به گزارش خبرنگار مهر، از همان دقایق آغازین روز 31 شهریور، گلوله باران پالایشگاه بزرگ آبادان که در خط مقدم جبهه بود، آغاز شد و خارک نیز به عنوان بزرگترین بندر صادراتی نفت ایران هدف حملات پی در پی هوایی دشمن قرار گرفت.
این در حالی بود که ماه ها قبل از شروع جنگ، عملیات خرابکارانه در خطوط لوله نفتی ایران که عموما با تحریک همسایه غربی و کشور های معاند صورت می گرفت به دفعات انجام گرفته و عملیات حفاری شرکت ملی نفت ایران در مناطق مرزی غرب کشور ابتدا با حملات ایذایی مختل و به دنبال آن با حمله مستقیم بعثی ها متوقف و تعدادی از تجهیزات و دکل های نفت به عراق منتقل شده بود.
در اوائل جنگ، حملات دشمن بر نفتکش ها و دیگر کشتی های تجاری چندان گسترده نبود؛ چون دشمن عملا به گسترش جنگ در حوزه خلیجفارس نیازی نداشت؛ با این وصف، بسیج تدریجی نیروهای مردمی، تقویت جبهه های جنگ از سوی ایران و در فشار قرار دادن متجاوز، موجب شد که دشمن با اهدافی چون قطع صدور نفت ایران، اخلال در روند واردات و صادرات، قطع راه های آبی و بالاخره بعد بین المللی بخشیدن به جنگ در جهت درگیر کردن دیگر کشورهای منطقه، اقدامات تحریک آمیز خود را در خلیج فارس شدت دهد و در دی ماه 1360 با حمله به دو کشتی خارجی عملا امنیت خلیج فارس را مختل کند.
بدین طریق آبراه های جنوب ایران ناامن شدند و عراق برای تحقق بخشیدن به اهداف استراتژیک خود گام بر میداشت در آن هنگام دولت ایران با درک موقعیت، فعالیت های گسترده ای را در جهت بازسازی مناطق و تاسیسات نفتی آغاز کرد. افزایش تولید نفت که به دنبال این اقدامات و در پی همین سیاست صورت میگرفت، توانمندی ایران را در راهبردی و اداره امور جنگ به وضوح نشان داد.
عراق با موشک های اگزوسه، آرما و هواپیماهای سوپراستانداردی که از فرانسه دریافت کرد مرتب به پایانه های نفتی و نفتکشهای ما ضربه می زد. در طول سالیان جنگ، تاسیسات و کارخانجات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب خسارات ناشی از دو هزار و 500 حمله موشکی و موشکی راتحمل کرد.با این حال به عنوان سکاندار کشتی اقتصاد کشور تا واپسین روز جنگ برنامه حفظ توان واستمرار تولید به میزان متوسط سه میلیون بشکه در روز را به سر انجام رساند.
سرقت هشت دکل حفاری توسط عراق
در همین خصوص مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: هنوز چند ماه از تاسیس شرکت ملی حفاری به فرمان امام خمینی(ره) نگذشته بود که جنگ تحمیلی آغاز و از همان ابتدا آسیب های زیادی به امکانات ما وارد شد؛ به نحوی که هشت دستگاه حفاری که در مناطق مرزی در حال عملیات حفاری بود از سوی ارتش متجاوز بعثی به سرقت رفت و 16 نفر از کارکنان شاغل روی دستگاه ها به اسارت درآمدند.
موسوی اضافه کرد: برای نمونه فرودگاه آبادان که یکی از فعال ترین فرودگاه آن زمان کشور برای پشتیبانی از فعالیت های صنعت نفت با امیدیه منتقل شد و این فرودگاه به عنوان فعال ترین فرودگاه غیر نظامی استان خوزستان فعالیت کرد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری تصریح کرد: کارگاه مرکزی نفت امیدیه نیز نقش اساسی در جنگ به عهده داشت و حتی کار این کارگاه به جایی رسید که برای یکی از عملیات های نظامی در آن موشک تولید کردند. این کارگاه همکاری فراوانی با وزارت دفاع داشت و بسیاری از تجهیزات نظامی و دفاعی آن زمان را تولید و در اختیار جبهه ها قرار می داد.
سید شهریار موسوی فرمانده پایگاه مقاومت شهید تندگویان( صنعت نفت جنوب کشور) در خصوص شهدای صنعت نفت می گوید: یکى از ویژگى هاى شهداى صنعت نفت که شاید میان آ نها با دیگر شهدا تفاوت هایى ا یجاد کند، در نحوه فعالیت و حضور آن افراد در میدانهاى دفاع مقدس است. در واقع این عزیزان در دو جبهه مهم در حال مبارزه با دشمن بعثى بودند: یکى در جبهه مستقیم یعنى در پشت خاکریزهاى اول و دوم و دیگرى در سنگر تولید که پشتیبانى کننده همه رزمندگان اسلام بود و هر دو نیز جبهه هایى مکمل یکدیگر بودند.
وی افزود: نکته دیگر این که شاید بتوان گفت 40 درصد از شهدای صنعت نفت در کارخانه ها و به هنگام تولید مورد هدف دشمن قرار گرفتند و در گدازه هاى آتش سوختند. در حقیقت همه شهداى دفاع مقدس به فرمان ولى امر مسلمین پا در عرصه مقابله با دشمن بعثى، آن هم در تمام سنگرهاى انقلاب و جبهه هاى نبرد حق علیه باطل گذاشتند.
نظر شما