۲۳ مرداد ۱۳۹۰، ۱۲:۵۹

در کهگیلویه و بویراحمد/

دلالان درکمین دست بافته های عشایر/ به نام و کام دیگران

دلالان درکمین دست بافته های عشایر/ به نام و کام دیگران

یاسوج - خبرگزاری مهر: دلالان همیشه در کمین هنرمندان صنایع دستی عشایر و روستائیان کهگیلویه و بویراحمد هستند تا دست بافته های آنان را که تار و پودش حاصل تلاش و تخیل و تجلی فرهنگ وهنر این مردمان است به بهای ارزانی خریداری کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، صنایع دستی معرف فرهنگ، هنر و تاریخ یک قوم است که در گذر زمان به وجود آمده و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است.

هنرهای سنتی و صنایع دستی از دیرباز و پیش از صنعتی شدن زندگی بشر، به بسیاری از نیازهای زندگی انسان پاسخ می گفتند و زیستن را برای او تسهیل می کردند.

همچنین این دست سازه های بومی منبع درآمدی برای تامین معاش خانواده های روستایی و عشایری نیز بود تا از قبل آن نانی بر سفره خود بگذارند.

اگر چه با صنعتی شدن جوامع، برخی صنایع دستی و هنرهای سنتی  رو به فراموشی رفته و یا در آستانه زوال است اما هنوز دستانی هستند که به رغم بی مهری ها، این هنر کهن را زنده نگه داشته اند.

تجلی آرمانهای هنرمند ایلیاتی در دست بافته ها

در این میان صنایع دستی عشایر کهگیلویه و بویراحمد که ریشه در تاریخ چند هزار ساله آن دارد و زمانی به عنوان یکی از ارکان اساسی اقتصاد جامعه و درآمد خانواده های عشایری محسوب می شد، اینک در خطر فراموشی قرار دارد.

هنرهای سنتی و صنایع دستی عشایر کهگیلویه و بویراحمد تجلی آرمانهای هنرمند ایلیاتی و روستایی است که آرزوهای دست نیافتنی خود را در نقش گبه ها، جاجیم ها، گلیم ها، قالی ها و ... به تصویر می کشد.

همزیستی عشایر با طبیعت و تاثیر طبیعت بر زندگی آنان باعث شده نقوش صنایع دستی از طبیعت الهام گرفته شود و براین اساس است که دست بافته های عشایر پر از نقش مایه‌ های حیوانی و گیاهی و نقش‌های مربوط به ستارگان، ماه و خورشید است.

صدور صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد به نام دیگر استانها

با این حال با رشد مهاجرت روستائیان به شهرها و یکجانشینی عشایر، سال به سال از تعداد هنرمندان صنایع دستی استان کاسته می شود و مشکلاتی دیگر نیز همچون نبود بازار فروش و طمع دلالان بر سر راه صنایع دستی استان خودنمایی می کند.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد صنایع دستی این استان به نام دیگر استانها صادر می شود.

علیرضا ایزدی افزود: سال گذشته 12هزار مترمربع انواع صنایع دستی در استان تولید شد که متاسفانه 9 هزار متر مربع آن از طریق استانهای دیگر و به نام آنها صادر شد.

وی بیان کرد: قالی، گبه، جاجیم، گلیم و رودوزی های سنتی از مهمترین صنایع دستی شاخص کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شوند.

نبود بازار فروش پای دلالان را بازکرده است

پیش از این معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد نیز نبود بازار فروش صنایع دستی را مهمترین مشکل کنونی هنرمندان صنایع دستی این استان عنوان کرده بود.

مهیار صیادیان به خبرنگار مهر گفت: نبود بازار فروش باعث شده که برخی ازهنرمندان انگیزه خود را به تولید صنایع دستی از دست بدهند و یا محصولات خود را به قیمت ارزان به دلالان بفروشند.

وی بیان کرد: ارائه صنایع دستی استان در نمایشگاه های کشور و راه اندازی نمایشگاههای نوروزی در ورودیهای استان از راهکارهای اساسی برای فروش محصولات صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد است.

با این حال به نظر می رسد برای آنکه چرخ صنایع دستی این استان به حرکت خود ادامه دهد نیاز به توجه مسئولان و همت آنان در رفع مشکلات هنرمندان صنایع دستی استان دارد.

کد خبر 1383033

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha