۱۵ شهریور ۱۳۹۰، ۰:۱۱

هفته بانکداری اسلامی/

لزوم اصلاح الگوی بانکداری/ بانکها شرایط عقود اسلامی را رعایت نمی‌کنند

لزوم اصلاح الگوی بانکداری/ بانکها شرایط عقود اسلامی را رعایت نمی‌کنند

عضو هیئت علمی پژوهشکده‌ امور اقتصادی وزارت اقتصاد با تأکید بر لزوم اصلاح الگوی بانکداری کشور، گفت: الگویی که ما داریم مدل بانکداری تجاری است که کاملا منطبق با سیستم ربوی است و نمی‌توان انتظار داشت چنین الگویی یک سیستم غیرربوی را محقق کند.

حجت‌الاسلام‌ دکتر محمدجواد محقق‌نیا عضو هیئت علمی پژوهشکده‌ امور اقتصادی وزارت اقتصاد در گفتگو با خبرنگار مهر، به تعریف بانکداری اسلامی اشاره کرد و گفت: مجموعه ای از قواعد فقهی و مقررات اخلاقی که می تواند یک بنای جدیدی از سیستم مالی ایجاد کند، بانکداری اسلامی نام دارد.

وی با اشاره به حرمت ربا در اسلام یادآور شد: در قرآن کریم بحث مهم حرمت ربا مطرح و به شدت مورد نهی قرار گرفته است و بی سابقه ترین تعبیرات را در مورد ربا می بینیم که در آیه ای از قرآن آمده است کسانی که ربا می خورند اعلام جنگ با خدا دارند و این تعبیر در مورد هیچ یک از گناهان به این شدت به کار نرفته است.
 
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه حذف ربا یکی از مهمترین مؤلفه های بانکداری اسلامی است، افزود: در بانکداری اسلامی علاوه بر حذف ربا، قواعد فقهی دیگری وجود دارد که به صورت خاص در عقود اسلامی مطرح است و مجموعه قواعد فقهی و اخلاقی اهداف و اجزای سیستم بانکداری اسلامی را مشخص می کند.
 
وی رعایت مؤلفه های بانکداری اسلامی در ایران را متوسط ارزیابی کرد و گفت: البته شرایط موجود رضایت بخش نیست و ما باید به دنبال تحقق وضعیت بهتری باشیم و سعی کنیم اهداف مورد نظر در بانکداری اسلامی را محقق کنیم شاید شرایط امروز در نظام بانکی ایران نسبت به گذشته در برخی ابعاد بهتر باشد اما تا تحقق بانکداری اسلامی هنوز فاصله داریم.

حجت الاسلام دکتر محقق نیا در پاسخ به این سؤال که تا چه حد شیوه و شرایط پرداخت و برگشت وامها در کشور منطبق با بانکداری اسلامی است، گفت: شاید در حوزه قانون بانکی در وضعیت پرداخت وام در قالب عقود اسلامی شرایط بدی نداشته باشد اما در عمل با مشکلاتی مواجه هستیم و در بسیاری موارد مؤلفه ها و اجزای قراردادها از سوی مشتریان و بانکها به طور کامل رعایت نمی شود که اینجا نظارت و شفاف سازی و روان سازی بیشتر عقود باید مورد توجه قرار گیرد.
 
عضو هیئت علمی پژوهشکده‌ اموراقتصادی وزارت اقتصاد در پایان با تأکید بر لزوم اصلاح الگوی بانکداری کشور، گفت: الگویی که ما داریم مدل بانکداری تجاری است که کاملا منطبق با سیستم ربوی است و نمی توان انتظار داشت چنین الگویی یک سیستم غیر ربوی را محقق کند و باید در بخش قانون به دنبال تدوین یک الگوی عملیاتی تر و شفافتر جهت بانکداری اسلامی باشیم تا به آن اهداف اقتصاد اسلامی و شرع مقدس دست یابیم.
کد خبر 1398739

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha