به گزارش خبرنگار مهر، طبق نظر باستان شناسان تمدن ارت در جنوب استان کرمان و در شهر تاریخی جیرفت یکی از کهن ترین تمدنهای بشری را در خود جای داده است.
بررسیهای سالهای اخیر باستان شناس در خصوص محوطه های باستانی شهر جیرفت و به خصوص تپه های کنار صندل شمالی و جنوبی نشان می دهد که این تمدن سابقه ای هفت هزار ساله دارد و گفته می شود طبق الواح به دست آمده در این مناطق باستانی حتی می توان مبداء خط را مرتبط با به تمدن ارت دانست که متاسفانه تاکنون اقدام علمی در این خصوص صورت نگرفته است.
شهر جیرفت که از گذشته و توسط سالمندان این شهر به شهر دقیانوس نیز شهرت یافته است در واقع یکی از افتخارات و مظاهر تاریخ کهن ایران و جهان محسوب می شود و در واقع زمانی که بسیاری از کلانشهرهای کنونی جایی در نقشه ایران نداشتند جیرفت طبق بررسیهای علمی و کاوششهای باستانشناسی در اوج تمدن و شکوفایی فرهنگی قرار داشته است.
این شهر در کنار جایگاه فرهنگی در واقع یکی از زیباترین شهرهای ایران است به گونه ای که به شهر گلها و بهار نارنج شهرت دارد.
این شهر که از آن دو رودخانه عبور می کند مملو از باغهای مرکبات و گلزارهایی است که موجب شده به جیرفت لقب هندوستان کوچک را بدهند.
وجود هزاران هکتار زمین کشاورزی و باغ مرکبات در کنار نخلستانهای باشکوه از جیرفت مجموعه ای ساخته است زیبا و دلفریب که چشم هر بیننده را خیره می کند.
فرهنگ و تعاملات اجتماعی این شهر نیز برگرفته از مواهب طبیعی و تاریخ کهن این شهر زیبا و غیرقابل انکار در حلقه تاریخی و فرهنگی جهان است.
جیرفت پر جمعیت ترین شهر جنوب استان کرمان است و بارها به عنوان گزینه اصلی تبدیل شدن به مرکز استان در صورت انجام تقسیمات جغرافیایی در استان کرمان را داشته است.
جاذبه های بیشمار طبیعی در کنار اماکن تاریخی و میهمان نوازی و فرهنگ غنی این شهر از جیرفت شهری خاطره انگیز برای گردشگران ساخته است به طوریکه هر فردی که به این شهر سفر کند آرزوی دیدن دوباره جاذبه های این شهر کهن را دارد.
اما متاسفانه علیرغم پتانسیلهای بالقوه این شهر تاریخی به خصوص در زمینه جایگاه ویژه این شهر در تمدن ایران زمین تاکنون اقدام جدی از سوی مسئولان مربوط در راستای معرفی جاذبه های این شهر و بررسیهای بیشتر تاریخی و باستان شناسی در جیرفت روی نداده است که همین امر خلاء عمیقی را به وجود آورده و دست برخی فعالیتهای فرهنگی کارشناسی نشده را باز گذاشته است.
سریال دقیانوس اوج فعالیتهای غیرکارشناسی در خصوص تمدن جیرفت است
ساخت سریال دقیانوس و پخش این مجموعه از شبکه یک سیما اوج این فعالیتهای غیرکارشناسی است.
فیلمی که قرار بود تمدن و تعاملات فرهنگی و اجتماعی شهر جیرفت و وارثان تمدن کهن دقیانوس را به تصویر بکشد امروز موجب بروز نگرانیهایی در بین اقشار مختلف مردم جیرفت شده است و تاکنون بسیاری از چهره های فرهنگی و تاریخی این شهر کهن نسبت به پخش این سریال ابراز نگرانی کرده اند و خواستار توقف پخش آن شده اند.
استفاده از لهجه آبادانی برای مردم جیرفت به جای لهجه منحصر به فرد جیرفتی از یک سو و استفاده از پوشش بلوچی برای مردم شهر جیرفت از سوی دیگر نمادی روشن در راستای عدم بررسیهای کارشناسی در ساخت این سریال است.
سریالی که می توانست چهره عادی این شهر را نشان دهد نمایی از این شهر فرسوده به مردم ارائه کرده است که نشان دهنده شهری قدیمی است به گونه ای که اکثر مکانهای ساخت این فیلم از مکانهای خشت و گلی و فرسوده استفاده شده است.
غنچه پور گفت: متاسفانه در این فیلم آداب و رسوم، لهجه، پوشش و به خصوص ادبیات بکار رفته توسط بازیگران هیچ هماهنگی با واقعیت ندارد.
وی با اشاره به اینکه مذاکراتی با مدیران رسانه در خصوص این سریال صورت گرفته و قول همکاری نیز داده شده است، گفت: مدیریت استان نیز پیگیر این امر است و باید با آرامش و از راه خودش مورد را پیگیری کنیم.
فرماندار جیرفت نیز خواستار تشکیل کمیته تخصصی در اسرع وقت در راستای بررسی مشکلات این سریال شد و گفت: نتایج این بررسیها باید در اختیار قرار گیرد و پیگیریهای لازم بر این مبنا انجام می شود.
اما نکته ای جالب توجه این است که چرا نظارت دقیق و کارشناسی از سوی مسئولان وقت در خصوص ساخت این سریال صورت نگرفت و چرا بعد از اینکه این سریال پخش شد مسئولان نسبت به ساخت آن واکنش نشان می دهند.
نظر شما