به گزارش خبرنگار مهر، گسترش شهرنشینی و تغییر شکل شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ و کلانشهر، نزدیکی حوزه منافع افراد در زندگی شهری به ویژه در شهرهایی که با رشد روزافزون جمعیت مواجه هستند و موج مهاجرتی که شهرها را فرا گرفته لزوم برنامهریزیهای فراگیر برای آموزشهای شهروندی را جدی تر میکند.
از همین رو با مرتضی طلایی، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران در باره آموزش شهروندی گفتگویی کوتاه انجام داده ایم که در پی می آید.
*خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی: با توجه به نیاز مبرم امروز جامعه به آموزشهای شهروندی در کلانشهر تهران، جایگاه آموزش شهروندی در شورای شهر به ویژه در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا چگونه تعریف شده است؟
- مرتضی طلایی: آموزش شهروندی یکی از مولفههای رسیدن به فرهنگ شهروندی پایدار است. از این رو در زیرشاخههای بخش فرهنگ، شاخهای بهنام فرهنگ شهروندی داریم. البته بخش اعظمی از این حوزه در مجموعه شرح وظایف مدیریت شهری است. در مدیریت شهری بخشی مربوط به روابط شهروندان با یکدیگر، بخشی مربوط به روابط شهروندان با مدیران و بالعکس است. در واقع ماتریس فرهنگ و آموزش شهروندی مجموعهای است که باید در مولفههای گوناگون به آن پرداخت تا تحقق یابد.
*چه مولفههایی به ارتقاءفرهنگ شهروندی کمک میکند؟
- یکی از مولفههایی که میتواند به ارتقاء فرهنگ شهروندی کمک کند، آگاهی بخشی و توانمندسازی شهروندان در هر جامعه به منظور رویارویی با مسایلی است که شهروند با آنها روبروست. برای توانمندسازی جامعه، آگاهیبخشی و مشارکت شهروندان نقش موثری دارد. از اینرو، آموزش شهروندی نقش به سزایی در این مولفهها ایفا میکند.
*آیا در لایحه بودجه شهرداری برای موضوع آموزش شهروندی رقمی دیده شده است؟
- در بودجه سال 89 علاوه بر بودجههای مشخص برای معاونت اجتماعی و فرهنگی، در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبصرهای مصوب شده بود که طبق آن 3 درصد از بودجه کل معاونتها و سازمانها و شرکتهای وابسته شهرداری به ارتقاء فرهنگ و آموزش شهروندی اختصاص مییابد. سال گذشته نیز از محل اعتبار این 3 درصد اقدامات گستردهای برای آموزش شهروندی صورت گرفته است.
*آیا آموزش شهروندی رابطهای با توسعه شهری دارد ؟
- توسعه شهر با آموزش شهروندی رابطه مستقیمی دارد. وقتی صحبت از توسعه پایدار میشود، تنها به معنای توسعه مسایل اقتصادی و سیاسی نیست زیرا در حالی به توسعه پایدار همه جانبه دست پیدا خواهیم کرد که مولفهای اجتماعی، فرهنگی و آموزشی در آن دیده شود. فرهنگ زیربنایی توسعه پایدار در هر جامعهای با شاخصههای فرهنگی و آموزشی شکل میگیرد و رشد پیدا میکند.
نظر شما