به گزارش خبرگزاری مهر، مجید محمدیان با اشاره به بروز بالای بیماری سالک در روستاهای بخش مرکزی قم شامل دهستان های قمرود و قنوات و افزایش موارد ابتلا به این بیماری، اظهار داشت: نوع سالک موجود در این مناطق از جنس مرطوب هستند.
وی یادآور شد: از آنجایی که موش های صحرایی مهمترین مخزن این نوع بیماری به شمار می روند، از بین بردن این جوندگان می تواند سهم مهمی در کنترل و کاهش بیماری داشته باشد.
محمدیان افزود: امسال برای کنترل بیماری سالک حدود یک میلیارد ریال اعتبار در شورای سلامت مصوب شد که در این راستا مرکز بهداشت وظیفه اجرای طرح، آموزش نیروها و نظارت بر نحوه مبارزه با آن را با همکاری استانداری بر عهده دارد.
اجرای طرح در 20 روستای بخش مرکزی
وی در ادامه اظهار داشت: این طرح با 15 کارشناس مرکز بهداشت در حدود 20 روستای بخش مرکزی از هفته گذشته آغاز شد که در مرحله نخست این طرح تمام لانه های جوندگان تا شعاع 700 متری روستاها تخریب می شود.
رئیس مرکز بهداشت استان قم ادامه داد: در مرحله بعدی کارشناسان پس از 48 ساعت با مراجعه به لانه های تخریب شده و در صورتی که لانه بازسازی شده باشند داخل آن را سم پاشی می کنند.
وی با بیان اینکه طرح جونده کشی در مبارزه با بیماری سالک تاحدودی تاثیر دارد، به مردم توصیه کرد: هنگام خوابیدن در فضای آزاد از پشه بند آغشته به سم استفاده و تورهای آغشته به سم بر درها و پنجرههای ورودی نصب کنند و زخم ها را همواره بپوشانند.
محمدیان با بیان اینکه سالک عفونت انگلی پوست است که توسط پشه منتقل می شود، گفت: بیماری سالک در دو نوع شهری و روستایی بروز می کند که در نوع شهری مخزن بیماری انسان است، بطوریکه پشه های خاکی پس از گزش افراد مبتلا به سالک، آلوده می شود و در گزش های بعدی موجب انتقال انگل به افراد سالم می شود.
وی افزود: در نوع روستایی، مخزن بیماری جوندگانی مانند موش و یا گاهی اوقات حیواناتی مانند سگ است که پشه پس از گزش این جوندگان، آلوده می شود و بیماری را به انسان منتقل می کند.
در سال جاری، 50 نفر در قم به بیماری سالک مبتلا شدند
رئیس مرکز بهداشت استان قم یادآور شد: بیماری سالک در استان قم نیز از نوع روستایی است و بطور میانگین سالانه یکصد نفر در این استان به این بیماری مبتلا می شوند که این آمار در سال جاری تاکنون 50 نفر بوده است.
وی گفت: چنانچه عملیات جونده کشی طبق اصول صحیح انجام شود می تواند تا 50 درصد در کاهش سالک موثر باشد.
محمدیان در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: سالک بیماری پوستی مشترک بین انسان و حیوان است که انگل بیماری به نام لیشمانیوز توسط پشه خاکی از مخزن بیماری جوندگان،انسان،سگ و سکسانان به انسان سالم منتقل می شود.
دوره کمون بیماری ممکن است تا 2 سال باشد
وی بیان داشت: این اتفاق معمولا در بهار و تابستان به وقوع می پیوندد و پس از گذشت دوره کمون بیماری که ممکن است 2 سال باشد محل گزش پشه خاکی رشد کرده شروع به زخمی شدن می نماید که معمولا پس از مدت زمانی نسبتا طولانی و حدود یک سال خود به خود بهبود میابد، ولی جایگاه یا اسکار زخم تا آخر عمر باقی می ماند.
رئیس مرکز بهداشت استان قم تاکید کرد: جلوگیری از پیشرفت بیماری و باقی ماندن جایگاه زخم، پیشگیری از عفونت های ثانوی که معمولا به زخم سالک اضافه می شوند و جایگاه آنرا بدتر و حتی درمان را سخت تر می کنند از علل اصلی توصیه به درمان این افراد محسوب می شود.
ادامه اجرای طرح تا پایان هفته جاری
وی در پایان یادآور شد: اجرای طرح مبارزه با جوندگان به منظور کنترل بیماری سالک در استان قم تا پایان هفته جاری ادامه دارد.
با اجرای طرح مبارزه با جوندگان
بیماری سالک در روستاهای بخش مرکزی قم کنترل میشود
قم - خبرگزاری مهر: رئیس مرکز بهداشت استان قم از اجرای طرح مبارزه با جوندگان، در راستای کنترل بیماری سالک در روستاهای بخش مرکزی استان خبر داد.
کد خبر 1412771
نظر شما