به گزارش خبرنگار مهر، علی اصغر یوسف نژاد در سخنان پیش از خطبه های نماز جمعه ساری افزود: ساری به عنوان سومین شهر پرترافیک کشور محسوب شده ولی هنوز در قالب کلان شهر گنجانده نشده است.
وی اظهار داشت: ترافیک معضل اساسی و دست و پاگیر مردم این دیار شده و بخش اعظم این ترافیک ناشی از تعدد دستگاههای اجرایی و پراکندگی آنان در نقاط مختلف مرکز استان بوده است.
عضو فراکسیون شهری خانه ملت با اشاره به اینکه عدم رفع معضل ترافیک مرکز استان به معضلی نگران کننده مبدل شده است، تصریح کرد: وسعت شهرستان 200 کیلومتری ساری و تعدد روستاهای اطراف نیازمند حمایت بیشتر مسئولان دارد.
یوسف نژاد با بیان اینکه تنها بخش مرکزی ساری دارای هزار و 800 روستا بوده در حالیکه تعداد روستاهای استان سمنان به سه هزار روستا هم نمی رسد، یادآور شد: یک مدیر شهرستانی در مرکز استان در حد مدیرکلی در استانی نظیر سمنان باید خدمت رسانی کند که نیازمند توجه بودجه ای استانی به ساری از سوی دولتمردان است.
وی با اشاره به افزایش روزافزون جمعیت روستاهای شهرستان ساری و تبدیل برخی از آنان به شهر اظهار داشت: هم اکنون روستاهای هولار و طبقده هر کدام با بیش از پنج هزار نفر جمعیت به شهر تبدیل شدند.
افزایش قیمت حامل های انرژِی پنجساله بود
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش نگران کننده و صعودی قیمت حاملهای انرژی در کشور گفت: مسئولان وزارت نفت باید این افزایش قیمت را در پنج سال صورت می دادند تا فشاری به اقشار آسیب پذیر جامعه وارد نشود.
یوسف نژاد افزود: مردم هر هفته با قبوض های بالا به دفتر نمایندگان حضور ولی پیگیریها و وعده های مسئولان وزارت نفت هنوز مشکلی از مشکلات جامعه رفع نکرده است.
اقتصاد ساری مبتنی بر کشاورزی است
نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دولت باید حمایت های خود را به کشاورزان مازندرانی بیشترکند اظهار داشت: وزارت بازرگانی باید در موقع برداشت محصولات از واردات برنج به داخل کشور خودداری کند.
وی با بیان اینکه بازار مرکز استان و شهرهای همجوار مبتنی بر اقتصاد کشاورزی است اظهار داشت: توجه به کشاورزی مازندران ضامن توسعه پایدار کشوراست.
شهرستان ساری بیش از 500 هزار نفر جمعیت دارد.
نظر شما