۱۴ شهریور ۱۳۹۰، ۱۲:۲۹

گزارش خبری/

نگرانی از تداخل فرهنگی/ اتباع بیگانه 15 درصد جمعیت بزرگترین استان کشور

نگرانی از تداخل فرهنگی/ اتباع بیگانه 15 درصد جمعیت بزرگترین استان کشور

کرمان - خبرگزاری مهر: مردم کرمان در حالی از میزبانی چالشی اتباع بیگانه خسته شده اند که هم اکنون افاغنه به ساکنان اصلی برخی از مناطق استان تبدیل شده اند و ادامه این روند کرمانیها را با مشکلات متعددی مواجه کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، با اوج گرفتن جنگ داخلی در افغانستان پدیده مهاجرت افاغنه به کشور آغاز شد و طبیعتا استانهای شرقی به کانون مهاجر پذیری تبدیل شدند در این میان هزاران نفر مهاجر جنگ زده افغانی نیز در استان کرمان ساکن شدند و این درست نقطه آغاز میهمانی مردم کرمان از افاغنه بود، میهمانی چالشی که هم اکنون کرمانی ها خواستار پایان آن هستند اما هر روز بر جمعیت میهمانان نا خوانده اضافه می شود و تبعات حضور این افراد که بیش از نیمی از آنها نیز غیر مجاز هستند از ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی دامان میزبان را گرفته است.

اتباع بیگانه با فرهنگ ایرانی خو گرفته اند

افغانها که در روزهای ابتدایی مهاجرت فرهنگ و آداب و سنن خود را به شدت حفظ می کردند به خوبی از جامعه قابل شناسایی بودند اما هم اکنون پس از گذشت سالها با فرهنگ ایرانی خو گرفته اند و دیگر به سادگی نمی توان آنها را از مردم عادی تشخیص داد.

آمیزش فرهنگی و اجتماعی افغانها با ایرانیان و حضور گسترده آنها در جامعه ثمره برنامه ریزی اشتباه در روزهای ابتدایی ورود مهاجران به کشور بود زیرا بدون برنامه و خارج از اردوگاههای مهاجران اقدام به پذیرش این افراد شد و رفته رفته نیز مردم استان کرمان به نیروی کار افغانها وابسته شدند.

کارگران ایرانی زیر دست کارفرمایان افغانی

هر چند در ابتدا کارهای سخت در بخشهای مختلف بر عهده مهاجران بود اما هم اکنون افغانها در بسیاری از امور سر رشته کار را به دست گرفته اند و حتی در برخی موارد حالا کرمانیها هستند که به کارگران کارفرماهای افغان خود تبدیل شده اند.

معضلات ناشی از ازدواج مردان افغان با زنان ایرانی نیز به مرور زمان نمایان شد و حالا دیگر هزاران کودک ثمره این ازدواجها نیز با مشکلات فراوان ناشی از این ازدواجها تبدیل شده اند.

اتباع بیگانه به دنبال سرزمین آرزوها

طبق آمار بخش عمده ای از افغانهای ساکن کرمان را نیز افغانها غیر مجاز هستند که بدون هیچ مجوزی وارد کشور شده اند و در بین مردم کرمان زندگی می کنند که این امر تبعات فراوانی را به همراه داشته است زیرا در واقع مهاجران افغان مردمان فقری هستند که به دنبال زندگی بهتر اقدام به مهاجرت کرده اند و یا افرادی ترد شده از اجتماع هستند که به دنبال مکانی دیگر برای ادامه زندگی هستند که به نظر می رسد دسته دوم اکثریت جامعه افاغنه غیر مجاز را تشکیل می دهند.

طبق آمار رسمی از سوی مسئولان کرمان در سال جاری 20 درصد از جرایم استان کرمان به وسیله افاغنه انجام می شود.

دفع الوقت در خصوص اخراج افاغنه غیر مجاز

تمام این مشکلات درحالی بر دوش مردم کرمان گذاشته شده است که درخواستهای مکرر برای اخراج افاغنه از کرمان و ممنوع شدن این استان برای حضور افاغنه از سوی مسئولان با دفع الوقت به تاخیر انداخته می شود در این میان مهمترین دلیل مسئولان نیز وابستگی بخش کارگری استان کرمان به خصوص صنعت پسته و ساختمان به کارگران افغانی است.

80 درصد فرصت شغلی کرمان در اختیار افاغنه

این درحالی است که هم اکنون بسیاری از کارگران کرمان به خصوص در بخش شاختمان به دلیل فعالیت افاغنه بیکار شده اند و از سوی دیگر می توان مشکل کمبود نیروی کار را با استفاده از نیروی کار به خصوص از استانهای غرب کشور تامین کرد با این وجود عدم برنامه ریزی مناسب دود این آشفته بازار را به چشم مردم کرمان می برد به طوریکه طبق آمار رسمی نزدیک به 80 هزار فرصت کاری در بخشهای مختلف استان کرمان در دست افاغنه است.

افاغنه درآمد هنگفتی از کارهای سخت کسب می کنند

سید جواد منصوری، مدیرکل کار و امور اجتماعی کرمان با اشاره به اشغال این میزان فرصت شغلی توسط اتباع بیگانه تاکید کرد افاغنه فاقد مجوز کار در استان کرمان نباید توسط کار فرمادیان به کار گرفته شوند و این امر در صورت مشاهده شامل جریمه های سنگین می شود.

وی گفت: افاغنه در اکثرا به کارهای خاص و سخت مشغول به کار بوده اند و این درحالی است که بسیاری از این شغلها درآمدهای آنچنانی دارد بطوریکه پس از گذشت سالها هم اکنون افاغنه خود کارفرما شده اند.

منصوری ادامه داد: در صورت گرایش مردم به این شغلها بسیاری از مشکلات ناشی از بیکاری از بین می رود اما متاسفانه مردم پس از گذشت سالها عادت کرده اند کارهای سخت را به عهده افاغنه بگذارند و فرهنگ فعالیت در این عرصه ها در استان کرمان از بین رفته است.

هشدار نسبت به افزایش ازدواج مردان افغانی با زنان فقیر ایرانی

از سوی دیگر یک کارشناس امور اجتماعی در گفتگو با خبرنگار مهر نسبت به تداخل بین از حد افاغنها با جامعه ایرانی هشدار داد و گفت: پیش از این به خوبی می شد افاغنه را از مردم بومی تشخیص داد اما رفته رفته مهاجران خود را به فرهنگ و آداب ایرانی خود داده اند زیرا ریشه هایی فرهنگی نیز با جامعه دارند و این امر موجب تسریع تغییر ماهیت فرهنگی و اجتماعی افاغنه شده است.

علی محمدی گفت: ازدواجهای مردان افغان با زنان ایرانی موجب تشکیل خانواده هایی شده است که هم اکنون شامل چندین نفر هستند که این امر را به خصوص در حومه شهر به خوبی می توان دید از سوی دیگر اکثر زنانی که حاضر به ازدواج با افاغنه هستند از خانواده های فقیر هستند و در واقع همین فقر محرک اصلی این ازدواج هاست.

وی تصریح کرد: با توجه به قوانین موجود و در صورت بازگشت مردان افاغنی و همچنین چند همسری بودن مردان افغان اکثر این ازدواجها با مشکل روبرو می شود و در اینجاست که مشکل فرزندان این خانواده ها نیز مطرح می شود.

محمدی با اشاره به اینکه اصولا افاغنه ملتی هستند که تمایل بسیار زیاد به حفظ رسوم خود دارند گفت: با این وجود این مرزها پس از سالها زندگی در جامعه ای دیگر از بین رفته است و دیگر نمی توان به سادگی ملیت این افراد را تشخیص داد.

هیچ کنترلی بر افاغنه غیر مجاز وجود ندارد

وی خواستار برنامه ریزی مسئولان در خصوص جلوگیری از تشکیل خانواده مردان افغانی غیر مجاز با زنان ایرانی شد و گفت: سرانجام این خانواده ها به مشکلات متعدد اجتماعی و فرهنگی ختم می شود.

محمدی با اشاره به اینکه افاغنه غیر مجاز اصولا از ابتدا با قانون شکنی وارد کشور شده اند و در حقیقت قوانین را در خصوص روند مهاجرت نادیده می گیرند گفت: این افراد در واقع از اقشار ضعیف هستند که در کشور خود نتوانسته اند به هر دلیل زندگی کنند و امکان بروز هر گونه جرمی از سوی این افراد نیز در کشورشان وجود دارد و در نهایت نیز برای شروع زندگی جدید وارد کشور میزبان شده اند.

وی با اشاره به اختلافات فرهنگی و اجتماعی بین دو کشور گفت: مهاجران غیر مجاز درحالی در کشور خود با مشکلات فراوانی روبرو بوده اند که به ناگاه خود را در کشور دیگر و آداب و سنن پیشرفته تر و سطح زندگی بالا می بینند و در اینجاست که احتمال بروز مشکلات اجتماعی توسط آنها افزایش می یابد.

وی ادامه داد: باید به افرادی که قانونی وارد کشور شده اند احترام گذاشت زیرا آنها نیز در ابتدا به قوانین ما احترام گذاشته اند اما مسئولان جهت جلوگیری از بروز مشکلات اجتماعی برای مردم باید فکری فوری به حال افاغنه غیر مجاز بکنند.

20 درصد جرایم خشن کرمان توسط افاغنه انجام می شود

رئیس کل دادگستری استان کرمان نیز در آخرین اظهار نظر خود در خصوص افاغنه خواستار ساماندهی حضور این افراد در استان کرمان شد.

حجت الاسلام علی توکلی گفت: طبق آمار موجود 20 درصد از جرایم خشن در استان کرمان توسط افاغنه انجام می شود.

وی در خصوص ساماندهی سکونت افاغنه گفت: اگر فردی خانه اش را اجاره به اتباع بیگانه مجاز بدهد اشکال ندارد ولی اگر این خانه منجر به ایجاد مزاحمت و بی نظمی برای همسایگان شود می توان نسبت به برخورد با این افراد اقدام کرد.

بافت قدیم و حومه کرمان در اختیار افاغنه

نکته قابل تامل این است که هم اکنون برخی مناطق استان کرمان به صورت خاص شاهد حضور گسترده افاغنه است که از این میان می توان به بافت تاریخی شهر کرمان اشاره کرد.

طبق اعلام مسئولان شهرداری کرمان هم اکنون ساکنان اصلی بافت فرسوده شهر کرمان که زمانی مرکز فرهنگی و اجتماعی شهر بود افاغنه هستند و در تعداد زیاد در یک خانه زندگی می کنند.

حضور گسترده افاغنه و مشکلات بهداشتی و اجتماعی ناشی از حضور آنها در واقع موجب شده است ساکنان قدیمی این مناطق از بافت تاریخی کرمان به سایر مناطق شهر مهاجرت کنند.

این امر در برخی شهرهای اطراف کرمان مانند اختیار آباد و به ویژه زنگی آباد نیز دیده می شود بطوریکه هم اکنون تعداد افاغنه ساکن زنگی آباد به صورت چشمگیر رشد کرده است.

کانون دیگر حضور این افراد حاشیه و سکونتگاههای غیرمجاز شهر کرمان است و در واقع همین امر نیز این مناطق را به مراکز جرم خیز کرمان تبدیل کرده اند.

آمار دقیقی از تعداد افاغنه کرمان وجود ندارد

هر چند هنوز آمار دقیقی نیز از تعداد افاغنه مجاز و غیر مجاز کرمان منتشر نشده است اما گفته های مسئولان در حوزه های مختلف حاکی از آن است که بین 170 هزار تا 200 هزار نفر افغانی در کرمان زندگی می کنند و این آمار جمعیتی نزدیک به 15 درصد مردم استان کرمان را شامل می شود.

نایب رئیس شورای شهر زنگی آباد که به عنوان یکی از مهمترین کانونهای زندگی افاغنه مطرح است در این خصوص در گفتگو با مهر اظهارداشت: حضور این افراد در زنگی آباد که در نزدیکی شهر کرمان قرار دارد بسیار چشمگیر است و باید هر چه زودتر فکری به حال این امر کرد.

تراکم شدید افاغنه در زنگی آباد

حسن زنگی آبادی افزود: طبق بررسیهای دو هزار افغانی در این منطقه زندگی می کنند که این تراکم شدید جمعیتی مشکلات عدیده ای را برای ساکنان اصلی زنگی آباد ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: مهمترین مشکلات مسائل بهداشتی است و به دلیل اینکه افاغنه اقدام به نگهداری حیوانات در محل زندگی می کنند و یا اینکه در تعداد فراوان در یک مکان محدود زندگی می کنند نظارت بهداشتی مناسبی بر روند زندگی خود ندارند.

این مسئول با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از امکانات بهداشتی زنگی آباد که باید صرف بهداشت ایرانیها شود هم اکنون در زمینه جلوگیری از بروز مشکلات بهداشتی در زنگی آباد صرف می شود.

وی گفت: متاسفانه حضور افاغنه در خانه های نیمه ویرانه و متروک نیز از دیگر مشکلات این شهر است که برای رفع این مسائل نیاز به برنامه ریزی ویژه مسئولان داریم.

افاغنه از کارگران پسته به دلالان پسته تغییر ماهیت داده اند

نایب رئیس شورای شهر زنگی آباد با اشاره به حضور شش هزار افغانی در حومه این شهر گفت: در حالی مسئولان می گویند افاغنه کارگران اصلی زمینهای پسته هستند اما باید گفت هم اکنون اکثر افاغنه از کشاورزی به سمت معامله گری پسته روی اورده اند و با دلالی در امد بسیار مطلوبی را نصیب خود کرده اند و در واقع از سطح کشاورزی و کارگری به سطح معامله پسته رسیده اند و برخی موارد مردم بومی نیز به عنوان کارگر برای انها کار می کنند پس این امر بهانه مناسبی برای ادامه حضور افاغنه در کرمان نیست.

50 درصد دانش آموزان مدارس زنگی آباد افغانی هستند

وی با اشاره به حجم معاملات مالی افاغنه گفت: وضعیت برخی از افغانیها به حدی بهبود یافته است که اگر افغانها از این شهر بروند برخی بانکها با مشکل نقدینگی مواجه می شوند.
 
وی همچنین با اشاره به مشکلات متعدد اجتماعی و امنیتی در زنگی آباد گفت: در این زمینه فقط باید به این نکته اشاره کنم که 50 درصد دانش آموزان مدارس زنگی آباد افغانی هستند که به صورت مختلط با ایرانیها تحصیل می کنند.
 
افزایش ازدواج مردان افغانی با زنان ایرانی در اختیارآباد
 
زهرا حسینی، رئیس شورای شهر اختیار آباد نیز با اشاره به افزایش ازدواج افغانیها با زنان ایرانی در این خصوص هشدار داد.
 
وی ادامه داد: از سوی دیگر افاغنه موجب بیکاری در این منطقه شده اند زیرا اکثر فرصتهای شغلی را گرفته اند و هر روز هم بر جمعیت آنها افزوده می شود.
 

 
حسینی خواستار برخورد جدی مسئولان استان و همچنین تصمیم گیری قاطع مسئولان کشوری شد و گفت: ادامه این روند در آینده نزدیک مشکلات زیادی را در استان کرمان ایجاد می کند.
 
باید جذابیت های مهاجرت افاغنه از بین برود
 
وی گفت: باید هزینه حضور افاغنه در ایران برای آنها سنگین تر باشد و نباید محیطی فراهم شود که در حالی مردم بومی با مشکل مواجه می شوند افاغنه شاهد ارتقا روز به روز باشد زیرا این امر برای سایر افاغنه نیز جذابیت ایجاد کرده و هر روز شاهد حضور افاغنه هستیم.

فرمانده نیروی انتظامی استان کرمان نیز در این خصوص گفت: با توجه به وظایف خود با حضور حتی یک افغانی نیز در کرمان مخالفیم.
 
تابع دستور العمل وزارت کشور هستیم

سردار حسین چناریان با اشاره به گلایه مندی مردم کرمان از حضور افاغنه در این استان گفت: در این خصوص تابع دستور العملها انجام وظیفه می کنیم و در صورت لزوم آماده ترد افاغنه هستیم.
 
وی با اشاره به حضور افاغنه در زندگی اجتماعی مردم کرمان گفت: مردم نباید به افاغنه اعتماد کنند و از آنها برای انجام اموری استفاده کنند که موجب شود در زندگی اجتماعی آنها حضور یابند.
 
وی در خصوص تعیین تکلیف افاغنه گفت: منتظریم وزارت کشور در این خصوص تصمیم بگیرد.
 
تبعات حضور افاغنه در کرمان درحالی رو به افزایش است که مردم کرمان همچنان منتظر تصمیم مسئولان هستند و به نظر می رسد گرفتن این تصمیم طولانی شده است و مردم کرمان باید بار این دفع الوقت را به دوش کشند.
کد خبر 1399535

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha