به گزارش خبرنگار مهر، شبهای قدر، اوج پر گشودن در فضای نیایش و بندگی و نهایت شکوفایی رحمت الهی بر بندگان یک سال دیگر آمد و رفت.
شبهای قدر، شب گشودن سفره دل و ریختن اشک نیاز و فصل گریستن در آستان آفریدگار بخشاینده، شبهای قدر، شب احیای خویش با دم مسیحایی دعا باز هم آمد و رفت.
شبهای قدر فرصت مغتنمی بود برای اینکه قدر خویش را بهتر بشناسیم، تقدیر خویش را زیباتر رقم بزنیم و خویشتن جدید را با قلم توبه و جوهر اشک جاودانهتر ترسیم کنیم.
در شب قدر، فرشتگان الهی به زمین نازل میشوندو میتوانند بزرگترین و مهمترین خواستههای بندگان را با شفاعت خود به هدف استجابت برسانند.
در وقت سحرگاه که برکات و فیوضات معنوی و ملکوتی متوجه جهان میشود چون دعایی خوانده شود، بیشتر در معرض استجابت قرار میگیرد.
بیداری شب قدر، مقدمه بیداری معنوی است
حجتالاسلام احمد مقیمی کارشناس مسائل مذهبی در خصوص فضیلت شبهای قدر اظهار داشت: شب قدر، شب سید و آقای شبهاست که توصیهشده این شبها احیا و بیداری برای رسیدن به بیداری معنوی صورت گیرد.
وی افزود: شبهای قدر فرصتی برای شناخت قدر و قیمت آدمی در شب اشرف ماههای سال است.
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه بیداری ظاهری زمینه و حیات بیداری و زنده شدن باطن و دلها را به همراه دارد، افزود: یکی از بهترین کارها و اعمال در کنار عبادت شبانه توصیه به تفکر و مذاکره علمی است.
حجتالاسلام مقیمی به جمله معروف یک ساعت تفکر، پشتوانه 70سال عبادت است، اشاره و تصریح کرد: این شبها بهترین فرصت است که به چرایی نماز و روزه و سایر مسائل دینی فکر کنیم زیرا وقتی چرایی چیزی را بفهمیم، هیچ وقت آن را از روی عادت، رفع تکلیف و شرایط اجتماعی و خانوادگی انجام نمیدهیم.
وی با اشاره به اینکه تفکر پشتوانه اعمال است، تاکید کرد: وقتی انسان کاری را از روی عادت انجام دهد به راحتی با تغییر محیط آن کار ترک میشود.
این کارشناس مسائل مذهبی اضافه کرد: نماز، دعا و سخنرانی از دیگر نمادهای علم و اعتقاد است که در این شبها باید به آن توجه شود.
وی در بخشی دیگر از صحبتهای خود از بهترین اعمال این شب را پی بردن به حقیقت وجودی و خودشناسی برشمرد.
حجتالاسلام مقیمی با بیان اینکه قرآن به سر گرفتن از دیگر اعمال و یک نماد است، اضافه کرد: فلسفه قرآن سر گرفتن به لحاظ جایگاه ابزار فکر و اندیشه در سر انسان و حاصل خروجی آن از زبان است.
وی قرآن به سر گرفتن و در کنار آن ذکر ائمه و معصومین(ع) را نشانه زندگی و تفکر قرآنی و ادبیات آن را بر اساس زندگی انسان کامل و راستای طلب مغفرت دانست.
این کارشناس مسائل مذهبی تأثیرگذاری قرآن به سر گرفتن را همانند دارویی دانست که ما اثر آن را در بدن نمیدانیم ولی به تجویز پزشک آن را مصرف و دارو تأثیر خود را در بدن به مرور میگذارد.
شب قدر مناسبترین زمان استجابت دعا است
خداوند تعالی در سوره قدر، این شب را قرین نزول ملائکه و روح و برتر از هزار ماه دانسته است و شاید ارتباط میان شب و قدر به معنای ارزش، همان مطلق شبها به لحاظ ارزشمندی باشد و به نحو کلی ارزش و قدر شب به عنوان مناسبترین زمان استجابت دعا شناسانده شود.
