۱۰ مهر ۱۳۹۰، ۹:۵۲

گزارش خبری/

تجمیع آجرپزی های یزد 3 سال طول می کشد/ آلودگیهای اخیر از سنتی ها نیست!

تجمیع آجرپزی های یزد 3 سال طول می کشد/ آلودگیهای اخیر از سنتی ها نیست!

یزد - خبرگزاری مهر: پس از آنکه کوره های آجرپزی با قرار گرفتن در حریم شهر یزد به معضلی بزرگ زیست محیطی تبدیل شد تلاش برای انتقال آنها آغاز شد اما هنوز تا انتقال کوره ها راه زیادی باقی است و این جابجایی سه سال دیگر طول می‌ کشد.

به گزارش خبرنگار مهر، کوره های آجرپزی که به صورت دستی در یزد فعالیت می کنند و هنوز شکل صنعتی به خود نگرفته اند، با گسترش حریم شهری در داخل حریم شهر قرار گرفتند و طی سالهای اخیر به مهمترین آلاینده های زیست محیطی این استان تبدیل شده اند.

کوره های آجرپزی طی سالها، خاک و آب و سوخت و نیروی انسانی یزد را به یغما بردند و در عوض آلودگی و تخریبهای زیست محیطی را برای یزد به ارمغان آوردند.

در واقع خاک و آب از یزد رفت و در سایر نقاط کشور به ساختمانهای مجلل تبدیل و ارزش افزوده آن نصیب دیگران شد و آلودگی و بیماری آن برای مردم یزد باقی ماند.

به دنبال رسانه ای شدن معضل کوره ها در شهر یزد و اعتراض مردم، مسئولان در صدد انتقال این کوره ها برآمدند و قرار شد کوره های دستی با یکدیگر تجمیع شوند و هر شش کوره به یک کوره صنعتی تبدیل شده و در منطقه ای در فهرج در کنار یکدیگر به کار مشغول شوند.

محیط زیست یزد بارها تاکید بر آن داشت که اقدامات لازم برای این انتقال با سرعت انجام شود و بروکراسی اداری از سر راه این انتقال برداشته شود اما در جلسه ای که اخیرا به طور مشترک بین محیط زیست و خانه صنعت و معدن استان با حضور فرماندار یزد، کوره داران، رئیس محیط زیست، رئیس خانه صنعت و معدن و ... برگزار شد، اعلام شد که انتقال و تجمیع این کوره ها حداقل سه سال دیگر زمان می برد.

گرچه بسیاری از این کوره ها پس از هدفمندی یارانه ها به طور کامل توجیه اقتصادی خود را از دست دادند و کار آنها متوقف شد اما برخی دیگر هم اکنون با استفاده از زغال سنگ به عنوان سوخت مشغول فعالیت هستند و هر روز بر آلودگی شهر می افزایند بنابراین به نظر می رسد سه سال زمانی طولانی برای این انتقال باشد.

 
کوره های دستی با استمرار وضعیت موجود در فرآیند یک اقتصاد آزاد و رقابتی به خودی خود از صحنه خارج می شوند و اگر این واحدها با برنامه پیشنهادی محیط زیست همراه نباشند، به طور قطع اشتغال خود را از دست خواهند داد
مدیرکل محیط زیست استان یزد:

مدیرکل محیط زیست استان یزد در این زمینه با تکرار تاکید همیشگی خود مبنی بر اینکه پدیده آلودگی هوای یزد تنها بر عهده یک سازمان نیست و همه در قبال آن مسئولند، گفت: کوره های آجرپزی دستی بیشترین آلودگی آب، خاک و هوا را ایجاد می کنند.

حمید جلالوندی اظهار داشت: کوره های دستی که از سالیان گذشته مشغول کار بوده اند، تنها برای خود و کارگرانشان ایجاد شغل داشته اند که با استمرار وضعیت موجود در فرآیند یک اقتصاد آزاد و رقابتی به خودی خود از صحنه خارج می شوند.

وی تصریح کرد: اگر این واحدها با برنامه پیشنهادی محیط زیست همراه نباشند، این اشتغال را به طور قطع از دست خواهند داد.

جلالوندی همچنین عنوان کرد: استفاده از زغال سنگ به دلیل صرفه اقتصادی که برای کوره ها دارد و گرانی سوخت نفت کوره و گازوییل پس از هدفمندی یارانه ها، باعث آلودگی بیش از پیش هوا شده است.

وی با تاکید بر اینکه کوره های دستی اگر تمایلی به تجمیع نداشته باشند، تعطیل می شوند افزود: 600 هکتار زمین در منطقه فهرج برای کوره های آجرپزی در نظر گرفته شده است که بر اساس توافق به عمل آمده، واحدهای دستی پس از تجمیع به واحد صنعتی تبدیل می شوند و از مزایای این طرح برخوردار می شوند.

انتقال کوره ها نباید در پروسه طولانی قرار گیرد

جلالوندی یادآور شد: با پیش بینی های انجام شده به نظر می رسد که کار انتقال و تجمیع کوره ها به مدت سه سال طول بکشد که البته این انتقال نباید در پروسه زمانی طولانی مدت قرار گیرد.

