به گزارش خبرگزاری مهر، هفته نامه "اشپیگل" در مطلبی به بررسی استراتژی ترکیه در خاورمیانه پرداخته و نوشت: "رجب طیب اردوغان" نخست وزیر ترکیه تهدید به در پیش گرفتن اقدامات بیشتری علیه رژیم صهیونیستی کرده است. در مناقشات آنکارا با تل آویو بعد از حمله رژیم صهیونیستی به کشتی مرمره که حامل کمک های ترکیه برای مردم نوارغزه بود این کشور بر حمایت جهان عرب تاکید دارد و با سیاستهایش اختلافات بیشتر با آمریکا را ریسک می کند.
نویسنده در ادامه به تهدیدات ادوغان علیه رژیم صهیونیستی اشاره کرد که روز گذشته اظهار داشته بود ما به اخراج سفیر رژیم صهیونیستی از آنکارا و قطع مناسبات نظامی با اسرائیل اکتفا نمی کنیم.
از سی و یک می 2010 و بعد از حمله رژیم اشغالگر قدس به کشتی مرمره که حامل کمک های انساندوستانه آنکارا به غزه بود بین این دو متحد پیشین تنشهای بسیاری رخ داد.
اشپیگل در ادامه شروع این تنشها را به سال 2008 و از زمان حمله اسرائیل به نوارغزه ارزیابی کرده و نوشت: در آن زمان نخست وزیر وقت اسرائیل دو روز قبل از شروع حملات به غزه در استانبول بود و مذاکراتی را درباره شروع گفتگوهای صلح با سوریه با وساطت آنکارا انجام می داد.
حکومت آنکارا در چنین شرایطی چراغ سبز رژیم صهیونیستی برای حمله به نوار غزه را به منزله تحقیر و دست انداختن خود توسط رژیم صهیونیستی ارزیابی کرده و دشمنی بین این دو رقم خورد. از آن زمان دیگر افرادی مانند نتانیاهو و وزیر امور خارجه اش برای اردوغان شریک گفتگوی قابل اعتمادی نیستند.
اشپیگل در بخش دیگری از این مطلب خاطر نشان کرد: ترکیه امروز خود را به اندازه کافی قدرتمند احساس می کند و چنین تحقیرهایی از طرف رژیم صهیونیستی را دیگر تحمل نمی کند.
اردوغان یک سیاست نمایش قدرت را در پیش گرفته است. وی با این افکار بازی می کند و از استقبال جهان عرب از سیاستهایش اطمینان دارد.
اشپیگل در ادامه نوشت: سیاست خارجی ترکیه بعد از شکست در عضویت در اتحادیه اروپا بیشتر و بیشتر در این راستا جهت دهی می شود که یک نقش مستقل را به عنوان قدرت رهبری منطقه ای بازی کند. با توجه به افزایش روزافزون قدرت اقتصادی این کشور در ده سال اخیر یکی از پیش شرط های مهم برای این موضوع محقق شده است.
این هفته نامه آلمانی در ادامه به واکنش های به موقع و مستقل ترکیه در برابر انقلابهای عربی اشاره کرده و تصریح کرد: اردوغان سریعتر از آمریکا و اروپا خواستار کناره گیری دیکتاتور سابق مصر شد. وی همچنین در درگیریهای لیبی به موقع موضع خود را نشان داده تا در نظر شورای انتقالی جایگاه خوبی داشته باشد. به این ترتیب وی در خاورمیانه یکی از با اعتمادترین سیاستمداران محسوب می شود. اگر وی حالا در مقابل اسرائیل ایستاده است می تواند از این راه نفوذ خود بر انقلابهای عربی و نظم جدید حاصل از آن را تضمین کند.
ترکیه در این راستا کمتر اتحادیه اروپا را در نظر گرفته و مراعات حال آن را می کند و همچنین اختلافات آشکار با ایالات متحده آمریکا را ریسک می کند. این ریسک و جدایی از غرب را حکومت ترکیه در شرایط فعلی و تا زمانی که این احساس را دارد که می تواند شکاف سیاسی قدرت در خاورمیانه را پر کند خواهد پذیرفت.
نظر شما