به گزارش خبرگزاری مهر، امروز بیشتر انسانها از ارزشهای دارویی و درمانی سلولهای بنیادین آگاهی دارند، سلولهایی که می توانند خود را به هر سلولی در بدن انسان تبدیل کنند یکی از اصلی ترین وظایف این سلولها جایگزین کردن سلولهای تخریب شده و فرسوده است.
با این همه زمانی که انسانها به میانسالی می رسند، حتی سلولهای بنیادین نیز آغاز به پیر شدن و از کار افتادگی می کنند، زمانی که سلولهایی که باید جایگزین سلولهای از کار افتاده شوند نتوانند وظیفه خود را به درستی انجام دهند، مشکلات مرتبط با افزایش سن، خود را آشکار می کنند.
گروهی از دانشمندان از موسسه تکنولوژی جورجیا با توجه به این مشکل موفق به ارائه روشی شده اند که با استفاده از آن می توان فرایند سالخوردگی را در سلولهای بنیادین انسان بالغ وارونه کنند.
زمانی که سلولهای عادی سالخورده می شوند، دریچه های انتهایی کروموزومها که به تلومرها شهرت دارند کوتاهتر می شوند، از این رو است که بسیاری از فرضیه هایی که درباره مشکلات مرتبط با سن مطرح می شوند را به کوتاهتر شدن تلومرها ارتباط می دهند.
با این همه دانشمندان با در نظر گرفتن اینکه سلولهای بنیادین تلومرهای خود را به صورت کامل حفظ می کنند، باید جنبه های دیگر این سلولها که دچار سالخوردگی می شوند را پیدا می کردند. از این رو آنها DNA به دست آمده از سلول بنیادین فردی جوان را با DNA سلول بنیادینی که در آزمایشگاه تحت تاثیر فرایندهای سالخوردگی قرار گرفته بود مقایسه کردند.
نتایج نشان داد که بیشتر آسیبهای DNA در سلولهای سالخورده به دلیل فعالیت بخشهایی از ژنوم سلول که به "ریتروترنسپوزون" شهرت دارند، ایجاد می شود. در حالی که سلولهای جوان می توانند با این فعالیتها مقابله کرده و آسیبهایی که این فعالیتها وارد می آورند را ترمیم کنند، توانایی که در سلولهای مسن تراز بین رفته است.
محققان با جلوگیری از انباشته شدن رونوشتهای مسموم ریتروترنسپوزون در سلول توانستند فرایند سالخوردگی را در سلولهای بنیادین کهنه تر وارونه سازند. محققان حتی توانسته اند با استفاده از این شیوه سلولهای بنیادین را به اولین مراحل شکل گیری بازگردانند.
بر اساس گزارش نیوساینتیست، محققان اکنون می خواهند بر روی کیفیت سلولهای بنیادین جوان شده برای درمان بیماری های فرسایشی از قبیل آرتروز و سندرومهای متابولیسمی مطالعه کنند.
نظر شما