به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام علیرضا اعرافی در نهمین هم اندیشی رایزنان فرهنگی در خارج کشور به جریانهای مناسب گفتمان انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: هر یک از رایزنان، سفرا و نمایندگان جامعه المصطفی و تمام کسانی که در امتداد خط انقلاب اسلامی قرار دارند، همواره باید متذکر جایگاه خویش در این جغرافیای معرفتی باشند.
شش گفتمان معرفتی موجود در غرب
وی افزود: در میان انواع اندیشهها، افکار و جریانهای معرفتی و فکری موجود در جهان، شاید شش جریان، مهمترین جریانهای رقیب و مناسب گفتمان انقلاب اسلامی باشند، دو جریان مهم به حوزه غرب برمیگردد که قطبهای اصلی آن اروپا و آمریکاست.
اعرافی یادآور شد: دو جریان عمده در غرب معرفتی داریم یکی جریان سنتیتر که مسیحیت است با شاخههای گوناگون که چند قرن سابقه دارد.
وی افزود: روی دیگر دنیای غرب، پس از رنسانس آغاز شد و در چهرهها و قالبهای بسیار متنوع فکری، معرفتی، فلسفی، علمی و فناوری غرب متجلی گشته است.
اعرافی اضافه کرد: گرچه فلسفهها، اندیشهها و مکاتب فراوانی در غرب وجود دارد و از تنوع فوقالعادهای برخوردار است ولی در حوزه معرفتشناسی، مادهگرایی و حسگرایی و گاهی به سمت شکاکیت میل پیدا میکند و همین طور تکیه بر انسان به عنوان محور هستی، خلقت، زندگی و تمدن دارد.
مذهب در غرب در حاشیه است
وی افزود: در حوزه جامعه، فکر و فرهنگ اگر مذهب را هم به رسمیت بشناسیم، در حاشیه است و نهایتا در زوایایی هم الحاد وجود دارد و اینها خطوط اصلی این تفکر جدید است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: بیشک، گفتمان انقلاب اسلامی در رقابت سنگین معرفتی با این دو گفتمان غرب معرفتی است البته مسیحیت و غرب جدید تعاملات فراوانی با یکدیگر داشتهاند.
وی بیان داشت: مسیحیت در اثر تعامل با اندیشههای جدید غرب خیلی سایش یافته و اندیشههای جدید غرب هم تلاش کردهاند آرام آرام خود را با نوعی مسیحیت اصلاحشده وفق دهند و این دو جریان مهمترین جریانات غرب معرفتی است.
رقبای اصلی انقلاب اسلامی در گفتمانهای شرقی
رئیس جامعه المصطفی درباره جریانهای شرق اسلامی اظهار داشت: در شرق اسلامی سه جریان تاریخی و کلاسیک عمده شامل تشیع، تسنن و تصوف وجود دارد که به دلیل معیارهای ویژه و دامنه اثرگذاری تصوف، آن را جدا کردهاند و هر کدام از این جریانها شاخههایی دارد و گفتمانهای اصلی بر این سه جریان حاکم است و رویکردهای کلان معرفتی، فلسفی، فرهنگی و فکری دارند که رقیبان اصلی و مهم ما به شمار میروند.
وی تاکید کرد: جایگاه گفتمان انقلاب اسلامی در این رقابت و رقابت جهانی، ممتاز است و ما همواره باید جایگاه خود را به یاد بیاوریم.
اعرافی افزود: جامعه المصطفی برآمده از سنت دیرینه حوزههای علمیه و دو نهاد ارزشمند و باسابقه است و با این نام، سابقهای تقریباً چهارساله دارد، ولی خود را ریشهدار در سنت هزار ساله حوزهها میداند.
تاکید المصطفی بر هویت حوزهای
وی در پایان گفت: المصطفی بر اصالت و هویت مستقل حوزهای خود پای میفشارد و المصطفی حوزهای مدرن، جدید، ناظر بر زمانه و حاضر در گفتمانهای معاصر است و نباید دریچه فکر و برنامهریزی خود را بر طراحیهای نو و بهرهگیری از تجارب جدید برای پاسخگویی به نیازهای نو ببندیم.
قم - خبرگزاری مهر: عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم جایگاه گفتمان انقلاب اسلامی را در رقابت معرفتی جهانی ممتاز عنوان کرد.
کد خبر 1402745
نظر شما