۴ مهر ۱۳۹۰، ۹:۲۴

توسعه مسجدالحرام؛ تهدیدی برای تخریب میراث تاریخی اسلام

توسعه مسجدالحرام؛ تهدیدی برای تخریب میراث تاریخی اسلام

ساختمانهایی که با سرعت دیوانه وار ساخته می شوند و به نام پروژه گسترش مسجدالحرام در عربستان سعودی درجریان است چهره تاریخی و فرهنگی مهمترین اماکن مقدس اسلام را در مکه تغییر می‌دهد و بسیاری از مسلمانان را از اینکه فرهنگ دینی آنها جای خود را به هتلهای مجلل و مراکز خرید می‌دهند ناامید می‌کند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از منابع اینترنتی، سامی انگاوی از کارشناسان به نام سعودی در حوزه معماری اسلامی این منطقه اظهار داشت: شرایط جدید با ماهیت مکه و قداست خانه خدا تضاد کامل دارد. هم مکه و هم مدینه از نظر تاریخی کامل هستند، اما امروزه هیچ چیز جز آسمان خراش در آنها یافت نمی شود.

درحالی که تحولات بسیار عظیمی طی یک دهه گذشته در مقدسترین اماکن اسلام رخ داده است، مسلمانان سراسر جهان نظرات مختلفی درباره آن دارند، حتی برخی ساکنان مکه شهر خود را با لاس وگاس قیاس می کنند.
درحالی که بسیاری از پروژه ها با هدف گسترش مسجدالحرام انجام شده است ساختمانهای تاریخی متعددی تخریب شده تا فضا برای این پروژه جدید باز شود.
 
آخرین پروژه تصویب شده دربرگیرنده یک فضای 400 هزار متر مربعی برای دربرگیری 2/1 میلیون نمازگزار است.
محوطه کلی مسجدالحرام کنونی 356 هزار متر مربع است و ظرفیت 770 هزار نمازگزار را دارد.
 
اطراف این مسجد شهر به نوعی بلند شده اند و تنها شعاع درخشان آسمان خراشها و مراکز خرید و هتلهای مجلل به چشم می خورد. مسلمانان سراسر جهان هرساله برای انجام اعمال حج راهی مکه می شوند. 12 میلیون زائر هرساله به شهرهای مکه و مدینه سفر می کنند و انتظار می رود که این تعداد در سال 2025 به 17 میلیون برسد.
 
درفصل حج 8/1 میلیون مسلمان برای انجام یکی از ارکان اسلام راهی عربستان می شوند.
 
این تغییرات جدید برای عده ای از باستان شناسان و مورخان برجسته سعودی ناامیدکننده است.
 
دکتر عرفان العوی مدیر اجرایی بنیاد تحقیقات میراث اسلامی که تلاشهای بسیاری برای حفظ اماکن تاریخی این کشور انجام داده گفت: هیچ کس جرأت ندارد بایستند و این تخریب فرهنگی را محکوم کند. ما تا کنون 400 تا 500 بنای تاریخی را از دست داده ایم.
 
در میان ساختمانهایی که قرار است در جریان این گسترش تخریب شود بخشی است که در زمان عثمانی ها و عباسی ها به مسجدالحرام افزوده شده است، خانه ای که پیامبر در آن متولد شد و خانه ای که حمزه عموی پیامبر در آن رشد کرد نیز در میان فهرست اماکنی است که به زودی تخریب می شوند.
 
برای ساکنان عادی مکه که در خانه های زمان عثمانی سکونت دارند این تحول به معنای از دست دادن خانه اجدادی خود است. برخی از آنها هنوز در انتظار غرامتهایی هستند که عربستان وعده کرده در ازای تخریب خانه های آنها پرداخت می کنند.
 
دکتر العوی با ابراز امیدواری از این که جامعه بین المللی در نهایت متوجه رخدادهایی که در مهد ظهور اسلام در جریان است بشود گفت: آیا کسی می تواند اهرام مصر را تخریب کند؟ پس چرا ما اجازه می دهیم تاریخ اسلام به این شکل ناپدید شود.
کد خبر 1416745

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha