۱۰ شهریور ۱۳۹۰، ۹:۳۳

گزارش خبری/

دسترنج عشایر ایلام در جیب دلالان/ ایلام نیازمند صنایع تبدیلی

دسترنج عشایر ایلام در جیب دلالان/ ایلام نیازمند صنایع تبدیلی

ایلام - خبرگزاری مهر: زندگی عشایر منطقه ایلام همواره با سختی ها و مشکلات بسیاری مواجه بوده اما وجود واسطه ها و دلالانی که محصولات دامی این قشر زحمتکش را پا قیمتهای بسیار پایین از دستشان خارج می کنند، سختی روزگار را برای آنها دوچندان کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان ایلام با داشتن بیش از 11 هزار خانواده عشایر یکی از استانهایی است که از دیرباز تاکنون جایگاه عشایر بسیار زیادی بوده است.

تماشای شیوه زندگی عشایر کوچ نشین همواره یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری اجتماعی استان ایلام به شمار می رود، زیرا عشایر این استان دارای مسکن خاص، لباس خاص، آداب و رسوم خاص هستند اما شاید بسیاری از مسافران فراموش کنند که این نوع زندگی هم جاذبه های فراوانی برای دیدن دارد.

عشایر پرتلاش و کم توقع ما از مهمترین اقشار جامعه و از ارکان و اهرمهای اصلی تولید و اقتصادی اسلامی استان هستند.

جامعه عشایر استان ایلام مهمترین عاملان تولید گوشت و مواد لبنی و پروتئینی، پشم و... هستند.

بر اساس آمار موجود سالانه به ارزش اقتصادی ‌هزار میلیارد ریال انواع محصولات دامی و لبنی توسط این جامعه تولید و روانه بازار مصرف می‌شود.

محصولات تولید شده شامل هفت ‌هزار و 800 تن گوشت قرمز، یک ‌هزار و 56 تن پشم و مو، 865 تن روغن حیوانی، 465 تن کشک و 23 میلیون لیتر شیر است.

در این راستا می‌توان ادعا کرد که جامعه عشایری استان ایلام یکی از مهمترین عاملان تولید محصولات دامی و لبنی در استان ایلام هستند.

100 درصد محصول تولید شده عشایر در بازارهای داخلی استان مصرف و در صورت مازاد بودن به استان‌های همجوار حمل می‌شود.

جامعه عشایر ایلام متشکل از 13 ایل و 30 طایفه مستقل با جمعیت 80 هزار نفر و دارای یک میلیون و 367 هزار رأس دام است.

اما با وجود نقش عشایر در تولید مجموعه ای از عوامل دست به دست هم داده تا سایه های فقر همچنان بر سر این قشر سنگینی کند.

وجود واسطه ها مشکل اساسی محصولات عشایری

30 درصد محصولات دامی کشور را عشایر تولید می کنند اما همچنان سطح درآمد و زندگی آنها پایین تر از استاندارد های سایر طبقات جامعه است که خود عامل مهمی در مهاجرت و کاهش تولید عشایر است.

یک کارشناس مسائل اقتصادی در استان ایلام در این ارتباط گفت: حدود ۷۰ درصد فرآورده‌های دامی توسط دلالان از ایلام خارج می‌شود که باعث متضرر شدن دامداران عشایر و خروج سرمایه از استان است.

علی رضایی عنوان کرد: عشایر استان به دلیل نبود مراکز خرید، فرآورده‌های دامی مجبورند دست رنج خود را به قیمت بسیار پایین به دلالان بفروشند.

وی اظهار داشت: متاسفانه برخی از دلالان با خرید ارزان فرآورده‌های دامی عشایر پرداخت بهای آن را به بعد موکول می‌کنند و در برخی مواقع به صورت ناقص پرداخت می‌کنند یا اصلا پرداخت نمی کنند.

این کارشناس گفت: سالانه بیش از 800 تن پشم در استان تولید می‌شود که به دلیل نبود صنایع تبدیلی با قیمت بسیار کم به خارج از استان ارسال می شود.

لزوم ایجاد صنایع تبدیلی در ایلام

مدیر کل امور عشایری استان ایلام نیز گفت: احداث و راه‌اندازی این نوع کارخانه‌ها از زیان و ضرر دامداران جلوگیری می‌کند و باعث ایجاد اشتغال نیز می‌شود.

یار محمد کریمی گفت : بیش از 70 تا 80 درصد این فرآورده‌ها با فروش به دلالان از استان خارج شده و تنها 30 درصد آن هم برای مصرف خود دامدار در استان باقی می‌ماند.

تحول در زندگی عشایر در گرو تحول در ساماندهی عشایر در زمینه دام، صنایع دستی و تولیدات جانبی آنان است، احداث و راه‌اندازی کارخانه‌ها تبدیلی می تواند از زیان و ضرر دامداران جلوگیری کرده و باعث اشتغالزایی ‌شود.

به گفته مسئولان، اداره امور عشایری استان در تلاش است با تشکیل تعاونی‌هایی قبل از رسیدن دست دلالان و واسطه‌ها به فرآورده‌های دامی دامداران محصولات آنها را جمع‌آوری و خریداری کند.

کد خبر 1395050

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha