وزير سابق راه و ترابري كشورمان چندي پيش از بركناري اش از وجود 2 هزار و 40 نقطه حادثه خيز در جاده هاي كشور خبر داد اما در طول مدت سه ساله وزارتش هيچ گونه تدبيرايمني خاصي مطابق با الگوهاي روز و استاندارد دنيا در جاده هاي كشور صورت نداد در حاليكه مسئوليت مستقيم اين كار نيز در وهله اول بر عهده وزارت راه و ترابري بود ، براساس آمارهاي موجود مرگ و مير ناشي از تصادفات رانندگي در جاده ها و درون شهرهاي ايران نسبت به ساير كشورهاي ديگر از حجم بسيار بالايي برخوردار است ، به طوري كه تصادفات رانندگي در ايران دومين علت مرگ و مير قلمداد شده در حالي كه وضعيت كشورهاي ديگر به مراتب بهتر از كشور ما بوده و در رده هاي پايين تري قرار دارد.
هر 60 دقيقه 3 نفر در تصادفات جاده اي مي ميرند
بر اساس اعلام سازمان پزشكي قانوني طي پنج سال گذشته (از سال 78 تا 82) جمعا 99 هزار و 863 نفر در تصادفات رانندگي در كشور جان باختند و اين در حالي است كه با توجه آمار منتشر شده از سوي اين سازمان بيشترين موارد فوت ارجاعي به مراكز پزشكي قانوني در سال گذشته (6/39 درصد) ناشي از تصادفات رانندگي بوده اند، بر اين اساس در سال هشتاد و دو، 25 هزار و 772 مورد فوتي ناشي از تصادفات رانندگي به مراكز پزشكي قانوني ارجاع شده اند كه نسبت به سال هشتاد و يك 6/17 درصد رشد نشان مي دهد، اين آمار بيانگر آن است كه در هر ساعت حدود سه نفر در اثر تصادفات وسايل نقليه در كشور فوت مي كنند كه 7/81 درصد فوتي هاي تصادفات را مردان و 3/18 درصد زنان هستند .
بر اين اساس به ترتيب استان هاي تهران با 2 هزار و 872 مورد (2/11 درصد)، خراسان با 2 هزار و 678 مورد (4/10 درصد) و فارس با يك هزار و 896 مورد (4/7 درصد) بيشترين فراواني فوتي هاي ناشي از تصادفات را دارا بوده اند. همچنين كمترين فوتي هاي ناشي از تصادفات به استان هاي كهكيلويه و بوير احمد با 194 مورد (7/0 درصد) ، ايلام با 230 مور (9/0 درصد) و چهارمحال و بختياري با 273 مورد (1/1 درصد) اختصاص داشته است.
تحليل هاي كارشناسي گروه آمار سازمان پزشكي قانوني حاكي است در طي سال گذشته 4/38 نفر به ازاي هر صد هزار نفر از جمعيت كشور در اثر تصادفات فوت كرده اند در حاليكه بر اساس اطلاعات سال 1999 نرخ مرگ و مير ناشي از تصادفات در كشورهاي كره جنوبي (2/23نفر)، پرتقال (21 نفر)، آمريكا (3/15 نفر)، اسپانيا (6/14 نفر)، فرانسه (4/14 نفر)، ايتاليا (11 نفر)، آلمان (5/9 نفر) ، تركيه (2/9 نفر) ، سوئد (6/6 نفر) و بريتانيا (9/5 نفر) به ازاي هر صد هزار نفر بوده است كه اين مقايسه حاكي از بالا بودن نرخ مرگ و مير ناشي از تصادفات رانندگي ايران نسبت به ساير كشورهاي جهان مي باشد.
يك كارشناس حمل و نقل و ترافيك با بيان اينكه شمار كشته شدگان تصادفات شهري و جاده اي كشور در كمتر از سه سال معادل كل افرادي است كه در جنگ تحميلي به شهادت رسيده اند ، اظهار مي دارد : امروزه حمل و نقل بالاترين سطح خسارات جاني و مالي در كشور را براي همه ما به همراه داشته است كه در سنوات گذشته آسيب زلزله نيز به مراتب كمتر از يك سال تلفات حملو نقل آن هم در جاده ها بوده است .
محمد رضا كامياب با بيان اينكه در سطح برنامه ريزي در حمل و نقل ساختار متفكري وجود نداشته و ما در اين زمينه دچار مشكل هستيم ، اظهار مي داريم هنوز در كشور ما حمل و نقل شهري و بين شهري تفكيك نشده است اين در حالي است كه همچنين بحث آموزش حمل و نقل نيز در اين ميان مورد بي توجهي قرار گرفته است كه در راستاي اين امر وزارت كشور از طريق شوراي عالي ترافيك دانشگاه علم و صنعت را موظف كرده تا نخستين مطالعات خود را در اين زمينه انجام دهد
وي در ادامه ضمن مقايسه بحث حمل و نقل در كشورهاي آلمان ، ژاپن ، آمريكا با ايران به لزوم اقدمات موثرو همكاري گسترده تر پليس كشورمان در اين امر تاكيد كرده و معتقد است : تشكيل اداره فرهنگ و ترافيك يكي از بهترين دستاوردهاي ناجا براي حل و فصل مسائل ترافيك با كمترين هزينه در كشور بوده است كه در كنار آن آموزش و پرورش و سازمانهاي دولتي و غير دولتي با هدايت و مديريت متمركزي كه در بحث آموزش دنبال مي كنند مي توانند عهده دار تربيت نيروي انساني در زمينه حمل و نقل باشند .
تعداد كشته هاي وسايل نقليه ايران 21 برابر ژاپن
در حالي كه شمار كشته شدگان به ازاي هر ده هزار نفر جمعيت كشور در سال 73، 6/17 دهم درصد بوده اين رقم با حدود 120 درصد افزايش در سال 82 به 7/38 دهم درصد رسيده است .
شوراي عالي ترافيك كشور ضمن اعلام اين خبر با اشاره به تعداد كشته هاي ناشي از وسايل نقليه در كشورهاي مختلف اعلام كرد : در حالي كه اين رقم در ژاپن 4/1 ، استراليا8/1 ، تايوان 1/2 ، فيليپين 3/5 ، مالزي 5/5 ، هنگ كنگ 7، تايلند 1/11 و اندونزي 5/12 است اين رقم در كشور ما 29 نفر است !
آمارها نشان مي دهد درصد تعداد كشته ها به تعداد مجروحان در آمريكا و انگلستان 1 ، آلمان ، سوئيس و اتريش 2 ، سوئد3، فرانسه ، اسپانيا و تركيه 5 نفر است اما اين رقم در كشور ما 15 نفر مي باشد .
همچنين بر اساس اعلام شوراي عالي ترافيك كشور طي سالهاي 90 تا 93 رشد تصادفات در سه كشور اروپايي فرانسه ، انگلستان و دانمارك و كشور همسايه ايران يعني پاكستان به ترتيب 18،16،7 و 2 درصد كاهش يافته است بر اساس اين آمار طي اين مدت رشد تصادفات در هند 2/1 ، هنگ كنگ 4/1 ، كره جنوبي 2/2 و تركيه 13 درصد افزايش يافته است .
اين در حالي است كه رقم رشد تصادفات در ايران طي دو سال به 55 درصد رسيده است كه اين رشد در كشور ما 4 برابر تركيه ، 25 برابر كره جنوبي ، 39 برابر هنگ كنگ و 45 برابر هند بوده است . همچنين در حالي در آمريكا و انگلستان فقط يك درصد مجروحان ناشي از تصادفات رانندگي كشته مي شوند كه اين رقم در آلمان ، سوئيس و اتريش 2 درصد در فرانسه ، اسپانيا و تركيه 5 درصد است در حاليكه كشور اين رقم در كشور ما 15 درصد اعلام شده است .
همچنين به ازاي هر 10 هزار وسيله نقليه در ژاپن 4/1 ، استراليا 8/1 ، تايوان 1/2 ، فيليپين 3/5 ، مالزي 5/5 ، هنگ كنگ 7، تايلند 1/11 و اندونزي 5/12 نفر كشته مي شوند كه اين رقم در ايران 29 كشته است .
خارج شدن سالانه 5 هزار كيلومتر از جاده هاي كشور از حد استاندارد
چندي پيش معاون راهنمايي و رانندگي ناجا با اشاره به وجود 3 هزار نقطه حادثه خيز در كشور و بحراني شدن سالانه 5 هزار كيلومتر از جاده ها و خارج شدن آنها از شرايط استاندارد ، از تدوين طرح جامع پليس راه با هدف انتظام بخشي به عبور و مرور و كاهش تصادفات خبر داده و گفت : بيش از 95 درصد سفرها در كشور به صورت زميني انجام و بيش از 250 ميليون نفر سالانه با وسايل نقليه همگاني جا به جا مي شوند .
سردار محسن انصاري با اشاره به رشد روز افزون سفرهاي شهروندان بر ضرورت افزايش امنيت در جاده هاي كشور تاكيد كرده و معتقد است : با افزايش اين سفرها نقش پليس راه در كنترل وتردد انتظام بخشي عبور و مرور و كاهش تصادفات بيشتر مي شود ، در همين راستا بايد سيستم پليس راه ارتقا يافته و ضمن رسيدن به استانداردهاي جهاني از وضعيت مطلوبي برخوردار شود كه بر اين اساس طرح جامع پليس راه در كشوردر حال تدوين است كه اين طرح شامل سه مرحله كلي "تحليل موقعيت پليس راه كشور در شرايط حاضر"، "بررسي وضعيت مطلوب با استفاده از تجارب پليس راههاي جهان" و "مباني نظري و فرهنگ بومي كشور از طريق مدلسازي " و " معماري و طراحي پليس راه كشور از طريق تدوين طرح راهبردي نظام جامع توسعه پليس راه با تدوين حوزه هاي راهبردي پشتيباني و اجرايي و عملياتي پليس راه" است .
معاون راهنمايي و رانندگي ناجا با اشاره به پيشرفت 40 درصدي طرح مذكور اظهار اميدواري مي كند كه پس از تدوين با تصويب فرمانده ناجا طرح جامع پليس راه كشور از اوايل سال آينده به اجرا درآيد .
فعلا مصاحبه به صلاح نيست !
اين در حالي است كه شهرونداني كه در تابستان و يا در ايام نوروز به قصد سفر در جاده هاي بين شهري تردد كرده اند ، بارها از عدم حضور محسوس نيروهاي گشت پليس در جاده هاي كشور گلايه داشته و عنوان كرده اند كه اكثر ماموران و گشت هاي سيار نيروهاي پليس در جاده ها كمين كرده و منتظر رويت تخلفي شده و در صورت مشاهده بلافاصله به قصد برخورد و جريمه راننده متخلف از گوشه اي ظاهر مي شوند كه اين امر علاوه بر احساس عدم امنيت در جاده ها ، خود به زمينه اي براي افزايش بروز تصادفات رانندگي را فراهم مي آورد ؟ براستي آيا منظور از گشت هاي سيار جاده اي اين است ؟
از سوي ديگر بر اساس قانون ، پليس راه حق دارد كه در صورت عدم اطمينان از ايمني يك محور ، جاده مورد نظر را پلمپ و اجازه تردد خودروها در آن را ندهد ، پس چرا راهنمايي و رانندگي ناجا با وجود مشاهده مرگ و مير چندين هزار ايراني در جاده هاي كشور تا كنون چنين اعمال نظري را در خصوص جاده هاي نا ايمن كشور انجام نداده و تا كنون درخواست ها و نامه نگاري هايي خاصي به مراجعه ذي صلاح در اين زمينه نداشته است ؟ راهنمايي و رانندگي به عنوان يكي از متوليان اصلي حفظ امنيت جاني مسافران در جاده ها تا اين لحظه چه اقداماتي در زمينه ايمن سازي جاده هاي كشور صورت داده است ؟
براي گرفتن پاسخي هر چند كوتاه و جزئي نامه نگاري هاي بسياري با مركز اطلاع رساني ناجا صورت گرفت كه متاسفانه به هيچ يك ترتيب اثر داده نشد و در نهايت نيز اعلام شد كه مسئولين امر فعلا صحبت كردن در اين زمينه را صلاح ندانسته و معتقدند كه در حال حاضر ضرورتي براي انجام مصاحبه هايي با اين مضامين وجود ندارد !
چندي پيش معاون عمراني وزارت كشور كاهش رشد تصادفات و افزايش ايمني جاده ها را از برنامه هاي اصلي وزارت كشور در سال جاري دانست و از به حد صفر رسيدن نرخ رشد تصادفات خبرداد و گفت : طي جلسات اخير استانداري ها مقرر شده تا در برنامه يكساله اي رشد مثبت تصادفات متوقف شده كه با توجه به حجم بالاي اين كار كمك تمام دستگاهها از جمله رسانه ها و شهروندان ضروري است . در برنامه چهارم توسعه بايد ميزان استفاده شهروندان از سيستم حمل و نقل همگاني از 43 درصد به 75 درصد برسد .
مرگ همچنان در جاده هاي ايران مي تازد
وضعيت فعلي آمار مرگ و مير ناشي از تصادفات جاده اي و درون شهري ايران همانند دهه 60 كشورهاي اروپايي است ، آن كشورها با انجام تمهيدات لازم توانسته اند نرخ مرگ و مير سوانح رانندگي را به نحو محسوسي كاهش دهند ، به طوري كه در آلمان اين رقم از 19 هزار به 9 هزار نفر تقليل يافته و اين آمار با توجه به افزايش تعداد خودروها در كشورهاي اروپايي مي تواند يك موفقيت به حساب آيد. اما اين امر به صورت واژگون در ايران اتفاق افتاده يعني اينكه افزايش جمعيت همراه با افزايش وسايل نقليه اي بوده كه هيچ گونه تدابيري در جهت ايمني جاده ها صورت نگرفته و امروز هيچ تناسبي ميان خودروها و جاده ها وجود ندارد ، بنابراين بايد همچنان شاهد از دست رفتن جان صدها شهروند بي گناه در جاده هاي كشورمان باشيم .
نظر شما