فرماندار یزد هم در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: مقدمات واگذاری زمین به متقاضیان انتقال کوره های دستی انجام شده و موسسه کوثر به عنوان پیمانکار این طرح هم اکنون در حال آماده سازی منطقه است.

عزیزالله سیفی خواستار همکاری دستگاه های مربوطه در زمینه انتقال کوره ها به فهرج شد و افزود: صاحبان کوره های دستی نیز هرچه سریعتر نسبت به انتقال کوره خود به منطقه فهرج اقدام کنند زیرا آلودگی هوا جدی است و هر روز مشکل جدیدی در این زمینه ایجاد می شود.

وی اظهار امیدواری کرد: با همکاری فرمانداری و اتحادیه فخارهای یزد، این انتقال هرچه سریعتر انجام شود.

بیش از نیمی از واحدهای فخاری یزد به طور سنتی فعالیت می کنند

رئیس اتحادیه فخارهای یزد نیز در این زمینه برای همکاری با فرمانداری برای انتقال واحدها به فهرج اعلام آمادگی کرد و گفت: هم اکنون 290 واحد فخار در یزد فعالیت می کنند که 140 کارخانه صنعتی و نیمه صنعتی و بقیه واحدهای سنتی هستند.

 
مکان تعیین شده برای انتقال کوره های دستی باید به لحاظ وجود خاک و قیمت تمام شده زمین بیشتر مورد بررسی قرار گیرند تا صاحبان کوره ها امکان پرداخت وجه و جابجایی را داشته باشند
رئیس اتحادیه فخارهای یزد

علمدار با اشاره به مشکلات ایجاد شده بر سر راه این انتقال عنوان کرد: زمینی که برای این کار در نظر گرفته شده، تنها واحدهای سنتی را در خود جای می دهد و جابجایی آن هم سه سال طول می کشد که این زمان زیادی است.

وی بیان داشت: لازم است محل تعیین شده از نظر وجود خاک و تعیین قیمت تمام شده برای واگذاری بررسی بیشتری شود تا کوره های دستی و سنتی با توجه به شرایط موجود، از نظر مالی امکان پرداخت آن را داشته باشند.

نماینده کوره های آجرپزی سنتی یزد نیز آلوگی کوره ها را نسبت به گذشته کمتر خواند و گفت: طی هشت ماه گذشته 80 میلیون لیتر از مصرف سوخت واحدها کم شده که به همین دلیل تولید آجر نیز کاهش یافته و این در حالی است که محیط زیست نیز میزان آلودگی هوا را بیش از گذشته می داند.

نماینده کوره های آجرپزی سنتی یزد: آلودگی از کوره های دستی نیست!

عسگری تصریح کرد: اگر آلودگی هوا نسبت به گذشته افزایش یافته، اعلام می کنیم که این آلودگی از کوره های سنتی نیست.

وی با تاکید بر این مطلب عنوان کرد: به دلیل گرانی 21 برابری قیمت سوخت، قدرت خرید صاحبان کوره ها کم شده و در نتیجه سوخت مصرف نشده پس چگونه می توان گفت که آلودگی کوره های سنتی نسبت به قبل افزایش داشته است.

 
با هدفمندی یارانه ها قیمت سوخت مورد نیاز کوره ها افزایش 21 برابری پیدا کرد در نتیجه بسیاری از کوره ها فعالیت خود را کاهش دادند و طی هشت ماه 80 میلیون لیتر از مصرف سوخت واحدها کم شد 
عسگری:

عسگری با انتقاد از اینکه دولت واحدهای سنتی و دستی را به رسمیت نمی شناسد و اقدامی برای رفع مشکلات آنها نمی کند، خواستار حمایت جدی دولت در این زمینه شد.

وی عنوان کرد: اگر دولت تسهیلاتی به این واحدها ارائه دهد، این واحدها به راحتی می توانند با استفاده از دستگاه هایی، مصرف سوخت خود را تا 30 درصد کاهش دهند و در نتیجه آلودگی هوا نیز کاهش یابد.

عسگری در نهایت انتقال کوره ها به منطقه فهرج را اقدامی موثر خواند و افزود: اما آنچه ضروری است آن است که قیمت زمینهای فهرج باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.

کوره های آجرپزی یزد نیز همچون بسیاری از مسائل دیگر درگیر نظرات و ادعاهای مختلف و گوناگون است و به طور مسلم برای رفع مشکلات این واحدها، یک بار برای همیشه باید تصمیم گیری شود و اقدامات با سرعت بیشتری انجام شود.

با عجله ای که سازمان محیط زیست برای حل این معضل داشت و مشکلاتی که کوره های آجرپزی سنتی اکنون با آن دست و پنجه نرم می کنند، به نظر می رسد سه سال زمانی طولانی برای انتقال واحدها باشند و باز هم به نظر می رسد ادارات ذی ربط یزد از آب و برق و گاز گرفته تا بقیه، باید برای تامین زیرساختهای این سایت در فهرج سریعتر اقدام کنند و این ضرب العجل استان را فوریت ببخشند.

کد خبر 1421708

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha