۲۵ مرداد ۱۳۹۰، ۹:۱۸

ملک‌زاده در گفتگو با مهر:

نیازی به کتابت قرآن کریم با خط نستعلیق دیده نمی‌شود

نیازی به کتابت قرآن کریم با خط نستعلیق دیده نمی‌شود

یک استاد خوشنویسی وجود نسخه‌های مختلف با خط‌های متفاوت از قرآن کریم در خانه هر مسلمانی را کافی دانست و تاکید کرد نیازی به وجود قرآن به خط نستعلیق دیده نمی‌شود.

مجتبی ملک‌زاده هنرمند پیشکسوت خوشنویسی درباره کتابت قرآن به خط نستعلیق به خبرنگار مهر گفت: خط نستعلیق مدت زیادی است که به عنوان خط ملی ما ایرانیان شناخته می‌شود. نخستین بار در دوران صفویه، قرآن کریم به خط نستعلیق کتابت شد و حتی حتی نصرالله شیرازی در دوره قاجار قرآنی نوشت که اکنون در کاخ گلستان نگهداری می‌شود. در دوره معاصر هم مرحوم میرخانی این کار را آنجام دادند و خوشنویسان امروز هم موفق در این کار موفق بوده‌اند. احتمالا تجربه‌های دیگری هم در این زمینه بوده است که ما از آن خبر نداریم.

وی ادامه داد: در کتابت قرآن به خط نستعلیق مشکل اعراب‌گذاری وجود دارد و خوانش را برای خواننده مشکل می‌کند. خط مناسب برای کتاب قرآن کریم خط نسخ است که شاید امروز تنها دو یا سه هنرمند باشند که قادر به این کار هستند.

ملک‌زاده درباره نیاز به کتابت قرآن با خط نستعلیق گفت: امروز نسخه‌های مختلفی با خط‌های متفاوت از قرآن کریم در خانه هر مسلمانی وجود دارد. بنابراین نیازی به وجود قرآن به خط نستعلیق دیده نمی‌شود چرا که کمبودی در این حوزه احساس نمی‌شود. اما اغلب هنرمندان خوشنویس با کتابت به خط نستعلیق قصد دارند ارادت خود را به کتاب آسمانی قرآن نشان دهند. من تا به حال دو بار قرآن کریم را به خط نستعلیق شکسته نوشته‌ام که تا به حال این کار سابقه تاریخی نداشته است. اما این آثار قابل چاپ نیست چرا که خوانش آن مشکل است و فقط جنبه موزه‌ای دارد.

این استاد خوشنویسی درباره اقبال خوشنویسان به کتابت قرآن کریم با خط نستعلیق و عدم توجه به خط نسخ اظهار کرد: با تاسیس انجمن خوشنویسان این مشکل به وجود آمد که نستعلیق به عنوان خط ملی و اول کشور شناخته شد و هنرمندان خوشنویس کمتر به خطوط دیگر پرداختند. علت این امر، آن بود که افرادی که موسس انجمن بودند همه نستعلیق‌نویس بودند و طبیعی است که این خط نسبت به سایر خط‌ها بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

وی درباره کمبود قابل‌توجه نسخه کتاب‌شده قرآن کریم به خط نسخ توضیح داد: متاسفانه یکی از اشکال‌های عمده این است که کتابت قرآن کریم با توجه به حساسیتی که بر آن وجود دارد، زمان زیادی از هنرمند طلب می‌کند. با توجه به دغدغه‌های معاش هنرمند، این امر نیازمند وجود یک بانی و حامی است که امروز در بخش خصوصی و دولتی وجود ندارد. متاسفانه برخلاف آنکه نظام ما، "جمهوری اسلامی" است کمتر به این موضوع توجه نشان داده شده است.

کد خبر 1384329

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha