به گزارش خبرگزاری مهر، شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در نشست خود درباره سوریه به دلیل مخالفت روسیه و چین (به عنوان اعضای دائم) و لبنان، آفریقای جنوبی، برزیل و هند (به عنوان اعضای غیر دائم) در صدور قطعنامه علیه این کشور ناکام ماند و در مقابل یک بیانیه غیرالزام آور علیه سوریه منتشر کرد.
در این بیانیه مقابله نیروهای امنیت سوریه با گروه های مسلح و معترضین محکوم و از مسئولان این کشور خواسته شده خویشتندار باشند و به طور مسالمت آمیز به بحران داخلی خود پایان دهند.
نشست شورای امنیت و بیانیه آن درباره سوریه با واکنش های متعددی از سوی مقامات غربی و عربی مواجه شده است. وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه در بیانیه ای اعلام کرد: روسیه معتقد است حل و فصل اوضاع بحرانی سوریه باید تنها توسط نیروهای سیاسی داخلی این کشور و بدون دخالت های خارجی و بر اساس گفتگوهای گسترده صورت بگیرد.
در ادامه بیانیه گفته شده است: روسیه همچنان به دنبال پایان خشونت ها در سوریه، انجام اصلاحات گسترده و یافتن راه حلی برای ایجاد تغییرات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در این کشور است.
موضع روسیه در شورای امنیت و بیانیه وزارت خارجه این کشور در حالی مطرح می شود که "دیمتری مدودوف" رئیس جمهور روسیه در اظهاراتی متناقض و بی سابقه به بشار اسد همتای سوری خود درباره سرنوشت غم انگیزی که در انتظار وی است هشدار داد.
وی از بشار اسد خواست که هر چه سریعتر اصلاحات در کشور را اجرایی و با مخالفان آشتی کند چرا که در غیر اینصورت سرنوشت غم انگیزی در انتظار وی خواهد بود و روسیه ناگزیر خواهد بود موضع جدیدی اتخاذ کند.
"هیلاری کلینتون" وزیر امور خارجه آمریکا نیز که کشورش از آغاز اعتراضات سوریه تاکنون موضع دوگانه ای در مقایسه با دیگر قیام های عربی اتخاذ کرده است مدعی شد: بشار اسد مشروعیت خود را از دست داده است.
وی گفت: آمریکا و هم پیمانان آن برای اعمال فشارهای بیشتر و تحریم های جدید علیه بخش انرژی سوریه تلاش می کنند. کاخ سفید نیز مدعی شد که بشار اسد رو به سقوط است و باید به مرحله پس از وی اندیشید.
این در حالی است که اتحادیه اروپا نیز در موضعی مشابه آمریکا با شدت بخشیدن به تحریم های سوریه موافقت و اعلام کرد که این تحریم ها شامل تحریم های نفتی و بانکی نمی شود. نمایندگان اتحادیه اروپا طی نشستی در بروکسل اسامی جدیدی را به فهرست تحریم های سوریه اضافه کردند. این تحریم ها شامل بشار اسد و 34 شخص دیگر و نیز شرکت های وابسته به ارتش سوریه است.
بیانیه شورای امنیت به بهبود اوضاع فعلی سوریه کمک نخواهد کرد و موضع ما در قبال تحولات سوریه در شورای امنیت مبتنی بر عدم دخالت در امور داخلی دیگر کشورها است. |
نجیب میقاتی |
"کاترین اشتون" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن استقبال از اصلاحات پیشنهادی رئیس جمهور سوریه و صدور حکمی که تعدد احزاب را در این کشور مجاز می داند گفت: این اقدامات گام مهم و صحیحی به شمار می رود اما هنگامی حائز اهمیت خواهد بود که اجرایی شود.
از سوی دیگر "مارکوس رودریگز" معاون وزیر خارجه کوبا با بیانیه شورای امنیت درباره سوریه مخالفت و بر توانایی ملت و دولت سوریه در حل و فصل مشکلات داخلی کشورشان تاکید کرد.
وی در ادامه از تعامل دوگانه شورای امنیت در قبال تحولات سوریه و فشارهای شدید غرب علیه این کشور ابراز نگرانی شدید کرد.
کویت نیز از ملت و دولت سوریه خواست که برای پایان بخشیدن به اوضاع بحرانی این کشور به گفتگو و راه حل سیاسی روی بیاورند به طوری که این امر به اجرای اصلاحات واقعی و تحقق خواسته های مشروع مردمی منجر شود.
"نجیب میقاتی" نخست وزیر لبنان نیز اعلام کرد: بیانیه شورای امنیت به بهبود اوضاع فعلی سوریه کمک نخواهد کرد و موضع ما در قبال تحولات سوریه در شورای امنیت مبتنی بر عدم دخالت در امور داخلی دیگر کشورها است.
وی در واکنش به ابراز نارضایتی برخی کشورها از مخالفت لبنان با تصویب قطعنامه علیه دمشق و اعلام اینکه موضع دولت لبنان همچون مانعی بر سر راه مشروعیت اقدام جامعه جهانی علیه سوریه محسوب می شود گفت: این اظهارات و واکنش ها بی پایه و اساس است و ناشی از عدم اطلاع نسبت به چگونگی تصمیم گیری در شورای امنیت است.
نظر شما