و در آنجا با دانشمندانی همچون ابوریحان بیرونی، ابوسهل مسیحی و ابونصر عراقی معاشرت کرد. در سال 403هجری قمری، پس از پشت سر گذاشتن سختیها و مشکلات بزرگی که در این سفر با آن ها مواجه شد و حتی چند تن از دوستانش را در میان راه از دست داد، از کویر شمال خراسان عبور کرد.
دیدار با ابوسعید ابوالخیر
بنا به گفته منابع معتبر، ابن سینا در این سفر با عارف و شاعر مشهور "ابو سعید ابوالخیر" ملاقات کرد. وی آرزو داشت که "قابوس بن وشمگیر" را که حامی نامدار علم و ادب بود، در جرجان ببیند؛ ولی هنگامی که به جرجان رسید، قابوس بن وشمگیر از دنیا رفته بود. چون از این حادثه دلشکسته شد، مدت چندین سال در دهکده ای عزلت گزید. سپس در فاصله سال 405 و 406 هجری قمری به ری رفت.
در این هنگام آل بویه بر ایران فرمانروایی داشتند و افرادی از این خاندان در ایالات مختلف حکومت می کردند. ابن سینا مدتی در دربار فخرالدوله در ری درنگ کرد و سپس از آنجا برای دیدار یکی دیگر از فرمانروایان این خاندان، شمس الدوله به جانب همدان به راه اقتاد.
وزارت ابن سینا در حاکمیت آل بویه
وی با شیوهای تشریحی و تحلیلی به بررسی اعضای بدن انسان و بیماریها پرداخته است و با اینکه بسیاری از دانستههای پزشکی امروز گستردهتر و متفاوت از دوران ابن سیناست ، اما روشمندی او در این زمینه هنوز الگوی بسیاری از کتب مرجع پزشکی است. این کتاب در پنج جلد به زبان عربی که زبان علمی آن دوران بوده، نگاشته شده است.
تدریس شفا و قانون در اروپا
"قانون" سه بار بهطور کامل و چندینبار بهصورت گزیده به زبان لاتین ترجمه شده است و از اوایل قرن دوازدهم میلادی تقریباً در تمام دانشگاههای اروپا کتاب درسی بوده است. در جایجای کتاب، تصاویری از اعضا و استخوانهای بدن نیز کشیده شده است. در حال حاضر تنها پنج نسخه کامل عربی از قانون در جهان ثبت شدهاند که همگی در کتابخانههای اروپا و امریکا نگهداری میشوند.
بزرگی بوعلی در علوم بهحدی است که ویلیام هاروی - کاشف سیستم گردش خون در قرن 17 میلادی - میگوید: «اگر میخواهید به سرچشمههای دانش برسید آثار ارسطو، سیسرو و ابن سینا را بخوانید.» ویلیام اسلر میگوید: «قانون، طولانیتر از هر کتابی مرجع پزشکی در جهان بوده است.»
با وجود این که زندگی ابن سینا پر از فراز و نشیب بود و در عین حال عمری طولانی نیز نداشت، اما زندگی عقلانی و حکیمانه بسیار پرباری داشت. گواه بر این مطلب، تعداد و نوع آثاری است که او تالیف کرده است و نیز خصوصیات شاگردانی که در نزد او درس خوانده اند؛ مانند بهمنیار و جوزانی.امام خمینی در شرح حدیثی از امام محمد باقر(ع)، از ابوعلی سینا به عنوان رئیس فلاسفة اسلام یاد میکنند و نیز در کتاب "چهل حدیث" خود در شرح حدیثی ار امام جعفر صادق(ع) که ایشان هم از امیر مومنان علی (ع) نقل کردهاند، از ابوعلی سینا به عنوان امام فن و فیلسوف بزرگ اسلام نام بردهاند.
نظر آیت الله شهید مرتضی مطهری دریاره ابن سینا: استاد مطهری در کتاب ولادها و ولایتها از شیخ الرئیس ابو علی سینا به عنوان اعجوبه دهر نام میبرد. و در کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران مینویسد: ابو علی حسین ابن عبدالله ابن سینا، اعجوبه دهر و نادره روزگار، شناختنش یک عمر و شناساندنش کتابی بسیار قطور میخواهد. از عمر خیام نیشابوری پرسیدند:
نظر شما