۹ دی ۱۳۸۳، ۱۵:۰۱

فردا در تاريخ

خبرگزاري مهر:فردا پنج شنبه دهم دي ماه سال1383 هجري شمسي ، مصادف است با هفدهم ذيقعده الحرام سال 1425هجري قمري و برابراست با سي ام دسامبر سال2004 ميلادي .

تقسيم ايران به ده استان :


در چنين روزي در سال  1316 ه ش تقسيمات جديد كشوري ايران اعلام شد . بر اساس اين تقسيمات كشور   ايران  به ده استان ، 49 شهرستان و 290 بخش تقسيم مي شد . اما  در دي ماه سال 1338ه ش  استانهاي ايران به هفده  استان تغيير يافت . بر اساس  آخرين تقسيمات كشوري در بهار 1377 ه ش كشور جمهوري اسلامي ايران، داراي 28 استان ، 282 شهرستان ، 741 بخش ، 705 شهر ، و 2258 دهستان است .

شهادت ثقه الاسلام  تبريزي:


ثقه الاسلام تبريزي ازعلماي طراز اول ودانشمند بنام ايران و ازآزاديخواهان ومشروطه طلبان نام آوراست. آن شادروان در عاشوراي سال 1330 ه  ق (چنين روزي در سال 1290 ه ش ) به دست سربازان تزاري شهيد شد. آقا ميرزا علي آقا فرزند ميرزا موسي از نوادگان ميرزا محمد شفيع كه در عصر نادرشاه افشار  مستوفي آذربايجان بود، در سال 1277ه. ق  در شهر تبريز متولد شد . وي تحصيلات مقدماتي خود را  در مكتب در سي پدر در كوركن آغاز كرد و به سال 1300 ه ق  عازم عتبات شد . وي پس از كسب درجه اجتهاد به تبريز بازگشت . آن عالم رباني بعد ها از طرف مظفرالدين شاه صاحب لقب ثقه‏الاسلام تبريز شد . ثقه الاسلام كتابخانه نفيسي فراهم آورده بود كه در آن انواع كتب خطي و چاپي موجود بود . ازسرنوشت كتابخانه ثقه الاسلام اطلاع صحيحي در دست نيست . آن شهيد والا مقام 
  به علت نفوذ در جامعه در حل اختلاف بين اعضاي انجمن ايالتي آذربايجان بسيار كوشيد و انشعاب و اختلاف مشروطه خواهان را برطرف نمود. وي در سال 1326 ه ق  همكاري خود را با انجمن ايالتي آذربايجان آغازكرد. بعدها با سيطره روس ها بر نقاط مختلفي از كشور ، ثقه‏الاسلام از ظلم و ستم نيرو هاي نيكلاي دوم امپراطور بر مردم تبريز شكايت كرد ولي شكوه او سودي نبخشيد . اين روحاني بزرگوار پس از آن  شديداً به كنسول روس اعتراض كرد .  روسها در محرم سال 1330  ه ق  شهر تبريز را تصرف نمودند. عده‏اي از بزرگان شهر به ثقه‏الاسلام پيشنهاد كردند كه شهر را ترك كند ولي وي جواب داد من كار خود را به خدا واگذار كردم و مردم شهر را تنها نگذاشت .  در هفتم محرم 1330 ه ق  بازداشت مبارزان آغاز شد و شخص ثقه‏الاسلام  را با حيله و تزوير بازداشت نموده پس از دو روز شكنجه و محاكمه سرانجام در ظهر عاشوراي 1330 قمري در ميدان مشق  اين مبارز راه استقلال را همراه شيخ سليم، ضياالعلما، حاج محمدقلي خان، صادق الملك ابراهيم قفقايچي و حسن و قدير پسران علي مسيو را بدار آويختند و جسد اين انسان وارسته را در محوطه گورستان سرخاب كه اكنون مقبره الشعراي تبريز است به خاك سپردند.

شهادت ملا محمد تقي برغاني :
در چنين روزي در سال 1263 هجري قمري  حاج ملا محمد تقي برغاني قزويني از علماي بزرگ قرن سيزدهم هجري قمري به شهادت رسيد. وي علوم ابتدايي را در زادگاهش آموخت و بعد ها به سلك شاگردان كاشف الغطاء در آمد . وي بخش مهمي از زندگاني خود را به تدريس و تاليف كتاب صرف كرد و توانست آثار چندي از خود به يادگار گذارد كه "عيون الاصول "، "مجالس المتقين" و" منهج الاجتهاد"  ازمهمترين آثار اويند . وي به دست چند تن از طرفداران باب ( فرقه بابيه در عصر ناصر الدين شاه ) به در جه شهادت نايل آمد . 

در گذشت استاد جواد بد يع زاده :


درچنين روزي در  سال 1358 هجري شمسي  استاد جواد بد يع زاده از هنر مندان بزرگ عرصه موسيقي ايران ديده از جهان فروبست . زنده ياد  جواد بديع زاده در سال 1281 شمسي در تهران به دنيا آمد. پدرش آقا سيد رضا بديع كاشاني ملقب به بديع المتكلمين روحاني مشروطه خواه روشن انديشي بود كه به واسطه  تسلط كافي بر رديف موسيقي ايراني پسر خود را نيز به فن آواز موذ ني و روضه خواني و تعزيه آشنا ساخت. جواد بديع زاده دوره  تكميلي آواز را نزد دايي خود ميرزا يحيا سعيد واعظين گذراند. او تحصيلات ابتدايي را در مدرسه ي تدين و دوره متوسطه را در مدرسه  آليانس فرانسوي ها و سپس دارالفنون به پايان رساند و در سال 1304 در مجلس شوراي ملي استخدام شد. در همين سال ها كمپاني انگليسي (هيز مسترز ويس به قصد تهيه و ضبط صفحه از نواخته ها و خوانده هاي هنر مندان ايراني نماينده  خود را به ايران اعزام كرد . بنا به معرفي و توصيه  عبدالحسين خان شهنازي، بديع زاده انتخاب شد و اولين صفحه  او با عنوان جلوه  گل روانه  بازار شد .  استاد بديع زاده  با افتتاح راديو  به جمع هيئت اركستر آن زمان راديو پيوست و در كنار استاداني چون حسين تهراني ، مرتضي ني داوود ،  حبيب سماعي و استاد ابوالحسن صبا آثار گرانسنگي را در حوزه موسيقي ايراني پديد آورد . استاد بديع زاده سالها عضو شعر و موسيقي راديو تهران بود.

در گذشت شريعت سنگلچي : 
 در چنين روزي در سال 1322 هجري شمسي محمد حسن  شريعت سنگلچي ، معروف به شريعت سنگلجي از علماي  ايراني بر اثر بيماري تيفوس  در گذشت. سنگلچي از شاگردان  شيخ فضل الله نوري بود . وي پس از فراگيري علوم اسلامي در تهران  به  نجف رفت  و چندي نيز به تدريس علوم اسلامي  پرداخت . او از جمله شخصيت هاي جنجالي در تفسير قرآن در قرن  حاضر است . وي تحت تاثير سلفيه  كه آنان  نيز به نوبه خود تحت تاثير گرايش هاي نو حنبلي وهابيان بودند ، به تفسير آيات قرآن  مي پرداخت .   توحيد ، عبادت يا يكتا پرستي ،  كليد فهم قرآن و منابر از جمله مهم ترين آثار اويند .

شاپور بختيار نخست وزير ايران :
در چنين روزي  در سال 1357 ه ش محمد رضا، شاه مخلوع ايران  ، شاپوربختيار را به عنوان نخست وزير جديد ايران معرفي كرد  . وي از شانزدهم دي رسما آغاز به كار كرد .

اخراج ايرانيان از عراق :
در چنين روزي  در سال 1971 ميلادي ،  دولت عراق در اقدامي كينه جويانه با دولت وقت ايران ،  هزاران ايراني را از كشور خود اخراج كرد . 

خريد خاك كشور ديگر :

در چنين روزي در سال 1853 ميلادي ايالات متحده آمريكا حدود چهل و پنج هزار مايل معادل 120 هزار كيلو مترمربع  از سرزمين مكزيك را در خريدي به نام  گاد سد ن پاركيس  به مبلغ ده ميليون دلار خريداري كرد . در حال حاضر اين منطقه آريزوناي جنوبي و نيومكزيكو نام دارد .  

 كشتار مردم در مسكو :
در چنين روزي در سال 1905 ميلادي ، تزار نيكلاي دوم فرمانرواي روسيه براي سركوب  تظاهرات مردمي بيش از ده هزار تن را به كام مرگ فرستاد . در اين تظاهرات گسترده  كه بيش از بيست روز در مسكو جريان  داشت، تزار دستور داد كه تظاهر كنندگان را زير آتش توپ قراردهند

آتش سوزي گسترده در تئاتر آمريكا:
در چنين روزي در سال 1903 ميلادي  يك تئاتر در شيكاگو آمريكا هنگام نمايش آتش گرفت و 600 نفر كشته شدند كه عمدتا در بالكن تئاتر نشسته بودند.

وجود كهكشانهاي ديگر :


در چنين روزي در سال 1924 ميلادي ادوين هابل وجود ديگر كهكشهان ها را اعلام كرد .

جنگ واك فيلد :
در چنين روزي در سال 1460 ميلادي در نبرد واك فيلد ( يك از جنگ هاي داخلي  رزها در انگلستان ) ، دو يورك از لانك استرين ها شكست خورد و كشته شد .

نخستين راه آهن شرق :
در چنين روزي در سال 1927 ميلادي نخستين راه آهن شرق ، در توكيوي ژاپن ساخته شد  .

تغيير نام روسيه :
در چنين روزي در سال 1922 ميلادي  نام كشور  روسيه به  اتحاد جماهير شوروي سوسياليستي تغيير يافت. 

بمبارن اتيوپي :
در چنين روزي در سال 1935 ميلادي بمب افكن هاي ايتاليايي ،  اتيوپي را به شدت  بمباران كردند . 

روي  كار آمدن كمونيست ها در روماني :  
در چنين روزي در سال 1947 ميلادي مايكل شاه ، پادشاه روماني  در توافق با حزب كمونيست از قدرت كناره گيري كرد . او ابراز داشت كه تحت فشار كمونيست ها قدرت را رها كرده است . در همين روز نظام جمهوري در روماني اعلام شد .

توقف بمباران ويتنام :
در چنين روزي در سال 1972 ميلادي ايالات متحده آمريكا  بمباران خود را بر روي شهرهاي و يتنام متوقف كرد .

روابط سياسي واتيكان با رژيم صهيونيستي :
در چنين روزي در سال 1993 ميلادي رژيم صهيو نيستي با واتيكان پيمان همكاري امضا  و روابط سياسي خود را با آن  كشور آغاز كرد  .

اعتصاب درشهرك هاي  رژيم صهيونيستي :
در چنين روزي در سال 1996 ميلادي حدود دويست و پنجاه هزار نفر از كارگران ،ارائه خدمات اصلي در اين منطقه را به حال تعليق در آوردند . اين افراد به بودجه اعلامي از سوي نتانياهو اعتراض داشتند .

قتل عام مردم الجزاير :
در چنين روزي در سال 1997 ميلادي بيش از چهار صد نفر از مردم الجزاير در چهار روستاي اين كشور در بدترين واقعه در طول شورش هاي مردمي در الجزاير، از سوي دولت  قتل عام شدند .
 
تولد تيتوس :
در چنين روزي در سال 39 ميلادي تيتوس امپراطور روم به دنيا آمد . وي بين سالهاي 79 تا 81 ميلادي بر اين كشور حكومت مي كرد .  او در سال 70 ميلادي بيت المقدس  را تصرف  كرد . تيتوس  سال 81 ميلادي بر اثر ابتلا به طاعون در گذشت. 
 
تولد هاينريش هارت :
در چنين روزي در سال 1855 ميلادي هاينريش هارت نويسنده آلماني به دنيا آمد ." آواز انسانيت" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد اما نوئل لويناس : 
در چنين روزي در سال 1905  لويناس  فيلسوف اگزيستانسياليست فرانسوي ديده به جهان گشود ." وجود و موجودات " ، "آن سوي وجود  "، "پديدار شناسي " و" واقعيت وجود"  ازجمله مهمترين آثار اويند .

تولد تئودور  فونتان :
در چنين روزي در سال  1819 ميلادي  تئودور فونتان نويسنده  آلماني به دنيا آمد . وي در سال 1898 در گذشت .

تولد مها راجه :
در چنين روزي در سال 1879 ميلادي رامانا مهاراجه فيلسوف هندي متولد شد . وي فلسفه يوگي را بسط داد  . موسسه تحقيقاتي مهاراجه عنوان مهمترين فعاليت اوست .

تولد كيپلينگ :
در چنين روزي در سال 1865 ميلادي روديارد كيپلينگ نويسنده انگليسي (هندي الاصل) ديده به جهان گشود . "كتاب جنگل" عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سال 1907 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد .

در گذشت زوكارلي :
در چنين روزي در سالل 1788 ميلادي فرانچسكو زوكارلي نقاش ايتاليايي عصر رو كوكو در گذشت . وي به هنگامم مرگ 86 سال داشت .

در گذشت رومن رولان :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي رومن رولان نويسنده مشهور فرانسوي در سن هفتاد و هشت سالگي در گذشت . وي در سال 1915 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن  خود كرد . رولان  در سال 1866 در نيورنه  فرانسه متولد شد. او در رشته تاريخ 
تحصيل كرد اما به ادبيات نيز علاقه فراوان داشت و همين علاقه او را بر آن داشت كه  دست به نوشتن داستان ، نمايشنامه و سرانجام زندگي نامه بزند . وي ابتدا زندگاني بتهوون را نوشت و سپس شرح زندگي  ميكل آنژ را منتشر كرد . او هشت سال نيز به نوشتن رمان " ژان كريستف " پرداخت . رولان در پايان عمر به انديشه هاي عرفاني شرقي  گرايش پيدا كرد و از طرفداران گاندي  شد.  وي  در سال 1932 در سويس به ديدار گاندي رفت . رومن رولان در سال 1944 در سن 78 سالگي . درگذشت . گاندي ، تولستوي  ،آنتوانت ، آن زمان فرا مي رسد، جان شيفته ، خاطرات جواني ، دانتون ، روبسپير ، سفر دروني و  گرگهـااز ديگر آثار معروف اويند .
 

زلزله مهيب در ژاپن :  
در چنين روزي در سال 1703 ميلادي بر اثر زلزله اي مهيب در توكيو ،  سي و هفت هزار نفر جان خود را از دست دادند .

هلند در محاصره فرانسه :    
در چنين روزي در سال 1794 ميلاد ي نيروهاي فرانسوي هلند را به محاصره خود در آوردند .

پيمان نظامي فرانسه و روسيه :
در چنين روزي در سال 1893 ميلادي ميان فرانسه و روسيه پيمان نظامي به امضا رسيد . 
 
اختراع تلويزيون :
در چنين روزي در سال 1938 ميلادي سيستم تلويزيون الكترونيكي به همت وي كي زوروكين اختراع شد .

استقلال لائوس ، ويتنام و كامبوج :
در چنين روزي در سال 1950 ميلادي ويتنام ، لائوس و كامبوج استقلال خود را از فرانسه اعلام داشتند .

استعفاي كابينه  بن گوريون :  
در چنين روزي در سال 1957 ميلادي كابينه بن گورين در رژيم صهيونيستي استعفا كرد .

نخستين عكس از ستاره دنباله دار :  
در چنين روزي در سال 1973 ميلادي نخستين تصوير از ستاره دنباله دار ( ستاره دنباله دار كوهوتك اسكيلاب ) گرفته شد .

ماداگاسكار جديد :
در چنين روزي در سال 1975 ميلادي جمهوري دموكراتيك ماداگاسكار قدرت را در دست گرفت .

توگو و قانون اساسي :  
در چنين روزي در سال 1979  ميلادي كشور  توگو صاحب قانون  اساسي شد .

آغاز دخالت نظامي آمريكا در هندوراس  :
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي ايالات متحده آمريكا اقدامات نظامي خود را در هندوراس آغاز كرد . 

شب سال نو در ايتاليا :
همه ساله چنين شبي به عنوان شب سال نو در ايتاليا گرامي داشته مي شود .

کد خبر 141501

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha