۵ شهریور ۱۳۹۰، ۹:۱۰

گزارش خبری/

مساجد تاریخی؛ نماد عظمت معماری ایرانی/ لزوم توجه مسئولان به مساجد

مساجد تاریخی؛ نماد عظمت معماری ایرانی/ لزوم توجه مسئولان به مساجد

بیرجند - خبرگزاری مهر: مسجد بهشت آسمانی بر روی زمین و کانون فعالیت های اجتماعی مسلمانان است که در این میان مساجد تاریخی نماد شکوه و عظمت معماری ایرانی است و حفظ آنها توجه بیشتر مسئولان را می طلبد.

به گزارش خبرنگار مهر، مسجد مهمانخانه خدا در زمین، جایگاه نزول خیرات آسمانی و تجلی گاه بهشت خدا در زمین است.

چشمه زلال مبارزه بر ضد باطل در طول تاریخ از مسجد جوشیده و مسجد همواره مشعل فروزان قیام بر ضد شیطان ها و طاغوت بوده است.

آنچه از بررسی نقش مسجد در تاریخ صدر اسلام بر می آید جامعیت مسجد در همه زمینه های عبادی، سیاسی، فرهنگی، آموزشی، قضایی و نظامی است.

اگر به تاریخ انقلاب های اسلامی بالاخص انقلاب ایران نگاه کنیم خواهیم دید محور اصلی شکل گیری انقلاب های اسلامی مسجد است.

مسجد برای مسلمانان تنها محل عبادت نیست بلکه محلی برای عرضه هنرهای اسلامی نیز هست به عبارت دیگر مسجد نمایشگاه دائمی هنرهای اسلامی و جلوه گر چیرگی و مهارت هنرمندان مسلمان است که از ابتدای ورود اسلام به ایران شاهد برپایی مساجد بی نظیر در جای جای ایران هستیم به گونه ای که هریک از این مساجد آیینه تمام نمای هنر اسلامی ایرانی بوده و توانسته شگفتی جهانیان را بر انگیزد.

عکس تزئینی است

 در این گزارش برآن شدیم که وضعیت مساجد قدیمی خراسان جنوبی را جویا شده و این میهمان خانه الهی را در دید مسئولان قرار داده تا گوشه چشمی به این کانون های انسان ساز بشری داشته باشند.

مساجد کانون پیروزی انقلاب اسلامی

امام جمعه خوسف در گفتگو با مهر، با بیان اینکه مرکز سازماندهی اسلام در طول تاریخ مسجد بوده بیان کرد: یکی از کانون های اولیه شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی ایران مسجد است.

حجت الاسلام سید احمد عبادی افزود: در تاریخ خسابی که یکی از شاگردان ابن حسام بوده، اشاره شده که بنای مسجد جامع خوسف در سال 61 هجری قمری به دستور امام حسن مجتبی (ع) ساخته شده است.

وی عنوان کرد: معماری این بنا به دوره برمی گردد و دارای شبستان، گچ بری های مشبک و در وپنجره های قدیمی است که با وجود این هنرهای معماری و اصیل اسلامی زیبایی این بنا دو چندان می شود.

امام جمعه خوسف تصریح کرد: معروفترین شبستان این مسجد شبستان موسی علی اکبر است که در حال حاضر فاقد سیستم سرمایشی مناسب است.

عبادی با بیان این که فضای داخلی مسجد به تازگی گچ شده و مناسب بوده گفت: نمای بیرونی این بنا نیاز به مرمت دارد.

وی افزود: مساجد تاریخی، شناسنامه ملی و اسلامی یک کشور محسوب می شوند بنابراین باید کوشش بیشتری در حفظ این بناها صورت گیرد.

امام جمعه خوسف تصریح کرد: تقویت ایمان در جامعه از جمله مهم ترین راهکارهای جذب مردم بالاخص جوانان به مساجد است.

حجت الاسلام عبادی یادآورشد: احیا و مرمت مساجد تاریخی بالاخص مساجدی که قدمت زیادی دارند و زیبا سازی فضای داخلی آن گام مهمی در راستای جذب جوانان بوده و موجب تقویت جایگاه مسجد به عنوان مقر اصلی دین در جامعه می شود.

بازساری ایوان تاریخی مسجد جامع سه قلعه نیاز مبرم به توجه مسولان دارد

امام جمعه سه قلعه نیز گفت: مستحکم ترین سنگر در مقابل تهاجم فرهنگی مسجد است.

حجت الاسلام محمد صاحبی با یبان اینکه تبیین معارف ناب اسلامی از عوامل جذب قشر جوان به مساجد است اظهارداشت: باید زیبایی های دین در جامعه برای مردم بازگو شود.

عکس تزئینی است

وی افزود:  قدمت مسجد جامع سه قلعه به دوران صفوی برمی گردد و این بنا از یک ایوان به عرض پنج متر وعمق 9.3 متر ساخته شده و شبستان بنا با یک ستون چهار ضلعی و با ابعاد 1.3 ضرب در یک ستون استوار شده است و شاخص ترین مسجد شهرستان سرایان محسوب می شود.

امام جمعه سه قلعه با بیان این که نمای بیرونی ایوان مسجد جامع سه قلعه نیاز به مرمت دارد، گفت: برنامه هایی در راستای زیبا سازی فضای بیرونی این مسجد صورت گرفته ولی نیمه تمام رهاشده است.

حجت الا سلام صاحبی تصریح کرد: یکی از عوامل کم رنگ بودن حضور جوانان در مسجد عدم تعامل مناسب بزرگان و ریش سفیدان مسجد با جوانان است.

وی یادآورشد: مسجد آیینه تمام نمای فرهنگ اسلامی در جوامع مختلف است بنابراین احیا مساجد تاریخی از اولویت های مهمی است که نیازمند توجه بیشتر مسئولان است.

کمبود فضا اصلی ترین مشکل مسجد جامع قهستان است

امام جمعه قهستان نیز در گفتگو با مهر بیان داشت: ساخت مسجد نقطه عطفی در تاریخ اسلام است.

حجت الا سلام علی خداپرست با بیان این که یکی از ارکان اساسی اسلام مساجد هستند، گفت: سادگی و صمیمت از عوامل تاثیر گزار بر حضور پررنگ مرد م در مساجد است.

وی با بیان این که قدمت مسجد جامع قهستان به دوران صفویه می رسد، بیان کرد: این مسجد از یک ایوان و دو رواق ساخته شده است و بنای قدیمی این مسجد نیاز به مرمت داشته و سیستم سرمایشی و گرمایشی آن چندان مناسب نیست.

امام جمعه قهستان تصریح کرد: جذب ائمه جماعت جوان و متخصص یکی از اهکار های جذب جوانان به مساجد بوده و هیئت امنای مساجد نیز باید اهمیت بیشتری برای جوانان قائل شوند.

حجت الاسلام خداپرست بابیان این که رعایت اصول زیباسازی در ساخت مساجد از ضروریات است، گفت: دوری از تجمل گرایی مساجد امروزی را به به مساجد صدر اسلام نزدیک تر می کند.

وی یادآور شد: پاکی باطن و محور قرار دادن معنویت از اصول اساسی حرکت مساجد در مسیر مقابله با تهاجم فرهنگی هستند.

مسجد زیباترین میراث پیامبر برای بشریت است

مسئول امورمساجد سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با بیان این که مهم ترین وقایع اسلام حتی معراج پیامبر اکرم (ص) از مسجد آغاز شده است، گفت: مساجد نیازمند توجه هرچه بیشتر مردم و مسئولان است.

حجت الاسلام محمد سنجری افزود: مساجد قدیمی استان گنجینه ای با ارزش از هنرها و فرهنگ اسلامی را در بر می گیرد بنابراین احیا و مرمت این آثار یک نیاز مبرم است.

مسئول امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی تصریح کرد: مساجد استان که دارای قدمتی بسیار طولانی هستند تحت عنوان مساجد محوری تقسیم بندی شده و یک میلیون تومان اعتبار به این مساجد اختصاص داده ایم.

حجت الاسلام سنجری هدف از محوری قراردادن این گونه مساجد را احیا این مساجد عنوان کرد و گفت: این مساجد الگوی سایر مساجد سطح استان هستند.

وی با بیان اینکه توجه ویژه ای به مساجد قدیمی استان می شود، بیان کرد: تغذیه فکری هیات امنای مسجد و ائمه جماعات، برگزاری جلسات ویژه انقلاب و برگزاری مناظرات، گفتمان های دینی از برنامه سازمان تبلیغات اسلامی برای این گونه مساجد است.

30 تیرماه الی پنجم شهریور ماه هفته مساجد نامگذاری شده است.

کد خبر 1390677

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha