حجت الاسلام دکتر سید محمد ثقفی در مورد جایگاه نظریهپردازی در ایران به خبرنگار مهر گفت: پیشرفت علوم بویژه علوم انسانی مرهون نظریهپردازی است. منظور از نظریه پردازی در دوحوزه مطرح است یکی بصورت کلی و دانشگاهی که تألیف و تولید اندیشه است. آشنایی با فضای فرهنگی و اجتماعی و فکری جامعه و نوعی ایجاد فضای واحد و هماهنگ با اولیای امور دانشگاهها و بویژه جامعه شناسان و وزارت علوم از جمله خصلتهای این حوزه است.
وی افزود: دومین حوزهای که در نظریهپردازی بسیار مهم است فضای فرهنگی و ترجمهای در کشور است. ترجمه هم کار آسانی نیست و یک فن است که مترجم علاوه بر دانستن زبان مادری و زبان انتقال یافته باید به آن علمی که ترجمه میکند هم آشنایی کامل داشته باشد. متأسفانه اغلب ترجمههای ما بویژه در علوم انسانی و اجتماعی پیچیده و اغلب گنگ هستند.
این استاد جامعه شناسی دین دانشگاه آزاد ادامه داد: فرهنگ ترجمه هم بخاطر پیشرفت و توسعه علمی دنیای غرب و عقب ماندگی کشورهای شرقی و اسلامی و کشور خودمان است. برای جبران این عقب افتادگی هم باید عالمان و اندیشمندان ما در زمینه علوم انسانی به نظریهپردازی بپردازند.
ثقفی در مورد اینکه چقدر به نظریهپردازی در کشور اهمیت داده میشود نیز گفت: خوشبختانه در کشور اهمیت کرسیهای نظریهپردازی از سوی بالاترین مقام یعنی مقام معظم رهبری گوشزد شده است و مقامات و مسئولین ما به دنبال نظریهپردازی و نظریهپردازان بزرگ هستند. یکی از پارادیمهای مطرح شده در کرسیهای نظریهپردازی میتواند استفاده از طرح مسائل معنوی و استفاده از منابع دینی در نظریهپردازیها باشد.
این محقق و پژوهشگر حوزه جامعه شناسی در مورد ضعف در این حوزه هم گفت: جرأت نداشتن عالمان و نظریهپردازان در بیان نظریههایشان یکی از ضعفهای موجود است که البته باید مقامات حفاظت از نظریهپردازان و نخبگان را در دستور کار خود داشته باشند.
نظر شما