خلیل حنیف در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: در سال جهاد اقتصادی دولت از ایجاد افزون بر دو میلیون فرصت شغلی خبرداده است که سهم استان گیلان از این میزان شغل 89 هزار و 755 فرصت شغلی است.
وی همچنین با بیان اینکه حداقل نرخ ایجاد هر شغل بین 22 تا 50 میلیون تومان است، اظهارداشت: گیلان برای ایجاد 90 هزار فرصت شغلی به اعتبار هنگفتی نیاز دارد.
مدیرکل کار و امور اجتماعی گیلان در پاسخ به این پرسش که آیا می توان بطور کامل به هدف های پیش بینی شده دست یافت و مشکلات ناشی از بیکاری را در این استان برطرف کرد، گفت: با توجه به ظرفیت های بالای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موجود در گیلان می توان با استفاده صحیح و واقع بینانه از مزیت ها و توانمندی های استان و جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی، بیکاری را در یک برنامه زمان بندی برطرف کرد.
وی همچنین افزود: در فرآیند توسعه پایدار ضمن حمایت از کارآفرینان در کنار گسترش فعالیت های صنعتی، معدنی و کشاورزی سیستم استاد شاگردی، ترویج مشاغل خانگی و کار از راه دور را باید احیا و تدوام بخشید و با حفظ مشاغل موجود در صنعت، معدن و کشاورزی فرصت های جدید شغلی را به وجود آورد.
حنیف اظهارداشت: بدون شک سرمایه گذاری های انجام گرفته در سال های اخیر، تکمیل و راه اندازی طرح های در حال اجرا و استفاده بهتر از توانمندی ها این امیدواری را ایجاد کرده است که می توان به هدف های شغل آفرینی و جهاد اقتصادی دست یافت.
وی با اشاره به اینکه از رهگذر 20 درصد درآمدهای نفتی در صندوق ملی توسعه می توان متناسب با بازار کار ایجاد کرد، گفت: این صندوق نقش موثری در توسعه اشغال و تولید کشور دارد.
مدیرکل کار و امور اجتماعی گیلان گفت: با توجه به رشد جمعیت و ورود نیروی انسانی جدید به ویژه فارغ التحصیلان دانشگاهها به بازار کار باید هرچه سریعتربرای رفع معضل بیکاری و پاسخگوی به نیازهای کاری نسل جوان راهکارهای مناسب، مطلوب و اثرگذار را در زمینه ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضای نیروی کار پیدا کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه در سال گذشته حدود 30 هزار شغل در گیلان به وجود آمده است، یادآورشد: ایجاد حدود 90 هزار فرصت کاری در سال جاری همدلی و تعاون همه مدیران دستگاههای اجرایی استان را برای ارزیابی دقیق تقاضای بازار مشاغل را طلب می کند.
نظر شما