دکتر محمد فنایی اشکوری در مورد جایگاه اخلاق در دنیای امروز به خبرنگار مهر گفت: نمی توانیم بگوییم اخلاق در جهان امروز وجود ندارد، بلکه وجود دارد و بشر بدون اخلاق نمیتواند به حیات ادامه دهد. اما مشکل اخلاق امروزی این است که از معنویت و دین فاصله گرفته است.
وی افزود: اگر بتوانیم اخلاق را در سایه معنویت و دین تحقق بخشیم، ثمر و برکات اخلاق آشکار خواهد شد. اما غلبه بینش و گرایش مادی بزرگترین صدمهای است که تمدن امروز بشری به اخلاق زده است. جواب و علاج آن هم روی آوردن به معنویت و دین است.
استاد گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در مورد اینکه رعایت اصول اخلاقی و انسانی چطور ما را در دستیابی به صلح و آرامش جهانی یاری میکند نیز گفت: آنچه اساسا صلح و آرامش را مختل میکند رعایت نکردن اخلاق و اصول ارزشی در روابط انسانی است. بنابراین اگر اصول اخلاقی و ارزشی در جوامع انسانی رعایت شود صلح تضمین و تأمین شده و عوامل تهدید کننده صلح ریشه کن می شوند.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه اسلامی در ادامه تصریح کرد: اخلاق گاهی بین دو فرد، دو دولت و گاهی بین ملتها و تمدنها مطرح میشود. اخلاق به معنای عام یعنی چه در مناسبات فردی و چه دولتها و چه ملتها بزرگترین ضامن حفظ و رسیدن به صلح و همزیستی بشر است. خوشبختانه برای اینکه اخلاق ریشه در فطرت انسان دارد اصول اخلاقی بین همه انسانها مشترک است.
فنایی یادآورشد: اصول اخلاقی بین همه مکتبها مشترک است به رغم اینکه بین فرهنگها و مکتبها تفاوت است ولی اصول و پایههای اخلاقی مشترک است. بنابراین میتوان امیدوار بود که بشر با روی آوردن به اصول اخلاقی مشترک زمینه صلح و همزیستی مسالمت آمیز در جهان بشری را فراهم کند.
وی تأکید کرد: این کار مانند هرکار دیگری نیاز به تعلیم و تحقیق و زمینهسازی و تقویت بنیهها و بنیادهای اخلاقی و معنوی جوامع دارد.
نظر شما