به گزارش خبرنگار مهر، تنها دلخوشی خبرنگاران این است که فقط یک روز در سال، جای مسئولان و خبرنگاران عوض میشود و این بار خبرنگاران میگویند و مسئولان مینویسند، اما تفاوت این جابجایی در این است که خبرنگاران همیشه شنوندگان خوبی هستند و هر آنچه که میشنوند را با کمترین دخل و تصرفی به رشته تحریر در میآورند، اما مسئولان فقط مینویسند و کمتر پیش میآید که به نوشتههای خود وفادار باشند، چراکه اگر اینطور بود هر سال مشکلات و دغدغههای اهالی قلم قم بر روی هم انباشته نمیشد.
مشکلاتی که هر سال در روز عید خبرنگاران مطرح میشود و مسئولان بیتفاوت از کنار آن رد میشوند و این سئوال همیشه در ذهن اهالی مقدس قلم وجود دارد که وقتی مسئولان به دیدهبانان جامعه بدقولی میکنند، چه بر سر سایر اقشار میآورند؟
کارگروه بررسی مشکلات خبرنگاران چی شد؟
اوایل سال 89 که استاندار قم برای عرض تبریک سال جدید، خبرنگاران را دور خود جمع کرده بود، ناخواسته با طرح مشکلات عدیدهای از سوی اهالی رسانه مواجه شد و در همان جلسه برای اینکه جسارت خود را در پیگیری و حل مشکلات خبرنگاران نشان دهد، دستور داد کارگروه ویژهای برای برطرفشدن مشکلات خبرنگاران تشکیل شود.
حجتالاسلام محمدحسین موسیپور اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم را موظف کرد که برای احصاء مشکلات خبرنگاران و ارائه راهکارهای لازم باید کارگروه ویژهای را به صورت مستقل و با حضور اعضای خانه مطبوعات و اهالی رسانه تشکیل دهد.
دیری نپائید که در مرداد ماه همان سال (89) که بر اثر ناهماهنگی بین دستاندرکاران امر، مراسم روز خبرنگار چند روز با تأخیر برگزار شد، خبرنگاران دوباره لب به گلایه گشودند و از اینکه مسئولان در عمل به وعدههایشان، به اهالی رسانه اجحاف میکنند انتقاد کردند.
یکی از خبرنگاران قمی در آن جلسه گفت: در جلسه صمیمی استاندار با اهالی رسانه مقرر شده بود کارگروه بررسی و حل مشکلات خبرنگاران به صورت مستقل ایجاد شود و طرح اولیه این کارگروه توسط خود خبرنگاران تهیه شود ولی تاکنون در این زمینه کاری انجام نشده است.
استاندار قم هم همنوا با خبرنگاران از عدم تشکیل این کارگروه گلایه کرده بود و گفت: تصور من این بود که خانه مطبوعات پیشنویسی را آماده میکند و با کمک و مشورت اصحاب قلم و فکر و فرهنگ و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آن را اجرایی میکند، ولی الان میگویند طرح این کارگروه آماده شده است، گرچه این اقدام کند است ولی نیم قدمی برداشته شد.
اکنون یک سال و نیم از دستور استاندار قم برای تشکیل این کارگروه میگذرد و در این مدت اگر از تمامی خبرنگاران قمی پرسیده شود که آیا از تشکیل این کارگروه اطلاعی دارند، مطمئنا خواهند گفت که همان نیم قدمی که استاندار اشاره کرده بود، برداشته نشده است.
نادیدهگرفتن ارتقای کیفی رسانهها و خبرنگاران
با بررسی وضعیت فعالیت و آثار منتشرشده از سوی خبرنگاران قمی، این چالش انکارناپذیر برای همگان واضح میشود که رسانهها و خبرنگاران قمی در طول سالهای اخیر با افت شدید کیفیت تولید آثار مواجه هستند.
زمانی از همین استان مقدس چندین خبرنگار در جشنوارههای سراسری حائز رتبههای برتر میشدند اما امروز خبری از آن همه مقامها و فخرها نیست. شاید مسئولان استان از اینکه جوانان این دیار در جشنوارههای سراسری میدرخشند، به خودشان نبالیدند و حداقل به فکر تداوم این افتخارات نبودند.
در سالهای گذشته از اینکه خبرنگاران قمی در مصاف با خبرنگاران حرفهای کشور، پیروز میدان بودند، قم را شهر فعال رسانهای میدانستند اما امروز موفقیت خبرنگاران قمی در حد حرف است و از رقابت ملی خبری نیست.
دلایل زیادی برای بروز این چالش مهم وجود دارد، اما نادیدهگرفتن به وضعیت آموزشی و رفاهی خبرنگاران و عدم رسیدگی به نیازمندیهای رسانههای جمعی از مهمترین این عوامل هستند که از زبان فعالان رسانهای قم در قالب گله مطرح میشود.
در این میان برگزاری دورههای مختلف آموزشی به منظور ارتقای کیفی رسانههای جمعی و خبرنگاران قمی از جمله مواردی بود که یک سال و نیم قبل در جلسه صمیمی استاندار قم با اهالی رسانهها مطرح شده بود اما گوش شنوایی برای عمل به این وعدهها وجود ندارد.
