به گزارش خبرنگار مهر، مراتع و جنگلهای شهر ویسیان از توابع شهرستان تازه تاسیس چگنی در استان لرستان در هفته جاری شاهد آتش سوزی گسترده ای بود که این حریق زمینه نابودی بخش از عرصه های جنگلی و مرتعی این منطقه را فراهم کرد.
مدیر کل منابع طبیعی استان لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: آتش سوزی مراتع و عرصه های جنگلی ویسیان از توابع شهرستان چگنی از بعد از ظهر روز سه شنبه آغاز و در بامداد روز چهارشنبه مهار شد.
آتش سوزی در کمتر از هفت ساعت مهار شد
علیرضا احمدوند با تاکید بر اینکه این آتش سوزی در زمان کمتر از هفت ساعت مهار شده است، تصریح کرد: با وجود مسائل مطرح شده در رسانه ها مبنی بر عدم مراجعه ماموران منابع طبیعی برای مهار آتش، ما از همان ساعات اولیه با وجود صعب العبور بودن منطقه در محل آتش سوزی حضور پیدا کردیم.
عکس تزئینی است
وی با تاکید بر اینکه آتش سوزی مراتع و جنگلهای ویسیان ساعت دو بامداد روز چهارشنبه خاموش شده، یادآور شد: ماموران منابع طبیعی تا چندین ساعت بعد منطقه را ترک نکردند زیرا با توجه به قرارگیری محل آتش سوزی در ارتفاعات و وزش باد احتمال روشن شدن دوباره آتش می رفت.
مدیر کل منابع طبیعی استان لرستان با تاکید بر اینکه در این آتش سوزی به طور عمده مراتع سوخته شده، عنوان کرد: علاوه بر این بخشی از جنگلهای بلوط منطقه نیز دچار خسارت شده است.
120 هکتار از جنگلها و مراتع ویسیان سوخت
احمدوند با اشاره به اینکه بارندگیهای سال گذشته موجب غنی شدن مراتع و در نتیجه حجم بالای علوفه شده بود، گفت: همین امر منطقه ویسیان را برای وقوع آتش سوزی در مراتع مستعد کرده بود.
وی وزش باد در منطقه را موجب گسترده تر شدن آتش سوزی دانست و بیان داشت: در آتش سوزی منطقه ویسیان نزدیک به 120 هکتار از مراتع و جنگلهای لرستان طعمه حریق شد.
مدیر کل منابع طبیعی استان لرستان با اشاره به اعزام همه جانبه تیمهای اطفای حریق به منطقه، عنوان کرد: در جریان این آتش سوزی با توجه به گسترده بودن آن، تیمهای منابع طبیعی شهرستانهای خرم آباد، چگنی و ستاد استان و همچنین تیمهای هلال احمر و محیط زیست نیز حضور داشتند.
احمدوند با اشاره به مشارکت تیمهای امداد در اطفای حریق، یادآور شد: علت آتش سوزی در منطقه هنوز معلوم نیست ولی احتمال می رود آتش سوزی رخ داده به دلیل سهل انگاری گردشگران رخ داده باشد.
وجود بالگرد کار اطفای حریق را سرعت می بخشید
وی با تاکید بر اینکه آتش سوزی در ارتفاعات رخ داده و مسیر اطفای حریق صعب العبور بوده است، بیان داشت: این امر دسترسی به آتش را تا حدودی مشکل کرده بود.
مدیر کل منابع طبیعی استان لرستان با انتقاد از عدم وجود بالگرد امداد در استان، بیان داشت: در صورتیکه بالگرد امداد در استان باشد اعزام نیروها به منطقه و محل آتش سوزی با سرعت بیشتری انجام می شود.
احمدوند با تاکید بر اینکه در استان لرستان با 70 درصد ناهمواری ضرورت وجود بالگرد امداد احساس می شود، افزود: در صورت وجود بالگرد می توان در چنین مواقعی سریعتر عمل کرد و نیروها را با سهولت بیشتری به محل آتش سوزی رساند.
وی ادامه داد: در صورتیکه لرستان مجهز به بالگرد حتی برای هلی برد نیروها باشد می تواند در چنین حوادثی سریعتر عکس العمل نشان دهد.
در آتش سوزی تجهزات و امکانات حرف اول را می زند
مدیر کل منابع طبیعی استان لرستان با اشاره به محدودیت استفاده از بالگرد در هنگام تاریک شدن هوا، یادآور شد: البته شاید اگر لرستان مجهز به بالگرد امداد بود در مهار حادثه و عدم برخورد به ساعات تاریکی هوا سرعت عمل بیشتری به خرج داده می شد و خسارت کاهش پیدا می کرد.
احمدوند با تاکید بر اینکه در چنین حوادثی تجهیزات و امکانات حرف اول را می زند، گفت: در این آتش سوزی انرژی نیروها تا رسیدن به محل حریق تحلیل می رفت که این امر ضرورت وجود بالگرد در استان را روشن می سازد.
وی همچنین در مورد اخبار منتشر شده در رسانه ها مبنی بر طول کشیدن آتش سوزی به مدت سه روز نیز گفت: این آتش سوزی در کمتر از 12 ساعت مهار شد و این موضوع صحت ندارد.
آتش سوزی ویسیان حداکثر 12 ساعت طول کشید
مدیر کل محیط زیست استان لرستان نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در آتش سوزی یاد شده به محض اطلاع از اطفای حریق نیروهای محیط زیست از مرکز استان به محل حادثه اعزام شدند.
محمد حسین بازگیر بر تاکید بر اینکه آتش سوزی ویسیان حداکثر 12 ساعت به طول انجامید، یادآور شد: با وجود قرارگیری محل آتش سوزی در ارتفاعات کار اطفای حریق با کمک عوامل انسانی صورت گرفت.
وی با تاکید بر اینکه این آتش سوزی یکی از آتش سوزیهای بزرگ در سال جاری بوده است، تصریح کرد: با این وجود با کمک نیروهای مردمی و دهیاران منطقه این آتش سوزی در کمتر از 12 ساعت خاموش شد.
بلوط های زاگرس بازهم طعمه حریق شدند
مدیر کل محیط زیست استان لرستان با تاکید بر اینکه احتمال عمدی بودن آتش سوزی در کنار احتمال سهل انگاری گردشگران وجود دارد، بیان داشت: منطقه مورد حریق دارای مراتع غنی بوده و همین امر موجب گسترش آتش سوزی شده است.
بازگیر پوشش جنگلی منطقه را بلوط دانست و گفت: در این آتش سوزی با احتساب نیروهای مردمی و دهیاران نزدیک به 100 نفر در عملیات اطفاء حریق مشارکت داشتند.
وی یادآور شد: خوشبختانه در این آتش سوزی جنگلهای بلوط کمتر مورد آسیب قرار گرفتند هرچند که بخش زیادی از مراتع دچار خسارت شد.
لرستان میزبان غنی ترین رویشگاه زاگرس
استان لرستان میزبان یکی از غنی ترین رویشگاه های اصلی گونه منحصر به فرد بلوط در غرب کشور است که از لحاظ وسعت جنگل بعد از استانهای فارس و خراسان جنوبی در رده سوم کشور قرار گرفته است.
همچنین جنگلهای استان لرستان در بین استانهای زاگرس نشین بعد از استان فارس در رده دوم قرار دارد ولی در سالهای اخیر جنگلهای این استان تهدیدات بسیاری را تجربه کرده و در این بین بخش عظیمی از وسعت این جنگلهای ارزشمند در پی آتش سوزی های متعدد از دست رفته اند.
محروم بودن لرستان از تجهیزات امداد و نجات به خصوص بالگرد برای مهار آتش سوزی در مناطق صعب العبور موجب شد که پس از قربانی شدن مناطق حفاظت شده اشترانکوه، سفیدکوه و جنگلهای بلوط پلدختر این بار مراتع و جنگلهای بلوط ویسیان طعمه حریق شود.
لرستان با 75 درصد ناهمواری بالگرد ندارد
این در حالیست که خبرگزاری مهر پیش از این بارها با هشدار نسبت به نبود بالگرد امداد در استان از وقوع چنین حوادثی ابراز نگرانی کرده بود.
عدم وجود بالگرد امداد در استان لرستان در حالی است که این استان دارای کوههای صعب العبوری است که عملیات امداد در آن به راحتی و بدون تجهیزات ممکن نیست.
75 درصد مساحت لرستان را توپوگرافی ناهموار تشکیل می دهد که بلندترین آن در رشته کوه اشترانکوه با ارتقاع بالای چهار هزار متر قرار دارد. این شرایط اقلیمی ایجاب می کند که این استان دارای بالگرد امداد باشد.
هر چند در آتش سوزی ویسیان شاید مسیر رسیدن به آتش سوزی به سختی کوههای پلدختر و اشترانکوه نبود ولی اعزام نیرو از مرکز استان به وسیله بالگرد به محل حریق شاید می توانست در مهار هر چه سریعتر این آتش سوزی موثر باشد.
به هر روی امید می رود با توجه به دغدغه های استاندار لرستان در زمینه حفظ و احیای منابع طبیعی و محیط زیست شاهد پیگیری مدیریت ارشد استان برای تجهیز لرستان به بالگرد امداد باشیم.
نظر شما