به گزارش خبرنگار مهر، منطقه حفاظت شده بهرام گور در شرق استان فارس و شمال شرقی شهرستان نیریز قرار دارد و وسعت این منطقه 40 هزار و 800 هکتار و ارتفاع بلندترین نقطه آن دو هزار و 787 متر بوده و دارای آب و هوای گرم و خشک و بارندگی حدود 200 میلی متر است.
این محدوده از سال 1351 با عنوان منطقه حفاظت شده "بهرام گور" تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست فارس قرار گرفته است. منطقه حفاظت شده بهرام گور تنها منطقه ای در کشور بوده که جمعیت قابل ملاحظه و پویایی از گورخر ایرانی را در خود جای داده است.
حضور دیگر گونه های ارزشمند نظیر کاراکال، زاغ بور، هوبره، جبیر و... ارزش اکولوژیکی این زیستگاه پهناور را دو چندان می کند و تماشای حیات وحش به خصوص گونه های در معرض تهدیدی نظر گورخر ایرانی، هوبره و زاغ بور در این منطقه به سادگی امکان پذیر است.
جمعیت حیات وحش بهرام گور نسبت به سالهای گذشته مناسب بوده به گونه ای که در آخرین سرشماری 415 کله بز، 240 راس قوچ و میش و 330 راس گورخر مشاهده شده اما طی این مدت جمعیت جبیر کاهش یافته که این موضوع نگرانیهایی را به دنبال داشته زیرا دلیل اصلی کاهش جمعیت این گونه هنوز مشخص نیست.
گورخرهای منطقه حفاظت شده بهرام گور در اردیبشهت ماه برای زاد آوری منطقه را ترک کرده و طی چند روز اخیر به زادگاه خود بازگشته اند.
طی چند سال اخیر خشکسالیهای استان فارس حیات گونه های مختلف را به خطر انداخته بود به نحوی که گونه هایی نظیر گورخر برای تامین علوفه مجبور بودند که منطقه را ترک کرده یا به مزارع اطراف هجوم ببرند در این میان با توجه به اینکه این محل، محلی برای تردد خودروها و یا انسانها است همواره خطرات زیادی حیات این گونه را تهدید می کند به عنوان نمونه یکی از این گورخرها سال گذشته به دلیل برخورد با کامیون تلف شد.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر در این رابطه گفت: وضعیت علوفه در منطقه حفاظت شده بهرام گور نسبت به دیگر مناطق مناسب تر است و در حال حاضر حیات وحش برای تامین علوفه خود با مشکل روبرو نیستند.
حمزه ولوی در خصوص مهاجرت گورخرهای منطقه افزود: این گونه در اردیبهشت ماه برای زادآوری منطقه را ترک کرده و هم اکنون با توجه به اینکه در آستانه فصل پاییز قرار داریم به منطقه بازگشته اند.
وی ادامه داد: در چند سال اخیر به دلیل خشکسالی تامین علوفه برای حیات وحش این منطقه با مشکلاتی روبرو بود که در این راستا برای جلوگیری از تلف شدن این گونه ها، به صورت دستی برای آنها علوفه ریخته شد.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس با اشاره به فرا رسیدن فصل پاییز گفت: در این فصل علوفه کم می شود اما در صورت نیاز بار دیگر به صورت دستی برای حیات وحش این منطقه علوفه تامین خواهد شد.
وی همچنین در رابطه با هجوم گورخرها به مزارع اطراف اظهار داشت: در فصل پاییز به دلیل کمبود علوفه این گونه برای تامین نیازهای خود از غرب منطقه حفاظت شده بهرام گور که فنس کشی نیست به مزارع اطراف هجوم برده و همواره خطراتی حیات گورخرها را تهدید می کند.
ولوی در خصوص اقدامات محیط زیست برای جلوگیری از هجوم گورخرها به مزارع اطراف گفت: فنس کشی غرب منطقه حفاظت شده در دستور کار قرار دارد اما این فنس کشیها برای سال جاری آماده نمی شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیشترین جمعیت گورخر کشور مربوط به منطقه حفاظت شده بهرام گور است و این گونه در سرشماری امسال رشد خوبی داشته است.
نظر شما