هیچ یک از خبرنگاران نباید مشکل وام داشته باشند!
"هیچ یک از خبرنگاران در استان قم نباید مشکل تسهیلات داشته باشند" این جمله استاندار قم که خطاب به سید رضا دهناد معاون برنامهریزی وی بیان شده بود، اهالی رسانه قم را امیدوار کرد که با این تسهیلات بانکی میتوانند دردی از دردهای خودشان را درمان کنند اما این دستور استاندار قم به بایگانی ذهنها رفت.
البته خانه مطبوعات با هماهنگی بانک ملی استان، زمینه دریافت 600 هزار تومان تسهیلات بانکی را برای خبرنگاران فراهم کرد اما خبرنگاران برای دریافت این تسهیلات میبایستی دو ضامن معتبر به بانک مذکور معرفی میکردند که بعضی از خبرنگاران عطایش را به لقایش بخشیدند.
خبرنگاران قمی ارزشیابی شوند
یکی دیگر از مشکلاتی که در روند ارتقای فعالیت خبرنگاران قمی سایه افکنده است، عدم ایجاد فرصتی برای رقابت سالم بین تولیدکنندگان آثار است.
در سالهای گذشته روز خبرنگار عملا به روز تجلیل از صاحبان برتر آثار رسانهها تبدیل میشد اما در سال گذشته و امسال هیچ خبری از برگزاری جشنواره نیست.
هر چند که در سالهای قبل خبرنگاران شرکت کننده در جشنواره، از نحوه برگزاری آن و انتخاب آثار برتر گلایههایی داشتند اما نباید از این واقعیت دور ماند که نفس برگزاری جشنواره، منجر به ایجاد رقابت در بین خبرنگاران و ترغیب آنها به نوشتن آثار فاخر میشود.
سال گذشته سرپرست خبرگزاری مهر در استان قم به عدم بررسی و تحلیل از کیفیت و کمیت کار رسانهها و خبرنگاران اشاره کرده بود که استاندار قم با اشاره به صحبتهای وی گفت: در مورد ارزشیابی کار خبرنگاران حرف درستی زده شد، ممکن است کارهایی در این زمینه انجام میشود اما کسی از این فعالیتها مطلع نیست و این ارزشیابی باید پررنگتر انجام شود.
البته ممکن است کارهایی در این زمینه انجام نشده باشد، چون اگر کاری انجام شده، لااقل در این یک سال اخیر باید برای خبرنگاران مشخص میشد.
سربازان جنگ نرم سلاح ندارند
در سالهای اخیر که واژه "جنگ نرم" در بین مسئولان و مردم شایع شده، برای اینکه نقش اهالی قلم در مقابله با این پدیده نوظهور پررنگتر متصور شود، از خبرنگاران به عنوان افسران و سربازان جنگ نرم یاد میشود.
در قم هم به لحاظ تفاوت در نیاز جامعه به نوع اطلاعرسانی، از این واژهها استفاده میشود اما به فرض اگر خبرنگاران سربازان جنگ نرم باشند، باید در بهترین شرایط برای نظام اسلامی نقشآفرینی کنند، اما آیا کمترین شرایط کاری برای خبرنگاران قمی فراهم شده که از آنها انتظار سربازی در جبهه نرم میرود؟
میدانداری در عرصه نرم بدون داشتن حداقل امکانات و تجهیزات و نیرو، چه بسا ممکن است شرایط ناگواری را به وجود آورد و حتی در این جنگ نابرابر تلفاتی داشته باشد.
مشکلاتی که از جایگاه واقعی خبرنگاران میکاهد
در بررسی دیدگاههای خبرنگاران و اهالی رسانه قم به نوع فعالیت رسانهای در این استان، به این نتیجه رسیدیم که عدم امنیت شغلی، نادیدهگرفتن وضعیت رفاهی رسانهها و خبرنگاران، نبود تشکل قوی، تبعیض در نگاه دستگاههای مسئول به رسانهها، گرایش برخی خبرنگاران به بازاریابی، عدم صدور کارت ویژه صندوق حمایت از هنرمندان برای بعضی از خبرنگاران با وجود اینکه پرونده آنها تکمیل است و... از دیگر مشکلاتی است که هر روز از ارزش و جایگاه واقعی خبرنگاران قمی میکاهد.
همچنین ایجاد دانشکده خبر، صدور کارت ملی خبرنگاری، فراهمکردن زمینه گزارشنویسی و تحلیل رویدادها، برگزاری دورههای آموزشی برای اصحاب رسانه، توجه به بیمه خبرنگاران و... از دیگر مطالبی بود که از سوی مسئولان استان بیان شد و خبرنگاران قمی همچنان منتظر تحقق این وعدهها هستند.
............................
روحالله کریمی
به بهانه روز خبرنگار/
بدقولی مسئولان قم به خبرنگاران! / سربازان جنگ نرم بدون سلاحاند
قم - خبرگزاری مهر: چه کسی باور میکند خبرنگاران که باید پیگیر مسائل مختلف مردم باشند، شاهد بدقولیهای مکرر مسئولان نسبت به امور اهالی رسانه هستند و هر سال مشکلاتشان روی هم انبار شود؟
کد خبر 1378242
نظر شما