وی با اشاره به فضیلت این شب بزرگ بیان داشت: همه بندگان معتقد، حتی کسانی که خواب هستند بهره عمومی و کلی را میبرند، منتها هر چه بیدارتر، هشیارتر.
انسانها در همه حالات دعا میکنند، حتی هنگامی که به ظاهر از تکلم خاموشند
انسانها در همه حالات دعا میکنند، حتی هنگامی که به ظاهر از تکلم خاموشند، زیرا دعا یک امر لفظی صرف نیست، هر چند شرایط و آدابی ویژه نیز دارد که با رعایت آنها ثمره و نتیجه محسوستر و ملموستر، یا حتی به لحاظ زمانی، زودتر به عمل میآید.
مقیمی به زمینهها و حالات دعا و نیز خودسازی در این شبها اشاره کرد و گفت: در رمضان که ماه میهمانی خدا محسوب میشود، زمینههای بسیاری برای ترک گناهان فراهم است زیرا شیطان در غل و زنجیر و درهای جهنم بر روی انسان بسته است.
وی با اشاره به اینکه تغییرات معنوی و روحی شب قدر در برخی موارد ماندگار نیست و صرف به همان چند شب اکتفا میشود، گفت: فضیلت این شبها در اصل اثر خود را میگذارد اما دلیل اینکه این توبه، استغفار و دوری از گناهان ماندگار نمیماند، برای این است که حال توجه عمیق و دقیق نیست و بهره ما انسانها در این شبها کم است.
شبهای قدر جبران گذشته و تدارک آینده
این کارشناس مسائل مذهبی در ادامه شب قدر را قله ماه رمضان دانست و اظهار داشت: شب قدر شب امیدواری است و بهره واقعی شب قدر برای کسانی است که توجه بیشتری دارند و درصدد جبران گذشته و تدارک آینده هستند.
وی شب قدر را شب امیدواری و بارش باران رحمت الهی دانست و افزود: طلب مغفرت و راز و نیاز در این شب یعنی بندگان خدا از رحمت الهی ناامید نشدهاند.
مقیمی با بیان اینکه در شبهای قدر باید با حال توجه دعا کرد، بیان داشت: انسان در این شب باید متوجه باشد که همانند یک مهمان است و صاحب خانه کس دیگر است، پس بهترین حالت این است که به عجز و ناتوانی خود اقرار کند.
وی یکی از بهترین مناجات این شبها را خواندن مناجات مسجد کوفه دانست و گفت: با خواندن این دعا باید معنی آن را برای خود وجدان کنیم.
طلب استغفار از لحظاتی که غافل از یاد خدا بودیم
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه با تمام وجود باید به ناتوانی خود در برابر خالق اقرار کنیم، تصریح کرد: در مناجات با خدای خود باید به خالق بودن خدا و مخلوق خود، قوی بودن خدا و ضعیف بودن خود، غنی بودن خدا و فقیر بودن خود اقرار کنیم.
وی با بیان اینکه بندگان باید حاجات خود را با حال تضرع بخواهد، ادامه داد: در این شبها برای استغفار از گناه در حق دیگران دعا و شاکر نعمتهای خدا باشیم.
وی به چندین نکته در مورد استغفار از گناهان اشاره کرد و بیان داشت: از خدا طلب مغفرت در مورد گناهانی که نمیدانستیم و انجام دادیم، گناهانی که انجام دادیم و یادمان نیست و گناهانی که انجام دادیم و نمیدانستیم و بقیه انجام داده و اثر سوء آن باقی مانده و نیز فکر گناه و در کل از لحظات غافل از یاد خدا با تمام ابعاد از گناهان گوش، چشم و زبان مغفرت و آن وقت یابنالحسن را زمزمه و از خدا بخواهیم باران رحمتش را بر ما فرو ریزد.
نظر شما